Kawon ( arbuz ) - część 1
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon(arbuz)
kiedy wysiewacie arbuzy ??
mam mętlik w głowie bo na opakowaniu jest napisane:
"Termin wysiewu: 3 dekada II - 1dekada III
Termin sadzenia: 3 dekada V - 1 dekada VI
Rozstawa: 100x100 cm
Wegetacja: 130-150 dni
Termin zbioru: 3 dekada VII - 1 dekadaVIII"
juz siejecie ?
mam mętlik w głowie bo na opakowaniu jest napisane:
"Termin wysiewu: 3 dekada II - 1dekada III
Termin sadzenia: 3 dekada V - 1 dekada VI
Rozstawa: 100x100 cm
Wegetacja: 130-150 dni
Termin zbioru: 3 dekada VII - 1 dekadaVIII"
juz siejecie ?
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Ja ze swoimi poczekam do marca, w teorii do połowy (tak na moich napisano) ale pewnie wysieję już na początku miesiąca.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja planuję siać w połowie kwietnia do doniczek z przeznaczeniem potem do gruntu. Arbuza nie oszuka, jak jest zimno to lepiej go nie wsadzać do gruntu, to nie kapusta.Potem planuję wsadzić na początku czerwca lub końcem maja do gruntu zależnie od temperatur.
Sadzę na czarnej agrowłókninie( już kupiłam na all..) i przykryję białą.
Sadzę na czarnej agrowłókninie( już kupiłam na all..) i przykryję białą.
Masz gdzie trzymać jak urośnie i nim wysadzisz go do gruntu, lub pod folie? Normalnie wysiewam na początku kwietnia i z kilkoma liśćmi sadzę przy końcu maja. Z opisu widać, że ta odmiana nie jest wczesna tylko średnio-wczesna lub średnio-późna. Jeśli wysiejesz 1 dekadzie marca to będziesz miał owoce w 1 dekadzie sierpnia.esony1 pisze:kiedy wysiewacie arbuzy ??mam mętlik w głowie bo na opakowaniu jest napisane:"Termin wysiewu: 3 dekada II - 1dekada IIITermin sadzenia: 3 dekada V - 1 dekada VIRozstawa: 100x100 cmWegetacja: 130-150 dniTermin zbioru: 3 dekada VII - 1 dekadaVIII"już siejecie ?
wodnik
-
Esony. co to za odmiana?
Moje mają dojrzewać VIII-IX, wysiewanie od 15.IV-30.IV Złoto Wolicy, od 20.IV- 10.V Rosario.
Moje mają dojrzewać VIII-IX, wysiewanie od 15.IV-30.IV Złoto Wolicy, od 20.IV- 10.V Rosario.
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Posiałem 5 nasion arbuza Sugar baby wykiełkowało 1 reszta zgniła
Teraz dosiałem nowe ale namoczone może to coś da.

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
Zaprawiałeś zaprawą, może trzeba?
- Tomek-Warszawa
Nie zaprawiałem rok temu tez nie zaprawiałem i mi ładnie powschodziły
- esony1
hmm... pytam się Was, bo sama pierwszy raz sieje arbuza. Będzie na agrowłókninie i być może zrobię mu "zadaszenie" lub pójdzie w niski tunel. Aby nie zrobić falstartu zaczęłam wertowac literaturę i przy rozdziale "przygotowanie rozsady" w książce DYNIE,MELON, KAWON autorstwa dr Helena Fajkowska natknęłam się na " Produkcja kawona trwa około 6 tygodni. Należy więc nasiona wysiewać wcześniej, najpóźniej w połowie marca, " dalej jest o szczepieniu ... itp..
spojrzałam na stronę PNOS http://www.pnos.pl/?d=of&c=nas_warz&g=39
a tam to samo !!!
dlatego pytam praktyków bo ja wpierw sądziłam że termin siania arbuzów będzie pokrywał się z sianiem dyń i ogórków
spojrzałam na stronę PNOS http://www.pnos.pl/?d=of&c=nas_warz&g=39
a tam to samo !!!
dlatego pytam praktyków bo ja wpierw sądziłam że termin siania arbuzów będzie pokrywał się z sianiem dyń i ogórków

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Tomek-Warszawa
Arbuzy się wcześniej wysiewa od dyni i ogórków dlatego że maja dłuższy okres wegetacji i są dużo bardziej wymagające co do ciepła niż ogórki i dynie.Ja rok temu sialem w połowie lutego na początku maja wysadziłem do szklarni a w lipcu-sierpniu już były dojrzałe
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Esony , arbuz ma najwyższe wymagania temperaturowo-świetlne , więc produkcja dobrej rozsady trwa nieco dłużej ... Sama długość okresu wegetacji jest w zasadzie często niższa niż dyni , ale jest to liczone dla optymalnych warunków , a tych niestety nie zawsze mamy , zatem w konsekwencji uprawa się przedłuża ... Pamiętajmy ,ze uprawa arbuza to nic innego jak właśnie wyścig z czasem ... Bo to właśnie brak czasu na wzrost i dojrzewanie jest najczęstszą przyczyną niepowodzeń . W ciągu lata prawie zawsze pojawi się kilka super upalnych tygodni , w czasie których arbuz urośnie i zdąży zacząć dojrzewać , a potem już się jakoś dokula do pełnej dojrzałości
. Ale ... jeśli już przyjdą te dobre warunki to roślinka powinna być już w miarę rozrośnięta . Więc w miarę wczesne wysadzanie , silnej rozsady to fundament . Dobrze jest robić rozsade w nieco większych doniczkach , np. 10-12cm . Też będę wysiewał ok. połowy marca . 

Również ten rok będzie moją pierwszą przygodą z arbuzem (odmiana Sugar Baby), ale sięgnąłem do kalendarza i policzyłem dokładnie. Jeśli posieję nasiona maksymalnie w połowie marca (czyli 15 marca), to 6 tygodni później wypadnie 26 kwietnia. Jak dla mnie, to zdecydowanie za wcześnie, żeby wsadzać sadzonki w ziemię, czy nawet do niegrzewanego foliaka (no chyba, że autorka miała na myśli szklarnię ogrzewaną). Nawet na czarną agrowłókninę i nawet okrywając białą włókniną.esony1 pisze:hmm... pytam się Was, bo sama pierwszy raz sieje arbuza. Będzie na agrowłókninie i być może zrobię mu "zadaszenie" lub pójdzie w niski tunel. Aby nie zrobić falstartu zaczęłam wertowac literaturę i przy rozdziale "przygotowanie rozsady" w książce DYNIE,MELON, KAWON autorstwa dr Helena Fajkowska natknęłam się na " Produkcja kawona trwa około 6 tygodni. Należy więc nasiona wysiewać wcześniej, najpóźniej w połowie marca..."

Ja jednak zastosuję opcję liczenia w tył, tzn. jeśli chcę wsadzać do ziemi arbuza w okolicach 20 maja, to odliczając 6 tygodni w tył, wyjdzie mi, że należy posiać nasiona arbuza dokładnie 15 kwietnia. Oczywiście z tolerancją paru dni, więc daję sobie absolutny zakaz dtykania się nasion arbuza aż do 10 kwietnia.

Sam, razem z sianiem nasion kalarepy i truskawek 11 lutego, posiałem z ciekawości cztery nasiona arbuza. Ale zrobiłem to tylko dlatego, że po raz pierwszy wysiewam nasiona arbuza i chciałem po prostu zaobserwować dokładny przedział czasowy pomiędzy posianiem, a pokazaniem się roślnek. Przy właściwym i terminowym sianiu będę miał wyobrażenie o jako-takim okresie. Oczywiście wezmę pod uwagę fakt, że obecnie jest dużo mniej słońca, więc i czas będzie dłuższy, niż w kwietniu.
- esony1
Slawgos kalarepa już dawno wzeszła a napisz czy lub kiedy wykiełkowały nasiona arbuza ( po ilu dniach od siewu )
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Slawgos , wszystko zależy od warunków , ale w przeciętnych ( domowych , na parapecie ) nie da się zrobić mocnej rozsady arbuza ( 4-5 liście ) w 6 tyg. . Trzeba też dodać czas na porządne hartowanie , to b. ważna sprawa ... Nie twierdzę ,że siane 10 kwietnia nie urosną , ale lepiej być trochę " do przodu "
. Ja celuję z wysadzeniem do gruntu - poł. maja , pod włókninę . Dodam jeszcze ,że arbuz dość ładnie znosi przetrzymanie rozsady ( w razie chłodów ) , bo dynia z kolei idzie jak burza - jest nie do zatrzymania 

- esony1
nie wiem jak długo kiełkują, a może tu leży pies pogrzebany - może autorka miała na myśli 6 tygodni od momentu wykiełkowania do uzyskania3 - 5 liści właściwych ( cytat " dobrze wyprodukowana rosada powinna być krępa i mieć 3 - 5 liści" )
pozdrawiam
Edyta
Edyta