Mój skrawek ziemi - Gabriela - /cz. 1.r 2008/

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Powojniki piękne, ale jak apetycznie wyglądają grządki z warzywami :roll: , aż ślinka cieknie.
Pozdrawiam. ;:3
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beata T pisze:Powojniki cudne i pięknie się rozrosły jak szybko rosną :P o jak dobrze że powiedziałyście jakiej firmy nasionek nie kupować bo ja na to nigdy nie zwracałam uwagi i zawsze coś nie wzeszło w zeszłym roku kupiłam gipsówkę i nic :?
Beato zależy który powojnik. Najszybciej rośnie ten którego nie znam nazwy, obcinam go co roku przy ziemi i szybko ładnie odbija (ten bardziej fioletowy). Tego niebieskiego nie powinno sie tak nisko obcinać ,bo jak już pisałam kwitnie pełnymi kwiatami, ale na starszych pędach, a z różowego wycinam tylko chore lub zmarznięte pędy. Ten nie rośnie tak
szybko.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chatte pisze:Ja widzę problem, bo nie wiem co mogłabym Ci zaoferowac wzamian :( Musisz sama wymyslić...

Dr Ruppel to ten fioletowy, czy ten niebieski powojnik? Tyle się ich naoglądałam (powojników)na forum, że mi się już plączą nazwy :oops: Ten niebieski niesamowicie mi się podoba :D
Nie musi być nic w zamian :P
Dr.Ruppel to ten:

Obrazek

Fioletowego nie znam nazwy, a niebieski to Vyvyan Pennell.
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne, cudne powojniki.
Mój Błękitny Aniołek chyba się wykończył. :cry: Albo co jest bardziej prawdopodobne - to ja go wykończyłam z braku wiedzy.
Zaraz po przesadzeniu do ziemi (którą oczywiście wzbogaciłam ) stracił na wielkości kwiatów, a potem marniał co raz bardziej, i chyba jakaś zaraza go zeżarła.

Mam nikłą nadzieję, że odbije na wiosnę, ale może jednak?
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorota T. pisze:Powojniki piękne, ale jak apetycznie wyglądają grządki z warzywami :roll: , aż ślinka cieknie.
Pozdrawiam. ;:3
Dzięki Doroto, Na takie plony przyjdzie nam jeszcze poczekać, a chciało by się już :P
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moze nie "musi", ale bardzo "chce" :P

dziękuję za wyjasnienie dot. powojników. W takim razie dla mnie Vyvyan Pennell to absolutne "mistrzostwo świata"!Ten kolor jest boski!
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gagawi pisze:Cudne, cudne powojniki.
Mój Błękitny Aniołek chyba się wykończył. :cry: Albo co jest bardziej prawdopodobne - to ja go wykończyłam z braku wiedzy.
Zaraz po przesadzeniu do ziemi (którą oczywiście wzbogaciłam ) stracił na wielkości kwiatów, a potem marniał co raz bardziej, i chyba jakaś zaraza go zeżarła.

Mam nikłą nadzieję, że odbije na wiosnę, ale może jednak?
Ja też miałam problem. Przez pierwsze dwa lata rósł dobrze, kwiaty też miał ładne,a w trzecim coś go zaatakowało.
Podejrzewam że jakaś choroba grzybowa. Nie pozostało nic innego jak obciąć przy samej ziemi i poczęstować go jakimś środkiem. Potem odbił ładnie i teraz czekam na wiosnę co będzie. Ja do dołka dałam obornika i wsadziłam sporo głębiej
niż był w doniczce,( to tak na marginesie)
A nadzieję miej zawsze :P
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chatte pisze:Moze nie "musi", ale bardzo "chce" :P

dziękuję za wyjasnienie dot. powojników. W takim razie dla mnie Vyvyan Pennell to absolutne "mistrzostwo świata"!Ten kolor jest boski!
Zobaczymy jak zakwitnie na wiosnę, może go za bardzo nie wymrozi i zakwitnie pełnymi kwiatami :?:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

korzo_m pisze:Pokazałaś z bliska kwiaty powojników, teraz widać jakie piękne.
Dzięki za miłe słowa :wink:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Gabrysiu byłam dzisiaj w ogrodniczym kupiłam nasionka ostróżki trwałej mix kolorów z firmy PNOS Ożarów Mazowiecki, jeżeli wyrosną i będą takie jak u Ciebie i na zdjęciu to będę w siódmym niebie :o :o :o
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Gabrysiu,odkąd zaczęła się moja krótka przygoda z zielonym do góry,nie brałam pod uwagę zakupu powojników.Teraz myślę że to był błąd.Zraziło mnie może to co o nich czytałam,typu przemarzanie itd.Muszę w tym roku to naprawić.Pozdrawiam.Magda
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

korzo_m pisze:Gabrysiu byłam dzisiaj w ogrodniczym kupiłam nasionka ostróżki trwałej mix kolorów z firmy PNOS Ożarów Mazowiecki, jeżeli wyrosną i będą takie jak u Ciebie i na zdjęciu to będę w siódmym niebie :o :o :o
Widzę że zaczynają się zakupy, a ja jeszcze nigdzie nie byłam :cry:
Dorotko życzę Ci tego aby CI się udały ostróżki i jestem pewna że tak będzie, tylko uwaga na ślimaki,wiem coś o tym :P
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolcia pisze:Gabrysiu,odkąd zaczęła się moja krótka przygoda z zielonym do góry,nie brałam pod uwagę zakupu powojników.Teraz myślę że to był błąd.Zraziło mnie może to co o nich czytałam,typu przemarzanie itd.Muszę w tym roku to naprawić.Pozdrawiam.Magda
Ja miałam podobne zdanie ale zaryzykowałam. Mnie natomiast bardzie drażni to, że przy upalnym lecie dolne pędy mają suche liście i nie wygląda to najlepiej. Pomimo podlewania nie zawsze udaje się utrzymać ładne liście na całym powojniku.
Ale i tak są urocze kiedy kwitną :P
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Ja na ślimaki stosuję piwne pułapki, dziękuję myślę że ostróżki się udadzą, ale dopiero zakwitną w przyszłym roku wtedy zobaczę ich kolor, a czy Tobie Gabrysiu zakwitła jakaś wcześniej. Kupię jeszcze nasionka ostróżki z firmy Polan, może będą inne odcienie kwiatów.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli wysiejesz nasionka szybko to jest nadzieja że któraś zakwitnie jesienią. Ja też kupuję nasionka,
bo to piękne kwiaty i kwitną dwa razy :P
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”