Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie

Post »

Często najnormalniej przy zimowaniu pułapki czernieją i zostaje tylko sama bulwa w ziemi. Jeśli miała odpowiednią temperaturę i dobrze zimowała (a pewnie tak, bo sam trzymam ją z kaktusami) to pobór wody znikomy był. Myślę, że się obudzi, ale na wszelki wypadek trochę ją podlej. Zawsze powtarzam, że lepiej przesuszyć niż ją (zimą) przelać - z kaktusami z resztą tak samo jest latem. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Spoko, dzisiaj ją nieco podlałem. Oby się obudziła bo to jedyna 'ruchliwa' roślina u mnie :D
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
szymonixis
100p
100p
Od: 8 lut 2011, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

POMOCY !!!!

W doniczce z moją muchołówką na wierzchu torfu pojawiły się jakieś pomarańczowe kropeczki (dzisiaj zauważyłem) Wyczytałem w internecie że są to Wykwity .Muchołówka rośnie w torfie kwaśnym o pH 3,5-4,5. (Torf kupiłem u ogrodnika. Na opakowaniu nic nie pisało. On twierdził że jest kwaśny i bez nawozów.) Podlewam wodą destylowaną. To nie wiem skąd się wzięły te wykwity?????
Proszę o szybką odpowiedź . Wyczytałem że mogą poważnie zaszkodzić roślinie, a niektóre osadziły się na pułapkach. :( :( :( :( :( :( :( :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Z pytaniami dotyczących rosiczek zapraszam a mój temat:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2050000" onclick="window.open(this.href);return false;
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 12:31

Post »

Z tymi wykwitami, to jak z jakąś chorobą... nigdy nie wiesz, skąd i kiedy przypełźnie :?
Spróbuj delikatnie zeskrobać te wykwity z torfu, a te, które osadziły się na pułapkach lepiej zostawić, by niepotrzebnie nie męczyć rośliny. Zaopatrz się w jakiś preparat grzybobójczy (ja używam "Topsinu" i działa, jak należy), spryskaj nim dokładnie ziemię, w której rosną rośliny i same rośliny też należy spryskać. Zaszkodzić nie zaszkodzi im to na pewno, bo ja swoje też tak traktuję, jak wyrośnie w doniczce coś, co nie powinno :roll: Za pierwszym razem może to nie zwalczy wszystkich tych wykwitów, lecz na pewno zmniejszy ich ilość, a taki zabieg prawdopodobnie trzeba będzie powtórzyć :wink:
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
szymonixis
100p
100p

Post »

Wykwity jak wyczytałem są to wytrącone z podloza sole mineralne. Myślisz że jak spryskam środkiem Topsin, ktory jest z regoly na plesnie to wykwity znikna :?:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2050000" onclick="window.open(this.href);return false;
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p

Post »

Topsin jest ogólnie na pleśnie i innego rodzaju grzyby, więc myślę, że powinien pomóc :wink: , mi też pojawiło się takie pomarańczowe coś w doniczce ze skrzydłokwiatem. Spryskałam kilka razy Topsinem no i nie ma po wykwitach śladu :)
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49

Post »

Topsin nie działa na wykwity. Niektórzy mylą je z pleśnią, również odwrotnie. Z doświadczenia wiem, że wykwity pojawiają się nawet w przypadku podlewania wodą destylowaną, ponieważ torf jest nimi zanieczyszczony. Nie są szkodliwe w przypadku dużych roślin - ich szkodliwość nie została udowodniona. Również w przypadku siewek nie muszą być szkodliwe, ponieważ gdy są w małych ilościach nie osadzają się na roślinach. Jedyny sposób na pozbycie się wykwitów to usuwanie mechaniczne. Zauważyłem też, że nie osadzają się na płaskim podłożu - musi być wyrównane, a wszystkie duże kawałki torfu i różnego rodzaju patyczki, drewienka powinny zostać zebrane z powierzchni torfu.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p

Post »

Hmm... no to ciekawe :roll: Mi poleciła go sprzedawczyni w kwiaciarni właśnie na wykwity. Ale jednak po spryskaniu nim podłoża, w którym rośnie skrzydłokwiat te wykwity zniknęły, a jestem pewna, że nie była to żadna pleśń. Niczym innym go nie pryskałam, ani nie usuwałam też warstwy ziemi. No ale skoro bardziej wdrożona w temat osoba twierdzi inaczej, to oczywiście się z tym zgadzam :wink: A ja może po prostu miałam szczęście i był to tylko taki zbieg okoliczności, że po spryskaniu to świństwo zniknęło i dlatego byłam przekonana na 100%, że Topsin pomógł. :?
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Czasami wykwity znikają same, podobnie jak pleśń :wink:. Sprawdzałem wpływ Topsinu na sole magnezu i wapnia (kamień kotłowy), a także bezpośrednio na pomarańczowe wykwity w doniczkach, ale jego skuteczność mogę porównać ze skutecznością wody.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p

Post »

No tak... Bo lepiej sprzedawczyni w sklepie powiedzieć, że coś na dany rodzaj grzyba, wykwitów itp. zadziała i przy okazji zarobić, niż po prostu powiedzieć, żeby tylko to zeskrobać, bo na to i tak żaden środek nie pomoże :evil: No ale jeśli to wszystko ładnie znikło, to ucieszyłam się, że jednak ten preparat pomógł, ale jak widać był to zwykły przypadek i dziwny zbieg okoliczności.
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
szymonixis
100p
100p

Post »

Mojej muchołówce nagle z czarniały dwa liście. To normalne, czy robię coś źle?
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p

Post »

Jeśli były stare, to normalne. Dopiero czernienie nowych, rozwijających się liści jest problemem.
szymonixis
100p
100p

Post »

Masz rację te liście były już dosyć stare. :roll:
POZDRAWIAM SZYMON
szymonixis
100p
100p

Post »

Dzisiaj zauważyłem że jedna z rozwijających się pułapek jest już czarna :cry: . Nie wiem sam czy robie coś źle ( doświetlam ją codziennie. Nie wiem czy jest to sprawka poparzenia ale żarówka oddalona jest od rośliny o mniej więcej 35 cm podlewam tak jak mi doradził Eryk-kun wodą destylowaną raz na 2-3 dni) Pozostałe pułapki jak na razie rozwijają się normalnie. :)
POZDRAWIAM SZYMON
torcio2000
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 mar 2011, o 20:38

Post »

Od dwóch dni jestem posiadaczem muchołówki co robić??????/ :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”