Rośliny ARHIZA

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny ARHIZA

Post »

Niebieskiego?! Takiego jeszcze nie widziałem ;). A żółtego znalazłem w sklepie internetowym razem z tym, na którego mam straszną ochotę (Schlumbergera opuntioides), a nikt takiego nie ma.

Co do ryb akwariowych (nie mam teraz jak sprawdzić), hodowałeś może pielęgniczki ramireza albo wielkopłetwy wspaniałe?
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Raz miałem wielkopłetwicę, ogólnie, to na labiryntowcach się trochę znam.
Z pielęgnic, to tylko skalary :P
A żółtego Grudnika widziałem w zeszłym roku w Obi, ale w tym były tylko pomarańczowe. Zaś niebieskie (właściwie, to taki granat, czasem wchodzi w indygo) w zeszłym roku były w Obi, a w tym widziałem w jednej kwiaciarni.
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Oto moje fotki. Na początek "moje potomstwo", czyli małe ampularie, jest ich koło setki. Tutaj podczas karmienia - można sobie porównać wielkość z dorosłym :D

Obrazek

Maranta, zielona trzykrotka, _aeschynantus_, skrzydłokwiat i kalanchoe w hydro - wszystkie się elegancko przyjęły :D

Obrazek

A tutaj pierwsze pędy moich paproci w hydro. Posadziłem też orliczkę, ale uschła :( Cała nadzieja w "kopii zapasowej" w szklarence...

Obrazek

A to mój wielkanocnik (również w hydro), mam nadzieję, że niedługo zakwitnie... Po prawej widać odnóżkę grubosza, która obecnie też siedzi w hydro ^^

Obrazek

A to mój akwariowy małż :D

Obrazek

Posadziłem także w akwarium zroślichę, dwa gatunki bluszczu, cissusa, fuchsię i coś jeszcze - ale powiem dopiero, jak zrobię fotkę ;P
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niech się maleństwa trzymają ;) i "mąż" też :P.
Rośliny świetne ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Nie wiedziała, że można trzymać małże w akwarium. Maluszki niech szybciutko rosną.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jak kupiłem małża, to był wielkości 1/3 obecnego. A ślimaczki rosną - kilka dni temu temu wykluł się drugi kokon. Te na zdjęciu mają ok. 3 tygodni i są od "noworodków" trzy razy większe.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O proszę ;). Tylko niech maleństwa nie zjedzą bojowników :P. Kiedy jeszcze miałem akwarium, zaobserwowałem, jak ślimak pływał sobie na umrzyku. Komicznie to wyglądało :D
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Te potrafią aktywnie pływać (tak jak ostryga), "lewitować" i (te małe) chodzić po wewnętrznej tafli wody :D
A ja dostałem fiołeczka od ukochanej, niedługo dam fotkę ;:167
EDIT:
BTW ta moja opuncja to chyba Austrocylindropuntia vestita f. cristata
Awatar użytkownika
Keruti
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 lut 2011, o 19:36

Post »

Witam. Bardzo ciekawe roślinki ;:63 Ja dopiero początkuję w ogrodnictwie. Życzę powodzenia !
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Keruti
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 lut 2011, o 19:36

Post »

Witam. Bardzo ciekawe roślinki ;:63 Ja dopiero początkuję w ogrodnictwie. Życzę powodzenia !
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Keruti- cieszę się z Twych odwiedzin ;)
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

ARHIZ pisze:Oto moje fotki. Na początek "moje potomstwo", czyli małe ampularie, jest ich koło setki. Tutaj podczas karmienia - można sobie porównać wielkość z dorosłym :D

Obrazek

Maranta, zielona trzykrotka, _aeschynantus_, skrzydłokwiat i kalanchoe w hydro - wszystkie się elegancko przyjęły :D

Obrazek

A tutaj pierwsze pędy moich paproci w hydro. Posadziłem też orliczkę, ale uschła :( Cała nadzieja w "kopii zapasowej" w szklarence...

Obrazek

A to mój wielkanocnik (również w hydro), mam nadzieję, że niedługo zakwitnie... Po prawej widać odnóżkę grubosza, która obecnie też siedzi w hydro ^^

Obrazek

A to mój akwariowy małż :D

Obrazek

Posadziłem także w akwarium zroślichę, dwa gatunki bluszczu, cissusa, fuchsię i coś jeszcze - ale powiem dopiero, jak zrobię fotkę ;P

Ciekawie sie tutaj zapowiada,małz ciekawy, idzie takie znaleźc na portalach internetowych :)
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Małża kupiłem okazyjnie w sklepie - ktoś zamówił i przywieziono o jednego za dużo, więc się biedakiem zaopiekowałem :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Bardzo ciekawy masz wątek. Moją faworytką jest orbea. Ampularie sympatyczne. Ja uwielbiam te o fioletowej stopce. I bojowniki to moja największa miłość - mam ich praiwe tyle co kwiatów. Liczę na więcej fotek wszystkich piekności. :)
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Anoli- o fioletowej stopce, to nie Ampularia (no chyba, że wieczko prześwieca) ;)

No, zrobiłem już ponad 20 zdjęć - szykuje się nowa dostawa :D

A na razie opowiem wam o transcendentalnej mądrości Arhizka, otóż...
Trzy lata temu zasadziłem sobie daktyla, podlewałem go, grzałem, przykrywałem folią itd. a pestka daktyla robiła to co zazwyczaj robią pestki daktyla, czyli nic... W zeszłym roku, latem stwierdziłem, że pestka jest chyba jakaś trefna, czy może nawet martwa. Dlatego wsadziłem ją do korytka na balkonie, żeby zobaczyć czy coś z niej wyjdzie i... zapomniałem o niej!
Jakiś czas potem wsadziłem sobie do tego korytka czosnek - lubię sobie od czasu do czasu posadzić czosnek, albo rzodkiewkę i popatrzeć jak kwitnie :D Czosnek wypuścił długi, sztywny liść. Stwierdziłem, że musiał to być wyjątkowo zdrowy okaz, bo jeszcze mi takiego pięknego liścia nie (u czosnku) nie widziałem. Trochę się zdziwiłem, że wypuścił tylko jeden liść, który ciągle, powoli rósł - ale cóż, tak to jest jak się sadzi czosnek latem, a nie wiosną. Uznałem, że na wiosnę powinien już rosnąć normalnie. Potem przyszła zima, mróz itd.
Ostatnio w mojej uprawie w hydro wyrosło mi coś dziwnego między eszkiem a marantą... Szybko skojarzyłem fakty "przecież kiedyś wysiałem gdzieś daktyla. Może to on?". Poszukałem w necie jak wygląda kiełkujący daktyl i co się okazało? Że daktyl wykiełkował już dawno - był nim wspominany czosnek! Który oczywiście zmarzł! Zastanawiam się, co trzeba mieć w głowie, żeby pomylić czosnek z palmą! ;:14 ;:14 ;:14 ;:223 ;:223 ;:223
A w dodatku zmarł mi zbrojnik, bojownik się gdzieś mocno skaleczył i mam od tygodnia migrenę :(
Ale ciekawe, czym okaże się ta tajemnicza roślina, co wyrosła mi w hydro.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”