Anpio7- Jeśli chodzi o pojemniki to jeśli Chcesz wysiewać w domu na parapecie to różne mogą być typu : po podwójnych delicjach czy jakichś innych ciastkach które są zapakowane w podobne opakowanie np. jeszcze pierniki z Biedronki, może być plastikowy koszyczek po kiwi, czy chociażby po mięsie tak jak to wykorzystałem np. ja .

Przykrywki zrobiłem z 2 pojemników, a zawiasy przebiłem i zrobiłem z drucików, ale oczywiście wystarczy tylko przykrycie np. folią .
Można też poprzecznie przeciąć butelkę po 5 l wodzie ( taką co ma 4 równe kwadratowe boki )
Jeśli chodzi o aksamitki to nie musowo ich wysiewać w marcu czy w lutym więc ja wysiewam w połowie kwietnia do skrzynki po pomidorach i trzymam w ciepłym miejscu na balkonie pod folią, odkrywam ponad godzinę dziennie i w ten sposób uzyskuję dużą rozsadę, która nie zmieściła by mi się w domu na parapecie, hartuję i wysadzam na miejsca stałe

.
Pikować można do multiplantów, które mozna kupić w sklepach ogrodniczych, lub też zmuszać całą zimę rodzinkę do jedzenia jogurtów i zostawiania kubeczków po nich

, albo kupić jednorazowe plastikowe kubeczki po 10 gr. sztuka

. Oczywiście trzeba zawsze pamiętać, żeby zrobić otworki na dnie

.