Zieleńce Pawła

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zieleńce Pawła

Post »

Cześć Pawle bardzo fajny ogród ... starocie super ...a czy w Twoim ogrodzie rosną malwy i floksy / jakoś tak zawsze wiejski ogród kojarzył mi się z tymi kwiatami / szpaler irysów ;:138 ;:138
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

...obowiązkowo bym w nim widziała jeszcze "motyle", nie wiem jak się nazywają inaczej
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p
Od: 17 lut 2011, o 20:42

Post »

Dzięki,dzięki wszystkim ;:180 nie spodziewałem się takiego zainteresowania moimi rabatkami :shock:

To może mała charakterystyka tych rabatek-zieleńcy:
Jak zauważyliście dużo u mnie:kamieni,konarów,starych narzędzi rolniczych i innych ozdób pochodzenia naturalnego - bo lubię takie klimaty.Moim celem było-jest dopasować ogród do otoczenia w jakim mieszkam, choć jeszcze wiele wiele pracy przede mną na podwórkach i w ogrodzie
Tereny u mnie kamienisto piaszczyste(północny kraniec Jury Polskiej)więc kamieni polnych i wapiennych mam pod dostatkiem.Gleba też u mnie nie najlepsza V,VI klasa-bez kompostu ani rusz.Ale za to tereny,widoki ładne (Załęczański Park Krajobrazowy)kiedyś pokażę :)
Wracając do ogrodu:stopniowo postaram się pokazać wszystkie odrębne zieleńce-rabatki bardziej szczegółowo

Skoro stara obórka tak się spodobała to zacznę od tego starego podwórka-roboczo rabatkę nazwałem"Rabata z wozem"
Wcześniej na miejscu rabaty był ogródek warzywny nie przeze mnie gospodarowny jednym słowem nie ciekawie to wyglądało,a jest to rabatka przy drodze asfaltowej i na dodatek mam przystanek autobusowy koło posesji,więc musi to jakoś estetycznie wyglądać.
Rabata przed jesienną zmianą wyglądała tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to już obórka po częściowym remoncie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

druga strona obórki

Obrazek

Obrazek

cdn
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dla mnie bomba :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zupełnie jak w skansenie. :D
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Witaj Pawle posiadasz niezłą kolekcje narzędzi rolniczych...taki swojski klimat stworzyłeś... ;:138
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
asia-6003
200p
200p
Od: 10 maja 2009, o 10:56

Post »

No proszę u Ciebie podobny wiejski klimacik. Piękna kolekcja staroci!
WACŁAWA
50p
50p
Od: 17 wrz 2009, o 20:30

Post »

Witaj Pawle wspaniały pomysł na dawne narzędzia. Czekamy na dalsze zdjęcia . pozdrawiam
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Ale Super ;:63 będę do Ciebie zaglądać. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p

Post »

cd.
Widok z okna domu na stare podwórko i główny zarys obórki i rabaty z wozem

Obrazek

Obrazek

W miejscu gdzie stoi wóz(cały ten placyk bez roślin) mam zamiar zasiać trawę,Kamienie wyznaczają rabaty:Główna zaczyna się wężykiem pod obórką dalej przy siatce w stronę drogi.Najstarsze okazy to sumak octowiec,świerk pospolity,stary krzak jaśminowca,jabłoń na rogu obórki i 3szt jałowca Skyrocket(rok temu przesadzone z ogródka przed domem ale przyjęły się ładnie) reszta to młodzież.Rabata jest częściowo obsadzona ale wiosna/lato zapewne pokaże co trzeba zmienić, dosadzić itp

Obrazek

Na tym zdjęciu widać że,koniecznie trzeba naprawić szczyt obórki i usunąć stary słup zanim ruszy winobluszcz.Na ścianie zawiśnie stare koło drewniane od woza oczywiście
Przed wozem posadziłem ognik "Red Column" o czerwonych kuleczkach,ale mróz go nie oszczędził tej zimy :( zobaczymy moze odbiję
Przy ścianie obórki posadzona jest czerwona róża pnąca,ale zanim urośnie i zakwitnie musi znieść towarzystwo dalii

Obrazek

Kolej na rabatkę odgradzającą przyszły trawnik, choć nie wiem czy dobrze,że ona powstała? W tym wężyku ograniczonym kamieniami posadziłem: tulipany,irysy,liliowce,astry jesienne-trwałe i chryzantemy tak by cały rok kolorowo było na rabatce,ale zastanawiam się czy nie popsuje to widoku na wóz i rabatę przy siatce. Co o tym myślicie?

Obrazek

No to czas na roślinki:
Sumak octowiec-zostawiłem go dla takich właśnie jesiennych kolorków(zdjęcie z 2008r) Pod sumakiem rośnie mięta i cebulowe roślinki

Obrazek

Jaśminowiec wonny jest bardzo stary może mieć ok 20 lat

Obrazek

Rudbekia owłosiona -bardzo ją lubię więc nie zabraknie jej na rabacie przy siatce, ale już nie będzie tak sobie rosła w samopas(rozsiewa się niesamowicie)

Obrazek

Obrazek

Dalie różne, w tym roku dołączą do nich jeszcze inne kolory

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chryzantema czerwono-złota zakwita już w sierpniu

Obrazek

Miłego oglądania
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wężowa rabatka jest tak malowniczo kręta, że nie można z niej zrezygnować :-) Jedynie te rośliny, które okażą się za wysokie (np. niektóre astry bylinowe), można będzie przenieść gdzie indziej.
Ależ cudna chryzantema!!! Mój absolutny nr 1!
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p

Post »

Siberia pisze:Wężowa rabatka jest tak malowniczo kręta, że nie można z niej zrezygnować :-) Jedynie te rośliny, które okażą się za wysokie (np. niektóre astry bylinowe), można będzie przenieść gdzie indziej.
Ależ cudna chryzantema!!! Mój absolutny nr 1!
Witaj Siberio!
Masz rację trzeba poczekać jak wszystko urośnie.
Astry posadziłem niskie i z tego co pamiętam niebieskie.
Chryzantemka jest urocza i niezawodna -zawsze zdąży nacieszyć oko kwiatami,pozbyłem się odmian które bardzo późno zakwitają czasem nawet nie rozwijały kwiatów przed mrozami a potem wiadomo- ciach i na kompost :)
Czerwona chryzantema z białą i żółtą koleżanka(wczesne) rosną na wężowej rabatce ,zobaczymy co pokażą
Lecę teraz zerknąć do Ciebie

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

O jeszcze coś w moim guście...rabatka wężowa :D
A do Twojej obórki wracam codziennie...znaczy pooglądac wracam ;:224
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pawle- śliczne zdjęcia ;:108 ! ale od razu mam pytanie- to koło z sieczkarni chyba jest na 3 zdjęciu pierwszej strony wątku? Mam takie razem z całą resztą. Czym je pomalowałeś ? Ja tez chcę mieć taką wystawkę, ale wszystko przede mną. Mam troszkę, jak to mój mąż mówi "starych rupieci" i chciała bym tak jak Ty ukazać je w pięknym świetle ogrodu. Szkoda mi ich wyrzucić..a jeśli się nimi odpowiednio nie zajmę, pewnie wylądują na złomowisku :(.
Ja w tym roku zaczynam wszystko od nowa niestety. Ale widzę u Ciebie piękne roślinki :D ! Rzeczywiście masz śliczne rojniki- jejciu piękna kolekcja.
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Witaj Paweł ładny masz ogród taki z klimatem i charakterem, dzięki tym drobnym elementom nabiera własnego stylu, bujna zieleń na ich tle prezentuje się świetnie :)
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”