Przyszła pora na krwawnika pospolitego, Achillea millefolium, kwiaty małe, matowobiałe, liście wąskie, aromatyczne, pierzaste.
Roślina nosi imię Achillesa,który ponoć odkrył jej właściwości lecznicze.
Jesteś niesamowita! Jakoś do głowy mi nie przyszło, robienie zdjęć przekwitłym 'chwastom'! Efekt jest doskonały. Po obejrzeniu Twoich fotek, inaczej spojrzę na świat przyrody.
Ta roślinka pięknie wygląda w wazonie, dodaję gałązkę jarzębiny i kilka dni stoi na stole.
Ostatnio wiele pól leży odłogiem i te rośliny rosną wielkimi kępami. Łodygi są lekko fioletowe, grube w środku puste. Łatwo się łamią, a po przekwitnięciu w świat lecą białe kłaczki z nasionami. W tej książce nie znajdziesz, bo to pewnie roślina łąkowa. (?)
To i łąkowe tam są! Przeszukałam: łąkowe, chwasty, kwitnące, zielone... i tej rośliny nie znalazłam. Jakiś dziwaczek, czy co? Poczekamy, może ktoś wpadnie i rozpozna?
Jak widać, to cuś kwitnie jesienią.
Faktycznie trudna zagadka - znam sporo roślin ale nic innego mi do głowy nie przychodzi.
Ja bardziej znam odmianę Starzec jajowaty (Starzec Fuchsa) z racji jego właściwości leczniczych bo to naturalny środek tamujący krew, przede wszystkim przy krwawieniach macicznych (zbyt silna menstruacja, krwawienia okresu przekwitania, krwawienia mięśniaka; także przy bolesnej menstruacji itd
Ale mylą mi sie obie odmiany bo jedna ma zdaje się łodygę tylko w zielonym kolorze a druga ciemno-czerwoną podbitą fioletem.
Zdjęcie robione z dość dużej odległości i szczegóły uciekły.
Amadyn, bingo! To Senecio nemorensis Sap o ciemnej łodydze.
Christin, z dużej, bo zdjęcie robiłam okolicy, a nie roślince. W tym roku inaczej patrzeć będę na 'zwykłe chwasty', za przykładem Lusi.
Senecio jacobaea ma delikatniejszy pokrój i jasną łodygę Ewo.
Dzięki, jesteście fachury!
Lusiu, patrząc na fotki Twoje i amadyna wpadłam w czarną rozpacz. Od roku mam Panasonica DCM TZ5 i do tej pory nie potrafię zrobić jako takiego zdjęcia. Trudno, robię jak potrafię, a oglądać przecież mogę Wasze.
Pewnie już ta roślinka była?
Majeczko, nie bądź taka skromna.Widziałam tylko trochę Twoich zdjęć ( w innych wątkach) i wszystkie są bardzo dobre. A Twój aparacik obejrzałam w googlach. Całkiem zgrabniutki. Ja używam Nikona cyfrówkę P80. A czasami pożyczam lustrzankę od mojej córki.
A kwiatek piękny czy to jakiś ślaz?