Kawon ( arbuz ) - część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon(arbuz)

Post »

:wink: esony1 pisze:Slawgos kalarepa już dawno wzeszła a napisz czy lub kiedy wykiełkowały nasiona arbuza ( po ilu dniach od siewu )
Kalarepa jutro będzie pikowana, a co się tyczy arbuza, to jeszcze nie widać ani tyci tyci. :wink: Posiałem cztery nasiona 11 lutego i obiecuję, że napiszę kiedy wykiełkuje pierwszy, a nawet kiedy ten czwarty. :D
frant pisze:Slawgos , wszystko zależy od warunków , ale w przeciętnych ( domowych , na parapecie ) nie da się zrobić mocnej rozsady arbuza ( 4-5 liście ) w 6 tyg. . Trzeba też dodać czas na porządne hartowanie , to b. ważna sprawa ... Nie twierdzę ,że siane 10 kwietnia nie urosną , ale lepiej być trochę " do przodu " :wink: . Ja celuję z wysadzeniem do gruntu - poł. maja , pod włókninę . Dodam jeszcze ,że arbuz dość ładnie znosi przetrzymanie rozsady ( w razie chłodów ) , bo dynia z kolei idzie jak burza - jest nie do zatrzymania :wink:
Wiesz, myślę, że wszystko rozbija się o zrozumienie przeze mnie (i podejrzewam, że nie tylko o mnie chodzi) sensu zdania: "Produkcja kawona trwa około 6 tygodni." Na chłopski rozum i po użyciu paru analogii, wyszło mi, że sześć tygodni to czasokres od wsadzenia nasiona do doniczki stojącej na domowym parapecie, następnie przepikowanie sadzonki do doniczki, hartowanie, no i na końcu wsadzenie do ziemi. Z tego co piszesz najprawdopodobniej błędnie zinterpretowałem sformułowanie produkcja kawona. Widzę, że dla Ciebie przygoda z arbuzem, to nie jest żadna nowość :wink: , więc napisz może, jeśli pamiętasz oczywiście, ile czasu zajęło w Twoim przypadku oczekiwanie na pojawienie się sadzonek, kiedy pikowałeś i ile czasu hartowałeś? Czy hartowanie polegało na wynoszeniu na balkon w dzień i chowanie na noc do mieszkania, czy też może od razu wyniosłeś sadzonki na działkę i do inspektu, czy też do szklarni? No to to trochę pytań się zrobiło. :wink:
A ja będę obserwował, kiedy pojawią się te siane 11 lutego.
Pozdrawiam.

edit

No i teraz doczytałem :wink: , co napisał tomek-warszawa:
tomek-warszawa pisze:Arbuzy się wcześniej wysiewa od dyni i ogórków dlatego że maja dłuższy okres wegetacji i są dużo bardziej wymagające co do ciepła niż ogórki i dynie.Ja rok temu sialem w połowie lutego na początku maja wysadziłem do szklarni a w lipcu-sierpniu już były dojrzałe
Czyli okres od posiania nasion na parapet do wsadzenia do ziemi, to prawie 11 tygodni. Myślę, że już wszystko jasne. :wink:
Jeszcze tylko wezmę korektę, że Tomek sadził do szkarni, a ja zamierzam pod chmurkę i będzie dobrze.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czyli kiesy posiejesz tego arbuza? :wit Na rozsade do gruntu ,,oczywiście.Bo niestety nie jestem szczęśliwą posiadaczką tunelu.
Asia
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p

Post »

Skoro założyłem sobie, że do gruntu (nie do foliaka) będę sadził 20 maja, to po odjęciu 11 tygodni wyszło mi, że siać muszę 11 marca. :D
Oczywiście cały czas będę obserwował te 4 nasionka, które posiałem 11 lutego, może to spowoduje, że jeszcze coś zmienię? A może te lutowe będą najlepsze do posadzenia? :wink:
I to jest na razie obowiązująca wersja. ;:138
Pozdrawiam.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

esony1 pisze:nie wiem jak długo kiełkują, a może tu leży pies pogrzebany - może autorka miała na myśli 6 tygodni od momentu wykiełkowania do uzyskania3 - 5 liści właściwych ( cytat " dobrze wyprodukowana rosada powinna być krępa i mieć 3 - 5 liści" )
Czytałam gdzieś w poradach, że czas produkcji rozsady podaje się od etapu siewki do etapu rozsady czyli okres na kiełkowanie nie jest ujęty w tym terminie.
Mam tu takie tabelki i podają, że dla arbuza czas od wysiewu do kiełkowania wynosi 10-12 dni.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Slawgos , ja nie pikuję arbuza . Wysiewam bezpośrednio do doniczek , albo wysiewam podkiełkowane wcześniej nasiona .. Hartowanie : ograniczenie podlewnia do minimum , i wyniesienie na tydzień do tunelu ( przykrywanie na noc włókniną ) . U mnie rozsada trwa ok. 8tyg ...
Awatar użytkownika
bisubis
50p
50p
Od: 14 wrz 2010, o 14:38

Post »

przygotowując rozsadę na jaką głębokość należy wsadzić nasionko w ziemi do doniczki?
Pozdrawiam!!!
Artur
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wystarczy siać na głębokość 2-3 cm .
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p

Post »

frant pisze:Slawgos , ja nie pikuję arbuza . Wysiewam bezpośrednio do doniczek , albo wysiewam podkiełkowane wcześniej nasiona .. Hartowanie : ograniczenie podlewnia do minimum , i wyniesienie na tydzień do tunelu ( przykrywanie na noc włókniną ) . U mnie rozsada trwa ok. 8tyg ...
W takim razie ten rok poświęcę na poznawanie arbuza. :wink:
4 nasiona przeznaczę do pikowania, 4 będą bez pikowania tzn. bezpośrednio do doniczek, no i pozostają te 4 z 11 lutego (BTW jeszcze ich nie widać). W tym roku planuję w ziemię posadzić 4 sadzonki arbuza. Które pójdą do ziemi, to zależy od ich wyglądu.
Dzięki frant za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

wyczytałam że arbuzów nie należy pikować - ja planuję posiać w "rozpuszczalnych" doniczkach o średnicy 12 cm ( tak zalecają )
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49

Post »

A ja się zastanawiam jak to jest z zapylaniem arbuzów. Czy jest potrzebna do tego inna genetycznie roślina? Mam zamiar hodować tylko jeden "krzaczek", stąd moje pytanie.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie , wystarczy jedna roślina . Miełem kiedyś w tunelu jednego arbuza i też mnie martwiło zagadnienie , ale na krzaku wyrosły wtedy dwa owoce :wink: . Możliwe ,że pestki z takich owoców nie za bardzo będą się nadawać do wysiewania , ale samo owocowanie było .
Awatar użytkownika
bisubis
50p
50p
Od: 14 wrz 2010, o 14:38

Post »

frant jak często podlewasz wysianego arbuza? czy do momentu wykiełkowania jest przykryty folią?
Pozdrawiam!!!
Artur
magdalenka
100p
100p
Od: 5 lis 2010, o 10:02

Post »

Z wyczytanych postów zrozumiałam, że już trzeba wysiewać arbuza.

Mam 4 rodzaje arbuza: pnos-u żółtego i czerwonego, jednego z forum z akcji i jednego arbuza mini od forumowicza.

Chyba wysieję teraz po 2 nasionka z każdego i zobaczę co się będzie działo.

Jaki sposób wysiewu jest najlepszy? W tamtym roku wysiewałam nasiona dyni na kilka sposobów i nic mi nie skiełkowało. Może wymoczyć je w nadmanganianie i w mleku?
A może po wysianiu podlać Topsinem?

Nie chciałabym zmarnować nasion...
Pozdrawiam
Magdalenka
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Ja bedę wysiewać w połowie marca a sadzić planuję koło 20.V jak pogoda pozwoli.
Nie będę w niczym moczyć.
Sieję pierwszy raz.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Czy ktoś z was ma doświadczenie w uprawie arbuzów podłużnych? Raz miałam takiego [nasienie wydłubane z owocu], ładnie rósł, ale niestety poległ bo tato pomylił go z cukinią i podał na obiad w panierce:/ Nie powiem dziwna była w smaku trochę ta cukinia, jakby słodka, ale coś mnie tknęło dopiero jak zobaczyłam, że jest jakby lekko zaróżowiona w środku :D [najpierw rósł na długość]. W tym roku chciałabym zrobić drugie podejście, czy uprawa tych odmian różni się od okrągłych?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”