Aga, faktycznie same zielone cuda w Twoim domu Śliczne wszystkie kwiatuszki, a osłonki też są piękne. Musze i ja pomału myśleć o jakichś ceramicznych, wyglądają o niebo lepiej niż plastik
kwiatki są prześliczne najbardziej fascynuje mnie maranta jako, że moja to taka bidulka miała iść do wyrzucenia w mojej pracy (kwiaciarnia) ale postanowiłam ją przygarnąć i mam nadzieje, że będą z niej jeszcze ludzie a i widzę, że zamioculcas się rozrasta
Gwiazdę da się przezimować jak przekwitnie powinno się ja o poobcinać i nic jej nie będzie:) W tym roku sama tego próbuje i jestem ciekawa z jakim to będzie skutkiem...
Aga ja moją gwiazdę zimowałam tak 3 lata obciełam , niestety żeby zakwitła musi być zapewniona tzw krótka doba czyli ogranicza się światło od września jak chryzantemom, Gdy chcemy aby nasza roślina zakwitła w przyszłym roku, należy ją w marcu przesadzić wczesnym latem skrócić jej pędy o połowę. Jesienią dwumiesięczny odpoczynek, co najmniej 14 godzin na dobę trzymając w zaciemnionym pomieszczeniu. Jeżeli trzymamy w pomieszczeniu, w którym wieczorami pali się światło, dobrym sposobem jest przykrycie jej pergaminem. W tym okresie należy ją nieco skąpiej podlewać, obniżyć temperaturę do 15°C i oczywiście zaprzestać nawożenia. i powinna zakwitnąć ale wiadomo jużte kwitnienie nie będzie takie jak było, rok poprzedni.