Begonia bulwiasta

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Begonia bulwiasta

Post »

To moje begonie
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Begonie bulwiaste to dla mnie najpiękniejsze kwiaty w ogrodzie. Jak wiosną widzę sadzonki w doniczkach z wychylającymi się z ciemnozielonych liści rozwijającymi pąkami kwiatowymi, to szaleję ;:138 Powstrzymuje mnie tylko cena.

Staram się hodować begonie we własnym zakresie z bulw. Zauważyłem, że zbyt wczesne sadzenie powoduje, że begonie wyciągają się. W zeszłym roku wsadziłem je pod koniec marca. Po wyrośnięciu liści zacząłem podlewać nawozem z dużą ilością fosforu ("Burza kwiatów"), który zwiększa liczbę pąków kwiatowych. Nawożenie kontynuowałem do października.
Zawsze to było problemem, że begonie słabo kwitły, a w zeszłym roku było inaczej.
Zdjęcia z początku lipca:
http://img222.imageshack.us/img222/3149/img2419j.jpg
http://img413.imageshack.us/img413/3623/img2417o.jpg
http://img51.imageshack.us/img51/1269/img2418y.jpg

Tak wyglądały w sierpniu:
http://img268.imageshack.us/img268/1446/img2476a.jpg
Tomek
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Kiedyś sadziłam dużo begonii bulwiastych i chcę się podzielić takim doświadczeniem:
-begonie żółte zapylają inne kolory ,duże bulwy można dzielić jak ziemniaki sadzeniaki ,przynajmniej z jednym oczkiem,a ranę po przecięciu zapudrować węglem leczniczym, nasiona zebrane z begonii pełnych dają rośliny o drobnych kwiatach,dobrze jest przed posadzeniem bulwy zaprawić ją środkiem przeciwgrzybowym-może być w proszku.
Halina
Awatar użytkownika
Milosz-s
200p
200p
Od: 29 maja 2007, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

halina522 pisze:Kiedyś sadziłam dużo begonii bulwiastych i chcę się podzielić takim doświadczeniem: ...
A może masz jakiś sposób na hamowanie ich wzrostu ?
Te, kupione u ogrodnika są w pierwszym roku ładne niskie krępe. Moje hodowane z bulw (tych z doniczek od ogrodnika) zawsze dość wybujałe, o długich łodygach, mimo, że rosną w słońcu.
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

Zauważyłem też, że begonie z bulw mają mniej kwiatów pełnych od tych kupionych.
Na spowolnienie to ogrodnicy dają retardanty, ale je trudno dostać. Na dolnym zdjęciu z prawej strony widać żółtą begonię kupioną u ogrodnika.
Tomek
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07

Post »

Tomku ja tego nie zauważyłam u sibie. U mnie zawsze te odmiany o pełnych kwiatch mają kwiaty zgodne z odmianą. Sadze je już 3 lata i zawsze są takie same.
Zapomniałam nazwy firmy z której cebulki pochodzą.
Możesz sam zobaczyć u mnie w wątku.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Uwielbiam begonie. Dokupuję kilka co roku, a"stare" w większości żyją i się rozrastają. Właśnie te wielkie najbardziej lubię. Nie zdarzyła mi się odmiana inna, niż kupiona, ale jestem dość krótko "zakręcona"(5 lat). Wszystko kwitnie jak szalone, tylko w zeszłym roku za dużo wpakowałam do jednej skrzynki i biedaczkom było za ciasno. Kwitły jednak do samych mrozów. Wysadzę je po 1 marca do doniczek na parapecie- już kiedyś przećwiczyłam wcześniejsze sadzenie. Bez sensu. Ćwiczę cierpliwość. Pozdrawiam-Ewa.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

Ja od zeszłego roku robię tak, że od początku marca podkiełkowuję begonie w wilgotnym torfie i po miesiącu rozcinam bulwy na mniejsze kawałki, każdy z co najmniej jednym kiełkiem i sadzę do doniczek.
Tomek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mnie :D -jak pisalam- szkoda dzielić. Wolę dokupić nowe :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Moja różowa ma już kilka maleńkich listków, bardzo się zdziwiłam, bo o niej zupełnie zapomniałam. :shock:
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Moje begonie posadzone w połowie lutego zaczynają juz wypuszczać kiełki :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te, które zimowały w piwnicy, w większości skiełkowały (bardziej lub mniej), a nowe rosną od wczoraj :D Jedną zeszłoroczną musiałam wyrzucić, sparciała. Ciekawe, jak zakwitną pozostałe.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

Podoba mi się, że kiełki begonii mają kolor zależny od barwy kwiatów: jasne są białe, a czerwone czerwone :)
Tomek
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p
Od: 18 mar 2011, o 21:48

Post »

Kupiłam bulwy begonii i nie wiem jak je posadzić do doniczki. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jak głęboko mam je przysypać ziemią. Całe schować czy czubek ma wystawać?
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p
Od: 12 lut 2011, o 16:24

Post »

Ja też podłączam się do pytania KatkaR ;:131

Od razu dołączę swoje: u mnie na opakowaniu jest napisane, iż należy je sadzić w marcu lub w kwietniu. Z tego co widzę, wszyscy sadzą je do doniczek w domu, ja zamierzałam od razu do gleby (zapewne w piątek lub w sobotę)... Czy jest sens to robić? Wystraszyłam się, że moja begonia Large Flowered Double nie przetrwa tego chłodu teraz łącznie z przymrozkami ;:144 W międzyczasie dowiedziałam się, że trzeba je troszkę pomoczyć, by przyspieszyć pojawienie się kiełków, potem do ziemi wypukłą stroną do dołu.

Jak radzicie? Jednak do doniczki na parapet a później - koniec kwietnia lub początek maja - wysadzić do ogródka? Będę bardzo wdzięczna za wszelakie wskazówki, to mój pierwszy rok z begoniami ;:167
regulamin
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”