Kobea i jej uprawa - cz.1
-
- 100p
- Od: 5 lis 2010, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kobea i jej uprawa.
A ja dziś rano chyba uśmierciłam moją kiełkującą kobeę...
Chciałam sprawdzić czy kiełkuje wiec odgrzebałam nasionko i pociągnęłam i okazało się, że trzyma się ziemi, więc chyba to były korzonki...
Pierwszy wysiew w połowie stycznia mi nie wyszedł, bo nasionka zgniły. Potem wysiałam jeszcze na początku lutego i jedno ma już listki właściwe, takie maleńkie, a drugie właśnie dziś zniszczyłam....
Ach ta moja niecierpliwość...
Chciałam sprawdzić czy kiełkuje wiec odgrzebałam nasionko i pociągnęłam i okazało się, że trzyma się ziemi, więc chyba to były korzonki...
Pierwszy wysiew w połowie stycznia mi nie wyszedł, bo nasionka zgniły. Potem wysiałam jeszcze na początku lutego i jedno ma już listki właściwe, takie maleńkie, a drugie właśnie dziś zniszczyłam....
Ach ta moja niecierpliwość...
Pozdrawiam
Magdalenka
Magdalenka
- martaksc
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 lut 2011, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!
Serdecznie pozdrawiam użytkowników forum. Jestem tu nowa i dopiero się uczę sztuki "ogrodniczej"
właściwe od tego roku mam swój taras i odrazu zaczęłam szaleć
mam krokusy, tulipany, hiacynty i narcyzy
oczywiście jeszcze w ziemi 
posadziłam również kobee ( 8.02) bez namaczania, na razie wzeszły 3
ale każda inna. Jedna ma ok 2 cm, inna 6 a jeszcze inna dopiero wschodzi. W związku z tym mam pytanie czy to dobrze, że każde rozwija się " w swoim tempie". Czy coś nie tak?
Pozdrawiam
Serdecznie pozdrawiam użytkowników forum. Jestem tu nowa i dopiero się uczę sztuki "ogrodniczej"

mam krokusy, tulipany, hiacynty i narcyzy

posadziłam również kobee ( 8.02) bez namaczania, na razie wzeszły 3

Pozdrawiam
DEBIUT 2011 

- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Z moich 18 wysianych sztuk kobei tydzień temu dopiero dwie wychodzą z ziemi ... tak cieńko im idzie ? Dwa lata temu to żadna wysiana kobea mi nie wzeszła.
- Wiktoria_W
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja sobie nie zapisałam, kiedy siałam, ale sądząc po paragonie to musiało być koło 08.02. Ostatnia zaczęła kiełkować wczoraj - czyli po ponad dwóch tygodniach.
- _Natalia_
- 50p
- Od: 28 lip 2010, o 21:31
Witam wszystkich fanów kobei! Przejrzenie tego wątku i Waszych pięknych zdjęć przekonało mnie, że dobrze zainwestowałam moje 2 zł kupując paczuszkę nasion
. Trochę przez przypadek, po prostu wpadła mi w oko podczas zakupów, chociaż nie miałam zupełnie pojęcia "z czym to się je". Posiałam 26.01, z 5 nasion w torebce wzeszły 4. Pierwsze zaczęło kiełkować po 4-5 dniach, ostatnie jeszcze się gramoli.
Dzisiaj wyglądają tak:

Moje pytanie: czy roślina wyhodowana z pojedynczej siewki będzie robiła wrażenie, czy lepiej posadzić kilka razem, a jeśli tak to gdzie? Do wyboru mam w gruncie obok altanki (miejsce półcieniste), albo w doniczkach na tarasie. Taras w lecie jest przez większą część dnia nasłoneczniony i robi się na nim bardzo gorąco. Jeśli w doniczkach, to jakich dużych? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

Dzisiaj wyglądają tak:
Moje pytanie: czy roślina wyhodowana z pojedynczej siewki będzie robiła wrażenie, czy lepiej posadzić kilka razem, a jeśli tak to gdzie? Do wyboru mam w gruncie obok altanki (miejsce półcieniste), albo w doniczkach na tarasie. Taras w lecie jest przez większą część dnia nasłoneczniony i robi się na nim bardzo gorąco. Jeśli w doniczkach, to jakich dużych? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

Pozdrawiam
- Natalia
- Natalia
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
Zapominałam, że nie da się tak zamieścić linka - w każym razie na allegro w tytule jest "kobea niebieska pnąca" i wyskakuje torebka, gdzie jest np taka rdzawa kobea.
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Natalio, z moich doświadczeń wynika że :
-Kobea powinna mieć nogi w cieniu a górę w słońcu
-Jest wrażliwa na brak wody
-Powinno się ją dokarmiać nawozami
-Jedna roślina może pokryć duuużą powierzchnię (ok 2m kw)- trzeba uszczykiwać w początkowej fazie zwrostu (Mariola słusznie doradziła)
- Rosnąc w pojemniku zajmowała zwykłą skrzynkę balkonową, ale trzeba czuwać nad podlewaniem.
- W gruncie podlewanie było rzadsze, a kwiaty kierowały się na bardziej zacienioną stronę ( i to jest dla mnie zagadka)
A tak nawiasem pisząc, tfu, tfu, masz ładne sadzonki
-Kobea powinna mieć nogi w cieniu a górę w słońcu
-Jest wrażliwa na brak wody
-Powinno się ją dokarmiać nawozami
-Jedna roślina może pokryć duuużą powierzchnię (ok 2m kw)- trzeba uszczykiwać w początkowej fazie zwrostu (Mariola słusznie doradziła)
- Rosnąc w pojemniku zajmowała zwykłą skrzynkę balkonową, ale trzeba czuwać nad podlewaniem.
- W gruncie podlewanie było rzadsze, a kwiaty kierowały się na bardziej zacienioną stronę ( i to jest dla mnie zagadka)

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
A ja zdecydowałem, że w tym roku nie wysieję, i nie wysiałem 

- _Natalia_
- 50p
- Od: 28 lip 2010, o 21:31
Dziękuję Olu za radyAAleksandra pisze:-Kobea powinna mieć nogi w cieniu a górę w słońcu

Pozdrawiam!
Pozdrawiam
- Natalia
- Natalia
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Natalio, nie trudno. W nogi sadzisz inne rośliny, które dadzą trochę cienia 

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
No właśnie, kobea się bardzo, bardzo rozrasta, miałam ją w ogrodzie puszczoną na płot, w tym roku chciałabym, żeby porosła mi barierkę na balkonie tylko zastanawiam się jak ona sobie poradzi z korzeniami w bądź co bądź niedużej skrzynce
może każda sztuka powinna być w osobnej, a nie np 3 w jednej skrzynce
Hmmm...

może każda sztuka powinna być w osobnej, a nie np 3 w jednej skrzynce

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Natalia ? polecam lekturę tego mojego posta, znajdującego się kilka podstron wcześniej w tym samym wątku : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2031229
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- martaksc
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 lut 2011, o 16:06
DEBIUT 2011 

- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Moje się uparły i nie chcą wychodzić. Chyba je wysieję jeszcze raz.