Ankowo cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ankowo cz.3

Post »

Ja w tamtym roku dostałam rozsadę sałaty, która rośnie na wysokiej łodydze. Rozsiewa się ona sama obficie i każdej wiosny koleżanka rozdaje ją chętnym.
Tę moją sałatę wysoką załatwiło gradobicie, niestety. Czy to był właśnie głąbik krakowski???
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Siberio, zerknij tutaj http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2927 . Ja znam póki co głąbiki tylko ze zdjęć, a z nich wynika, że ta sałata bardzo się różni od sałat główkowych czy listkowych.
Siberia
---

Post »

Wszystko jasne :-) To zupełnie inna sałata. Zjada się jej łodygi :-)
Dzięki za oświecenie mnie :-)
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

Myśle,że te głąbiki muszą być bardzo fany po zakiszeniu takie chrupiące ,poczekamy na wyprodukowanie nasionek przez Anię :oops:
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Witaj Aniu! :wit
Piękne dalie. Ja też choruję na nie i mam ich trochę i ciągle dokupuję. Szkoda, że trzeba je wykopywać na zimę. Ale, czego nie robi się dla miłości. Dalie to kwiaty miłości. Przepiękne.
Wyobraź sobie, jak byłam ostatnio (wczoraj :;230 ) w ogrodniczym to widziałam: buraki egipskie i tak sobie pomyślałam o Tobie. Dziś sprawdzam zapiski i co widzę :shock: cebula egipska. Oj, można się pomylić, można. :;230 :;230
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Aniu dalie piękne, niczym chryzantemy. :D Skoro to kwiaty miłości to chyba je sobie sprawię, ale jeszcze nie teraz.
Widzę, że masz ładną biblioteczkę, myślałam że kury to z doświadczenia i z pomocą rodziny, ale nie podejrzewałam, że z książką. No jestem pełna podziwu. ;:138

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siberio, jestem do usług :idea: Swoją drogą ciekawi mnie co to za sałata o której pisałaś, czy to jakaś lokalna odmiana, jaka historia się za nią kryje :)

Marzenko, bardzo mnie ciekawi smak głąbików, myślę że uprawiano je chętnie bo można było mieć coś podobnego w smaku do małosolnego ogórka, zanim ciepłolubny ogórek można było wysiać. Obiecuję że jak tylko doczekam nasion, trafią one na forumową akcję wymiany.

Stasiu, zaskoczyłaś mnie tą opinią, że dalie to kwiaty miłości. Wykopywanie coroczne to faktycznie utrudnienie, zwłaszcza jak się trafi na duże karpy. Ja kiedyś machnęłam ręką na sporą kępę dalii, bo miałam ich dużo jednakowych, zostawiłam na zimę w gruncie, na stracenie. A one przeżyły, bo nie było mrozów tamtego roku. Odebrałam to jako wyraźny znak i teraz bardzo dbam o dalie ;:7
A wiesz że burak egipski to jedna z najstarszych odmian uprawianych w Polsce? Tak, bardzo prawidłowo wpadł Ci w oko ;:196

Renatko, na dalie jeszcze jest dużo czasu, bo zimna to one nie lubią. W zeszłym roku lało cały maj i posadziłam je strasznie późno - w czerwcu, ale zdążyły ładnie zakwitnąć. Książki o tematyce drobiarskiej były mi potrzebne, żeby prawidłowo określić wymiary grzęd i obliczyć ile kur można hodować na danej powierzchni wybiegu. W ogóle nie wyobrażam sobie życia bez książek :D

Wciąż zimowa aura. Dobre objawy to większa aktywność kotów, które chętniej spędzają czas poza domem, a więc wierzę że idzie ocieplenie. Znowu zamówiłam nasiona - zioła i polne rośliny. Chciałabym urządzić taki mały skrawek obsiany makiem, kąkolem, bławatkiem i zbożem - dosłownie kilka metrów kwadratowych, całkowicie wbrew współczesności.
Otrzymałam coś pięknego, a mianowicie ząbek czosnku słoniowego. Piszą o nim że to forma pora, ale patrzcie na wielkość, czyż nie jest cudny? Dzięki Vituś ;:196
Obrazek

Ostatnio bardzo bacznie wypatruję wszelkich roślin, obojętnie w jakiej postaci. I tak do koszyka na zakupach trafił szczawik
Obrazek

A tu moje chomikowanie, w kartonikach i kopertach jest pewnie już kilkaset torebek z nasionami ;:14
Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu ten szczawik bardzo sympatyczny, ładnie rósł u mnie, ale ;:14 zapomniałam wykopać na zimę. Ciekawe, czy przezimuje ;:224
Czosnek imponujący z całą pewnością.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czytałam w Twoim wątku Pamelko o tym szczawiku, pewnie na suchym stanowisku zniesie mrozy, ale chyba nie aż tak duże jak mieliśmy tej zimy. Ale kto wie...
A teraz jeszcze sprawdziłam w bazie danych że jest jadalny, liście i kwiaty - do sałatek. Czyli podwójna korzyść z posadzenia.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli do sałatek :uszy na Ciebie Aniu zawsze można liczyć w takich sprawach.
Zastanawiam się nad zakupem nasion warzywnych, czy mogłabyś może podpowiedzieć jakąś bardziej pewną markę, Nie mogę się wziąć do przeglądania wątków warzywnych ;:14
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chodzi o firmę nasienniczą, to ja ze względu na łatwy dostęp kupuję najwięcej nasion Plantico i Polan - jakościowo bardzo dobre i duży wybór odmian. Podobne opinie ma z pewnością PNOS Ożarów.
W tym sezonie po raz pierwszy spróbuję nasion Franchi.
Przede wszystkim musisz wiedzieć jakie warzywa uprawiać, co na wczesny a co na późny zbiór. Odmian do amatorskiej uprawy jest cała masa i warto doczytać informację choćby na opakowaniu. Ja się tak załatwiłam z kalarepką, bo kupiłam odmianę olbrzymią, a umknęła mi informacja że wiąże się to z bardzo późnym zbiorem, urosła faktycznie wielka, ale cały sezon czekania to za długo.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam o tunbergii ;:14 a przeciez ogladałam :;230
Dziękuję za tyle resztę docztać będę zmuszona ;:108
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jakie warzywa Cię interesują konkretnie Pamelko ? Będzie łatwiej powiedzieć coś o odmianach.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Aniu, a ja tak nieśmiało zapytam...Po co Ci tyle tych nasion? :shock: Czy Ty w obawie przed wyginięciem niektórych roślin tworzysz taki narodowy bank nasion? :;230
Siberia
---

Post »

To Ty, Marto, nie masz tylu nasion? Ja mam :;230 :;230 :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”