Paź królowej.... i inne owady. Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

lila31 pisze:.... Mam jeszcze owada w kropki, nie wiem co to jest, ale wydaje mi się że to jakiś szkodnik.
Nie mogę sobie odmówić i wstawię następnego "potwora". Nie był zadowolony z tej sesji zdjęciowej, kumple fotografowanego pogryzły fotografa....
Obrazek Obrazek....
Lila31. Po pierwsze to proszę pogratuluj synowi świetnych zdjęć. Owada w czerwone kropki "odpuszczam", gdyż nie mam najmniejszego pojęcia co to jest. Natomiast rewelacyjne zdjęcie mrówki skłania mnie do określenia, że jest to mrówka wścieklica uzbrojona w żądło i mogąca dać się we znaki każdemu intruzowi.
Mietek.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Wczoraj nie było zdjęć owadów, bo bawiłam się zdjęciami kwiatów w moim ogrodzie.
Dzisiaj wysyłam takie trochę nietypowe zdjęcia.
Jeszcze raz zdjęcie trzmiela, którego poznałeś po oczach, ale nie o trzmiela tutaj chodzi. Przyjrzyj mu się uważnie i może coś jeszcze ciekawego zobaczysz. Ja nie będę nic sugerować, bo nie bardzo chce mi się w to wierzyć, ciekawa jestem bardzo Twojego zdania.

Obrazek

Teraz zdjęcia z zupełnie innej dziedziny.
Czy możesz powiedzieć co upolował mój kot? Znalazłam to zdjęcie w archiwum. Niestety kotka już nie żyje, ale zdjęcia zostały.
Ja ogólnie wiem jak wyglądają gryzonie, co buszowało po działce, to dla mnie była nornica. Od czasu jak pojawił się mój ulubieniec, zaczynam je rozróżniać po szkodach jakie robią w ogródku.
Nornicę widziałam, ale wydaje mi się, że ma dłuższy ogon i trochę inny pyszczek. Przepraszam, że zdjęcie jest trochę, dla wrażliwych ludzi, makabryczne, ale Ty przyzwyczajony jesteś do przyrody, więc takie sytuacje są Ci chyba nieobce.
Trzecie zdjęcie wysyłam dla samego zdjęcia, nie mogłam się oprzeć.

Pozdrowienia Lila.
PS. Po zmniejszeniu liczby pikseli, zdjęcia są mniej wyraźne, jeżeli nic nie rozpoznasz, to trudno.

Obrazek
eMZet
1000p
1000p

Post »

lila31 pisze:...Jeszcze raz zdjęcie trzmiela, którego poznałeś po oczach, ale nie o trzmiela tutaj chodzi. Przyjrzyj mu się uważnie i może coś jeszcze ciekawego zobaczysz. Ja nie będę nic sugerować, bo nie bardzo chce mi się w to wierzyć, ciekawa jestem bardzo Twojego zdania.....

Teraz zdjęcia z zupełnie innej dziedziny.
Czy możesz powiedzieć co upolował mój kot? ....
Przy trzmielu poddaję się. Nic nie widzę. :(

Upolowany gryzoń to nornik bury.

Długość głowy i tułowie 9 - 14 cm, ogona 3 - 5 cm. Długa sierść na grzbiecie szarobrązowa na brzuchu srebrzystobiała. Ogon ciemniejszy na stronie grzbietowej niż brzusznej. Występuje w różnych środowiskach, jednak najczęściej na obszarach trawiastych. Żywi się trawą, korzeniami a zimą ogryza korę. Jest jednym z najliczniejszych norników w Europie. Od wiosny do jesieni wydaje kilka miotów, w każdym 4 - 6 młodych. (Na podstawie "Historia Naturalna")
Mietek.
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lila31:
Owad w kropki to kraśnik sześcioplamek. Uwielbia nektar z kwiatów ostu. Pojawia się od czerwca do sierpnia. Jego żółtozielone gąsienice żerują przede wszystkim na roślinach motylkowych. (informacja za: "Przewodnikiem do rozpoznawania roślin i zwierząt na wycieczce")
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EMZet znowu nie zawidłeś :!:
Będę teraz umiała odróżnić nornika od nornicy. Jeszcz parę zwierzaków, szkodników pozostało mi do opanowania, ale zdjęć niestety nie mam.
Co do trzmiela, spróbuję przesłać zdjęcie w oryginale, może się uda. A pytanie moje dotyczy tych pomarańczowych wypustek na jego karku.

Obrazek Obrazek

A teraz coś przyjemniejszego "randka w ciemno"

Obrazek Obrazek

No udało się :!:
Ja mam bardzo wolny internet jeżeli jeszcze wyjdą błędy w trakcie przesyłu to trwaaaaa.
Do następnego Lila.
eMZet
1000p
1000p

Post »

Cudowne zdjęcia pasikoników!

Co do trzmiela, to na przesłanych zdjęciach o większej rozdzielczości, widać wyraźnie, iż jest on zaatakowany przez pasożyty typu kleszcze. Muszą one być bardzo małych rozmiarów i mają niewiele wspólnego z kleszczami atakującymi nas i nasze zwierzęta domowe.
Mietek.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednak potwierdziłeś moje domysły :!:
Biedne te trzmiele. Biorąc pod uwagę wielkość ich ciała i wielkość pasożytów to muszą im nieźle dokuczać.
Muszę poszukać zdjęć owadów, może jeszcze coś znajdę.
na razie wpadły mi w ręce zdjęcia szpaków, do owadów trudno je zaliczyć, więc otworzę nowy temat.
Do następnego zdjęcia.
eMZet
1000p
1000p

Post »

lila31 pisze:....na razie wpadły mi w ręce zdjęcia szpaków, do owadów trudno je zaliczyć, więc otworzę nowy temat....
Istnieje temat: "Nasi sprzymierzeńcy - ptaki". http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=379. Może zdjęcia zmieszczą się w tym temacie, chociaż szpaki w ogrodach częściej traktujemy jako intruzów.
Mietek.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Następni chętni do kolekcji. EMZet (czy Ty nie mogłeś się prościej przedstawić ? zawsze mi się myli, które litery małe, a które duże) myślę, że jak zwykle ładnie nazwiesz te owady.

Jeszcze trochę i zrobi się całkiem niezły przegląd owadów. Lila.
eMZet
1000p
1000p

Post »

lila31 pisze:Następni chętni do kolekcji. EMZet (czy Ty nie mogłeś się prościej przedstawić ? zawsze mi się myli, które litery małe, a które duże) myślę, że jak zwykle ładnie nazwiesz te owady.

Obrazek Obrazek Obrazek

Jeszcze trochę i zrobi się całkiem niezły przegląd owadów. Lila.
Lilu, przecież możesz skorzystać z mojego podpisu. Wtedy będzie tylko jedna duża litera na początku słowa.

Co do owadów, to mimo braku skali wielkości, pierwsze zdjęcie przedstawia pasikonika zielonego płci żeńskiej, natomiast motyl to kolejna rusałka, ten to rusałka admirał.

Pozdrowienia
Mietek.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mietku masz rację zdjęcie nie oddaje skali, ten konik to ma tak około 5cm. Poszukam innego ujęcia.
Dzisiaj znowu kilka fotografii.

Obrazek

Ten motyl nie jest taki piękny, ale nie wszyscy muszą być urodziwi. Za to gąsienica może startować w owadzim "konkursie piękności".

Obrazek

Tą elegantkę wszyscy znamy, ale nikt nie zwraza uwagi na jej wytworność. Dla mnie ona wygląda jak dama w etoli.
eMZet
1000p
1000p

Post »

Lilu, świetnie że masz taką kolekcję zdjęć owadów. Zaprezentowany motylek i larwa motyla mogą być częstymi gośćmi w Twoim ogrodzie. Według mnie motyl to przestrojnik trawnik spotykany najczęściej wzdłuż starych żywopłotów. Larwa wygląda na larwę motyla nocnego o nazwie zawisak tawulec i najczęściej żeruje na ligustrze.
Pozdrowienia
Mietek.
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

ja też miałam taką wizytę, dobrze że nie połknełam. Przynajmiej jest skala wielkości

To samiec czy samica?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Cudowny... na tym biało-żółtym tle.... :!:
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

wizyta była w mieszkaniu w blokowisku na II piętrze.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”