Winorośle i winogrona cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Miki
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 2

Post »

Cięcie to moje kolejne wyzwanie :roll:
Chciałbym ten krzew odmłodzić i ewentualnie utworzyć dwa piętra. O cięciu już się naczytałem, gorzej z praktyką. Na wiosnę 2010, ciąłem bez jakiegokolwiek przygotowania to co mi się wydawało suche i obumarłe. W listopadzie wykonałem wstępne cięcie, ale głównym celem było pobranie sztobrów na ewentualne sadzonki. Po tym cięciu krzak wygląda tak jak na zdjęciach.
Chciałbym zostawić kilka łóz na tegoroczne owocowanie, kłopot w tym że prawie wszystkie zeszłoroczne łozy zaczynają się od wysokości 1,5m i lecą w górę. Na dole jest tylko stare drewno. Jak zauważyłem latorośle najczęściej i najsilniej wybijają z końcowych oczek, a to z każdym rokiem będzie chyba wydłużać pnie. Na owocowanie chyba muszę zostawić zeszłoroczne łozy? Nie wiem jak zmusić krzak żeby utworzył latorośle w dolnej partii?
Wszystkie zabiegi wokół krzaka muszę robić bardzo rozważnie bo to, tak jak i cała działka, spadek po teściu, a moja małżonka patrzy bardzo podejrzliwie, czy aby nie próbuję zniszczyć tego dziedzictwa (no i naprawdę nie mam takiego zamiaru, bo winogronka są dosyć smaczne :smile:).
Wszystkie rady i propozycje, jak poprowadzić ten krzak będą mile widziane.

Dzisiaj przyciąłem wszystkie inne, młodsze winorośle. Mam nadzieję, że nie za wcześnie? Pogoda u mnie była piękna. Przy okazji pobrałem trochę sztobrów. Już się nie mogę doczekać akcji - ukorzenianie. Z tego co czytałem, to muszę się chyba wstrzymać do połowy marca co najmniej? Czy jest szansa, że ukorzenią się starsze, już kilkuletnie łozy?

PS. Alden też dosyć pasuje, kształt gron trochę inny w porównaniu z tym co jest na winogrona.org
Pozdrawiam
Michał
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Aby pojawily się silne łozy w niższej części , jest tylko jeden sposób - należy ściąć góre ! To wszystko co zasłania Ci okno wyciąłbym zupełnie , a reszte z prawej równo z dolną belką . Zostawiamy kilka strzałek na 6-10 oczek i wyginamy na boki . Młode pędy będą rosły równo . Jeśli masz miejsce na prawo od okna , to możesz jedną starą łoze przegiąć w tamtą stronę i zrobić podobnie jak po lewej . I musisz pamiętać o tym ,że cięcie to nie tylko wiosenne ! Latem skracamy lub wyłamujemy pasierby , przerzedzamy kwiatostany ( na jednej łozie 1-2 grona ) itd . I przede wszystkim warto , abyś nie dał sobie wmówić ,że jest to jakaś super odmiana ... Daj wiare ,że nie warto tego namnażać , jest wiele ciekawszych odmian . No ale jeśli jesteś pod obserwacją - to trudno , nie wycinaj bo będziesz w trudnym położeniu ! A te młodsze krzaczki , to co za odmiany ?
Awatar użytkownika
Miki
100p
100p

Post »

frant pisze:A te młodsze krzaczki , to co za odmiany ?
Nie wiem, chyba jakieś odmiany typowo działkowe. Mogę tylko powiedzieć, że ciemna i jasna :;230 :;230 Gronka dosyć zwarte, małe jagody. Ciemne do wyrobu wina, jasne dosyć słodkie, chyba deserowe. Niestety winko w tym roku nie wyszło, winogrona zbierane po pierwszych październikowych przymrozkach, ale niezbyt dojrzałe, wyszedł kwas :(
frant pisze: ... jest wiele ciekawszych odmian
Po lekturze różnych for i artykułów mam kilka odmian na oku, nie wiem tylko czy będą dostępne u mnie. Znalazłem stosunkowo niedaleko szkółkę - http://www.winorosl.pl i planuję wiosenną wyprawę po sadzonki, nie wiem tylko czy sprzedają takim detalistom. Zobaczymy.
Dzięki za odzew
Pozdrawiam
Michał
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Sprzedają , sprzedają :wink: , a nawet wysyłki robią ! Powinni jeszcze dojeżdżać :D . Chociaż szczerze mówiąc powinieneś przed wizytą w szkółce wiedzieć co potrzebujesz ... Pan RP to lekko mówiąc - zwierzchnik wszystkich bajerantów , potrafi opowiadać długo i barwnie ... Zanim się zorientujesz to zakupisz ze trzy razy więcej niż planowałeś . :;230 . Jest tam z czego wybierać , na pewno znajdą się takie odmiany , które sprawdzą się w Twoich warunkach .
Awatar użytkownika
Miki
100p
100p

Post »

frant pisze:...powinieneś przed wizytą w szkółce wiedzieć co potrzebujesz ...
Chciałbym Arkadię, Nero, Regent, Rondo, to co najlepsze w rankingach. Ciekawe tylko czy najlepsze u mnie? I czy dam radę odpowiednio się tym zaopiekować? Warunki chyba będę miał zbliżone bo to około 50 km. Jestem otwarty na sugestie, bo moje doświadczenie jest prawie zerowe.
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

frant pisze: . Ja myśle ,że należy do szerokiej grupy starszych mieszańców , typu Alden , Schuyler...
Miki pisze: Alden też dosyć pasuje, kształt gron trochę inny w porównaniu z tym co jest na winogrona.org
.
Ja także postawiłbym na Aldena,a jaki smak mają owoce bo Alden ma wyraźny smak czarnej porzeczki?
Awatar użytkownika
Miki
100p
100p

Post »

Trudno mi mówić o smaku. Jagody są smaczne, ale nigdy nie miałem skojarzenia z porzeczkami. Ten Alden też mi najbardziej pasuje do tej winorośli, szczególnie z uwagi na wiek krzewu. Festivee to chyba młodsza odmiana?
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

Miki pisze: Festivee to chyba młodsza odmiana?
Młodsza na pewno bo jest ona dzieckiem Aldena. Nie mam porównania ponieważ nie posiadam Festivee ale wydaje mi się że Alden ma bardziej powcinane liście takie jak u Ciebie na zdjęciu natomiast Festivee liście ma bardziej klapowate ,przynajmniej takie widziałem na zdjęciach choćby tu:http://www.winogrona.org/index.php?title=Festivee
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Witam.Mam przy domku ogrodowym posadzoną winorośl,w tym roku będzie miała czwarty rok.Do tej pory nie miałam owoców.
Kiedy mogę się ich spodziewać?
Pozdrawaim
Joanna
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Już powinny być, nawet w drugim czy trzecim roku jakieś kontrolne gronka powinny być. Wyjątkiem tu może być Einset Seedless- ta odmiana nie śpieszy się i ma w 4-tym, 5-tym roku. Może jakieś jeszcze inne o których nie wiem. Obserwuj czy są kwiatostany w czerwcu.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit
szczerze powiedziawszy nie wiem jaka to odmiana.mam dwa ciemne ,mają być większe grona, jeden ma być jasny i słodki,a czwart nie wiem co to będzie..kupowałam na targu :roll:
Za nim trafiłam na forum nie przywiązywałam uwagi do nazw i odmian :oops:
Żałuje tego ,ale może jak będą owoce i liście winorośli pomożecie mi ustalić odmiany?
Mam nadzieje,że w tym roku doczekam się owoców ;:3
Aha, czy w tym wątku poczytam o chorobach, na które zapada najczęsciej winorośl?
Pozdrawaim
Joanna
x-suzana

Post »

Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit
tak własnie przypuszczałam ,ze moje winorośle zachorowały,pod koniec wegetacji liście zrobily się brązowe,tak jak na zdjęciach.Jesienią pryskałam drzewka miedzianem, to i przy okazji spryskałam winorośl :roll:
Ale co dalej,kiedy znowu oprysk i czym?
Pomożecie? :D
Joanna
x-suzana

Post »

Wcześniej pierwszy oprysk robiłam Dithane ale teraz zmienili środki i muszę sprawdzić co jest dostępne, zdaje się, ze był Konkret jako pierwszy. Jak będę miała opryskiwać zapobiegawczo to napiszę czym i kiedy.To na mączniaka rzekomego bo na mączniaka właściwego to zacznę Tiotarem na wiosnę.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit dziękuję suzana,a mniej więcej kiedy wykonuje się takie zabiegi zapobiegawcze :?: Ja naprawdę jestem w tym temacie zielona :oops:
Joanna
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”