Ogródek AGNESS cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS cz.7

Post »

Udało Ci się uchwycić piękno topinambura ;:63 Mi się to nie udawało, bo kwiatki wyrastały na końcach trzymetrowych łodyg i nie umiałem go sfotografować. Posadziłem go ze względu na jadalne bulwy, nie interesując się kwiatkami, czyli trafił do mnie kuchennymi drzwiami :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguś - piękne portrety skalniaczków. Czy kulnik jest łatwy w uprawie? Wpadł mi w oko ta swoją niebieską barwą. Nigdzie wcześniej nie spotkałam tej roślinki.
U mnie topinambur mocno rozpanoszył się na działce zanim ją kupiłam. Chociaż ma dużo uroku prawie go zwalczyłam.
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Aguś, w zeszłym roku nabyłem kulnika, ale jeszcze mi nie kwitł, mam nadzieję w tym roku ujrzeć jego śliczne kwiatuszki :)
Ogólnie to lubię skalniaczki :)
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

AGNESS pisze: Vita ja zakochałam się w angielkach :roll: :lol: i na takie poluję, ale zamówiłam również kilka innych. Mn. Pilgrim, Golden Celebration, Sheakespeare 2000, Chippendale, Augusta Luise, Louise Odier, Auarell, Don Juan. New Dawn, Graham Tomas, Chopin, Corel, Derbby, i jeszcze kilka innych :D
Imponująca lista...część róż z niej posiadam, ale na przykład 'Augustę Luisę' oddałam bez żalu, już po pierwszym sezonie.
Smutne w tym szaleństwie jest tylko to, że nie wszystkie uda nam się zdobyć, no a przede wszystkim znaleźć im miejsce w swoim ogrodzie :;230
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Ja zamierzałam zamówić tapiambur. Dobrze, że przeczytałam na FO o jego ekspansywności, teraz rezygnuję, mimo jego urody za mało mam miejsca.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

Ależ ten wilczomlecz ślicznie u Ciebie wygląda :) Szybko się rozrasta w ogrodzie?
Zapraszam
Ogród Marty_S
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Kulnika nie mam ,ale chociaż o nim słyszałam .
Mazus ,pierwszy raz widzę i słyszę . :shock: :?
Poczytałam troszkę u wujka google . ;:224
Oto co napisał .
Należy do rodziny Scrophulariaceae-trędownikowate. W warunkach naturalnych występuje w Himalajach. Niewielka bylina zadarniająca. W ostrzejsze zimy wymarza część nadziemna, ale zwykle wiosną odrasta z części podziemnych. Płożące pędy tworzą rozległe kobierce wysokości ok. 5 cm. Liście eliptyczne długości 1 cm osadzone są parami. Kwiaty prawie siedzące, liliowe w żółte i czerwone plamki, pojawiają się od maja do czerwca. Mazus rozłogowy jest delikatną roślinką okrywową, nadającą się do obsadzania większych płaszczyzn skalniaków. Preferuje gleby próchniczno-torfowe, kwaśne, o umiarkowanej wilgotności, a stanowiska słoneczne lub lekko ocienione. Na zimę wymaga okrycia jedliną.
Czy Ci nie wymarza . :?: Ładnie przyrasta . :?:
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

Agniesiu śliczne wiosenne fociaczki, nic tylko powzdychać..
Dębika nabyłam zeszłego lata, ale jak patrzę na Twojego, to mój chyba dębikiem nie jest :roll: ;:223
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku , ależ mnie zaciekawiłeś :D O jadalnych bulwach wiem, ale nigdy nie próbowałam i nie znam nikogo, kto by to robił. A Ty już je jadłeś ? jeśli tak to jak wrażenia ? :D

Izuśu mnie kulnik rośnie 2 lata, rósł bardzo ładnie i kwitł . Zobaczymy jak przezimuje. Nie rozrasta się zbyt mocno.

Grzesiu myślę, że w tym roku pięknie Ci zakwitnie :D Dębik na pierwszej fotce to od Ciebie :D

Viki, a czemu pozbyłaś Augusty :shock: ja sie w niej zakochałam od pierwszego wejrzenia 8-) :lol: zamówiłam 2 krzaczki .
Z tym miejscem to naprawdę problem , szczególnie w takim niewielkim ogródeczku jak mój :roll: ale coś wykombinuję 8-) :lol:

Krysiu, naprawdę rozrasta się niesamowicie, trudno go wyplenić :?

Marto wilczomlecz u mnie bardzo ładnie przyrasta, mam nadzieję, ze ładnie przezimuje, sadzony jesienią 2009 w kolejnym sezonie był już piękną kępką :D

Jolu Mazus mi bardzo sie podoba . Jest śliczną drobniuteńką roślinką, nie mam fotek jak sie rozrósł, a zrobił to pięknie :D Już nie ma pojedynczych kępek , tylko jeden gęsty kobierzec, nawet już w kolejnym sezonie po posadzeniu dzieliłam go i wysyłałam sadzoneczki :D Poprzednią zimę pięknie przetrwał, mam nadzieję, że teraz będzie podobnie :D

Martuś a masz zdjęcie swojego dębika :?: Porównamy .
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trudno mi odpowiedzieć...kupiłam ją pod wpływem sugestii producenta, a jak zakwitła, to...jakoś mi nie leżała :;230
Trudno zestawić jej kwiaty z innymi. Kombinuj z miejscem, kombinuj! U mnie też wkrótce przyjdzie ten moment.
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

No właśnie, zdjęcie dębika, nie kwitło, nie sfotografowałam, a jego listki- patrząc na Twojego- trochę jakby mi nie pasują :? jak zakwitnie to się okaże ;:108
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vita zobaczymy jak u mnie zakwitnie, mam nadzieję, ze będzie taka jak na zdjęciach. U mnie nie będzie kłopotów z zestawieniem z innymi kolorkami.....bo u mnie nic pod kolor 8-) :lol: całkowity misz-masz :roll: :lol:

Martuś, więc musimy uzbroić sie w cierpliwość i poczekać .....na szczęście to już nie długo 8-) :D

Kolejne skalniaczkowe wspomnienia :D

Delosperma
Obrazek

Głowienka
Obrazek

Posłonek
Obrazek

Marzanka i Skalnica
Obrazek

Obrazek

Czosnek

Obrazek
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko cudowne skalniaczkowe wspomnienia ;:63 , a pierwsze zdjęcie jest po prostu zaj...ste ;:138 ;:180 ;:224
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu skalniaczki to moja najwcześniejsza i wciąż trwająca miłość :D Ta różowa delosperma niestety nie przetrwała , mam w tej chwili tylko żółtą, mam nadzieję, że pokaże na co ją stać 8-) :lol:
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najwcześniejsza i wciąż trwająca miłość do skalniaczków...miłe dla ucha wyznanie.
Widać zresztą, że są u Ciebie takie wychuchane i ładnie je fotografujesz. Delospermy to chyba nie widziałam jeszcze na oczy :;230 U mnie tylko rojniki od lat rosnące w tych trudnych miejscach. Rekompensuję sobie brak skalniaka sukulentami w doniczkach.
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”