cebule dzikiego tulipana i narcyza
- Benitttka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 lut 2011, o 10:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
cebule dzikiego tulipana i narcyza
Witajcie, wiem, że sporo tu napisano już o cebulowych, ale mam wątpliwości co do sadzenia moich cebul. Dostałam je wczoraj od koleżanki, są to cebule dzikiego tulipana i narcyzów. Czy jeśli je wsadzę do ziemi w ogrodzie jak puści mróz, to czy one teraz zakwitną na wiosnę? A może lepiej do pojemników i zostawić w domu? Nie wiem co zrobić, szkoda mi tych cebulek. Poradźcie. Załączam foto. Po lewej jest tulipan, po prawej narcyz. aha, i jak je wsadzić ewentualnie? Zakryć tę zieloną część glebą czy zostawić nad ziemią ?

- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: cebule dzikiego tulipana i narcyza
Na początek małe sprostowanie
Nie ma dzikich tulipanów i narcyzów , są to co najwyżej odmiany botaniczne czyli występujące w środowisku naturalnym
Te dwa gatunki zimują w naszym klimacie , czyli teoretycznie można je posadzić bezpośrednio do gruntu , o ile uda Ci się to zrobić w takiej ujemnej temperaturze. Ja wsadził bym je do doniczek i na parapet. Oczywiście tak w połowie wysokości doniczki pomimo tego że kiełki będą zakryte. Gdy temperatura na to pozwoli , Możesz przesadzić je do gruntu

Te dwa gatunki zimują w naszym klimacie , czyli teoretycznie można je posadzić bezpośrednio do gruntu , o ile uda Ci się to zrobić w takiej ujemnej temperaturze. Ja wsadził bym je do doniczek i na parapet. Oczywiście tak w połowie wysokości doniczki pomimo tego że kiełki będą zakryte. Gdy temperatura na to pozwoli , Możesz przesadzić je do gruntu

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- Benitttka
Zibi, dzięki za szybką odpowiedź
.
U nas temperatura baaaardzo minusowa-nocą dochodzi do -18 !!!! Na wsadzenie do gruntu nie ma żadnej szansy w chwili obecnej, a więc w takim razie do doniczki i na parapet !!!! Zobaczymy co z tego wyrośnie!
aha, a jeśli chodzi o tę nazwę dzikie tulipany i narcyzy - to nie ja wymyśliłam - taka nazwa widnieje na opakowaniu

U nas temperatura baaaardzo minusowa-nocą dochodzi do -18 !!!! Na wsadzenie do gruntu nie ma żadnej szansy w chwili obecnej, a więc w takim razie do doniczki i na parapet !!!! Zobaczymy co z tego wyrośnie!
aha, a jeśli chodzi o tę nazwę dzikie tulipany i narcyzy - to nie ja wymyśliłam - taka nazwa widnieje na opakowaniu

- Zibi_41
Zdjęcie może być ciekawe , ale to po prostu kolejny chwyt handlowy 

- Benitttka
Znalazłam o tych tulipanach taką informację w necie:
Tulipany botaniczne (dzikie)(Tulipa) Zalecane do uprawy na skalniakach gdzie niewielkie kwiaty są lepiej wyeksponowane. Nie wymagają wysadzania przez wiele lat. Okres kwitnienia : początek marca do końca kwietnia.
a to zdjęcie mojego opakowania:

Zibi-zerknij też tutaj. Widać, że są i dzikie i botaniczne. Nie znam się na tym zupełnie
http://www.bilscy.info/tulipany1.php
Tulipany botaniczne (dzikie)(Tulipa) Zalecane do uprawy na skalniakach gdzie niewielkie kwiaty są lepiej wyeksponowane. Nie wymagają wysadzania przez wiele lat. Okres kwitnienia : początek marca do końca kwietnia.
a to zdjęcie mojego opakowania:

Zibi-zerknij też tutaj. Widać, że są i dzikie i botaniczne. Nie znam się na tym zupełnie

http://www.bilscy.info/tulipany1.php
- Zibi_41
Benitko , określenie dzikie to nic innego jak laickie określenie odmian botanicznych
Zresztą sama odpowiedziałaś już sobie na to dwa posty wyżej

Zresztą sama odpowiedziałaś już sobie na to dwa posty wyżej

- Benitttka
fakt !!!
pozdrawiam i trzymajcie kciuki za moje DZIKIE tulipany