Miło
Miwia , ze wpadłaś do mnie
Nasionka, które czekają na posianie to przede wszystkim dary od moich przyjaciółek!!
Mam przed sobą:
- stokrotkę afrykańską białą,
- cerinte,
- dziwaczek różowy, biały oraz żółty,
- chelone,
- wilczomlecz białobrzegi,
- kleoma ciernista,
- trawa "kocie ogonki",
- rycynus,
- dziewięciosił
Sporo innych zabezpieczyłam na ranczo ale nazw nie podam , bo mogłabym coś pokręcić!!!!
Na pewno dużo słoneczników ozdobnych , titonii oraz fasoli ozdobnej pnącej - to z własnych zbiorów
W ubiegłym roku posiałam ( i zebrałam nasionka ) z najciekawczych roślinek z tzw. "Kompozycji niebieskiej" . Czeka też "Kompozycja czerwona" !!!!
Jeszcze pewnie sporo kupię

np.gwiezdny pył, aksamitki , porcelankę, astry.....
Tradycyjnie na warzywniak różne rzodkiewki, rzepę, sałaty, ogórki..... Nie posadzę normalnych pomidorów ( w ubiegłym roku NIEWYPAŁ!!!!! - zdrewniały nim dojrzały), ale coctailowe będą (dobre z poprzedniego sezonu doświadczenie)
Jesienią posadziłam sporo cebul tulipanów , narcyzów i żonkili itp. Mam nadzieję na efekty wiosną (nie zapeszyć!)
Chcę kupić : tamaryszek i inne krzewy którymi Grigorij mnie zauroczył!!! Ale nie kupię przez internet , bo klimat u mnie specyficzny!! Raczej ogrodnictwa z Koniecpola i Włoszczowej w marcu wzbogacę!!!!
W moim ogrodzie muszą się też znaleźć w tym sezonie paprocie ogrodowe (bo je kocham , a nie mam) i piękne ozdobne trawy, które zachwyciły mnie na forum.
No i kilka krzaków róż !!! na razie rosną tylko trzy i wszystkie czerwone.Pora im koleżanki w innych barwach dołączyć
Jutro napiszę o innych planach ;:2
aha!! Dzis odwiedziłam centra handlowe typu Castorama itp. z myślą o wykończeniu łazienki i piętra ,a przy okazji na działy ogrodnicze weszłam. I co ? I kicha!!!!!!! Tam jeszcze gruby ,zimowy sen!!!!! Żadnych nowych nasion (jakieś ubiegłoroczne resztki).....