Mój azyl

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
romawr
100p
100p
Od: 7 lut 2011, o 17:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój azyl

Post »

Paulino my też mieliśmy popiół i to bardzo dużo, dawni właściciele gromadzili szlakę bo chcieli robić pustaki i to tak zostało. Zebraliśmy to i wywieźliśmy w doły, gdy chciałam posadzić rośliny to dopiero oczy mi się otwarły co jest głębiej w ziemi. Wykopałam placyk o głębokości 40 - 50 cm i wszystkie śmieci (szlaka, szkło, złom i nie wiadomo co jeszcze tam było ) wywieźliśmy a w to miejsce wsypaliśmy ziemie zebrana z pola i próchnicę od ogrodnika ( przekompostowana słoma z foli po ogórkach). W tym miejscu zrobiłam klomb a naokoło nadal jest szlaka wymieszana z ziemią na której dość dobrze radzi sobie trawa

Obrazek

Obrazek

Obrazek klomb wiosną

Obrazek klomb latem
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam - Roma
Mój azyl
Wizytówka
Awatar użytkownika
romawr
100p
100p

Post »

Jolu jeżeli chodzi o plany na 2011 to jeszcze nie wiem co będę robić.
Ja działam pod wpływem chwili i czegoś co mnie zachwyci.
Teraz biegam po waszych ogrodach i podpatruję co bym mogła zmałpować ;:112
Mój azyl
Wizytówka
Awatar użytkownika
romawr
100p
100p

Post »

Już wiem co będę robić w tym roku :!: :!: :!:
I - Efektywne Mikroorganizmy
II - kompost i obornik
III - jakąś małą szklarenkę 4 x 6 m
IV - podciągnięcie wody ze stawu do podlewania
Niestety do szklarenki i podciągnięcia wody będę potrzebować męskiego wsparcia, ale z resztą to spokojnie sobie poradzę ;:11
Mój azyl
Wizytówka
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2009, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ciekawe plany .
Życzę Ci aby wszystkie udało się zrealizować.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Awatar użytkownika
Ayesha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2010, o 14:50

Post »

Piękna metamorfoza z nieciekawego miejsca stworzyć takie cudo,brawo ;:138 ;:138 ;:138 .
Ile przestrzeni do odpoczynku i zabawy i do wciąż nowych nasadzeń,tego brakuje mi najbardziej.
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Od: 24 maja 2007, o 22:11
Kontakt:

Post »

Witaj Roma :wit
Skorzystałam z zaproszenia i jestem...i nie mogę wyjść z podziwu dla Ciebie i całej Twojej rodzinki. Pięknie to wszystko sobie urządziliście i macie tyle fajnych zwierzątek...ech, pozazdrościć. Moją uwagę przyciąga szczególnie strefa nasadzeń...jak Ty to robisz, że każda roślina rośnie tam, gdzie jest dla niej najodpowiedniejsze miejsce - nie przeszkadza innym a jednocześnie jest odpowiednio wyeksponowana...ja próbowałam takich nasadzeń u siebie, ale najlepiej wychodzi mi zawsze schemat "równaj do sznurka"... do tego trzeba chyba mieć talent.
W realizacji planów na przyszłość będę Ci oczywiście kibicowała (i wspomogę w punkcie I :)
Serdecznie pozdrawiam,
Wanda
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Romo stworzyłaś piękny azyl , którego Ci trochę zazdraszczam ;:224 (ale to taka pozytywna zazdrość) . Będę podglądać Twoje poczynania. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
romawr
100p
100p

Post »

Marzeno dziękuję bardzo myślę że się uda, największy problem będę miała z mężem
jak go urobić ;:157 aby podjął się zbudować folię taką 6 x 4 m.

Ewo tego miejsca do nasadzeń to mi brakuje. Nie mogę wchodzić bardziej w linie trawnika bo na obrzeżach są zainstalowane automatyczne podlewaczki. Marzy mi się duża kępa różnych traw ale nie mogą znaleźć miejsca aby były ładnie wyeksponowane.

Wandziu cieszę się z twoich odwiedzin, :lol: nie ukrywam że czekałam na Ciebie, jesteś moim guru od Ema i na pewno będę miała wiele pytań do Ciebie. Jeżeli chodzi o nasadzenia to zaczęłam od planu. Najpierw pomierzyłam miejsca gdzie chcę nasadzać, następnie rozrysowałam to w skali na kartce. Poszukałam wiadomości do jakich rozmiarów będą dochodziły drzewa i krzewy w przyszłości, następnie powycinałam kółka różnej wielkości opisując jaka to roślina i zaczęłam rozstawiać je na kartce. Zaczęłam od najwyższych drzew w tle czyli od srebrnych świerków ( 4 m jeden od drugiego, w przyszłości powinny się połączyć) a następnie przechodziłam do coraz to niższych i zwracałam uwagę na kolory aby nie były te same koło siebie. Po nasadzeniu wyglądało to bardzo nieciekawie i w wolne miejsca nasadzałam różne byliny aby nie było tak pusto. Nasadzałam jeszcze tanie krzaczki które po3 latach przesadzałam nad staw. W tej chwili w środku od spodu wycinam gałęzie od iglaków i robię " labirynty" gdzie dzieciaki z łatwością mogą się bawić w chowanego no i kurki z pawiami mają swój rajski ogród.
Wiosną pokarzę wam jak wyglądają podcięte iglaki.

Agata dzięki za odwiedziny :lol:

1 rok po nasadzeniu

Obrazek

3 lata

Obrazek

4 lata

Obrazek

5 lat

Obrazek

8 lat

Obrazek

10 lat

Obrazek
Mój azyl
Wizytówka
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Oszałamiające !! Zawsze czyściutko, zawsze zadbane, niby to samo a jakie zmiany ;:138 :shock:

Cudnie !! 10 lat - szmat czasu... Prezentacja niesamowita !
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Witaj Romo :wit
Pospacerowałam po Twoim azylu i jestem wciąż w szoku po tych wszystkich widokach w tę i tamtą stronę. ;:154 Jak doczytałam do końca do już wiedziałam dlaczego Twoje drzewka są takie duże, bo masz nawadnianie. Mój M. niestety na takie łatwizny czytaj rozrzutność nie pozwala więc moje drzewka muszą sobie radzić same. A ten staw to już w ogóle cudo. Czy on jest zasilany ze źródła że chcesz pociągnąć wodę do podlewania. Te budynki gospodarcze przy wjeździe to też Wasze :?: bo widzę że jeden zaczyna zarastać winobluszczem i fajnie to wygląda. :shock:
Będę do Ciebie wpadać pooglądać co nowego słychać a raczej widać. :;230 ;:65
Awatar użytkownika
romawr
100p
100p

Post »

Majeczko drzewa nie są nawadniane tylko trawnik, a drzewa ruszyły gdzieś po 5 latach jak korzenie dość głęboko się zakorzeniły.
Woda do stawy nachodzi drenami z pobliskich pól i deszczówka z wszystkich dachów (około 1000m. kw) też jest podłączona do stawu.
Mój azyl
Wizytówka
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

Lubie te Twoje zdjęcia dla porównania na przestrzeni kilku lat. Fajnie, że i sąsiad po swojej stronie posadził szpaler chyba świerków. Wygląda to jakby za Twoimi nasadzeniami był las a nie ulica ;:224
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Ten przekrój przez te 10 lat to doskonała zachęta dla wszystkich którzy coś zaczynają dopiero tworzyć. Można u ciebie zobaczyć że ciężka praca przynosi doskonałe i piękne efekty. A co do planów podłączenia wody ze stawu do podlewania roślin to gorąco polecam ten pomysł: ekonomicznie i prosto. My tak właśnie zrobiliśmy i nie żałujemy, zwłaszcza jeśli tak jak u ciebie jest co podlewać
Paulina
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witam piękne masz klomby z iglakami :wit
pozdrawiam Halina

*spis wątków
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

A fachowcy od oczek wodnych i stawów twierdzą że deszczówka z dachów się nie nadaje i trzeba filtrować i w ogóle jakieś tam cuda z tą wodą robić a ryby to w takiej wodzie nie przeżyją. Naczytałam się tych 'fachowych' rad bo chcę właśnie deszczówkę z dachu puścić do stawiku który chcę zrobić i teraz wiem na pewno że te ich porady to są funta kłaków warte i właśnie tak zrobię.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”