cd.
Widok z okna domu na stare podwórko i główny zarys obórki i rabaty z wozem
W miejscu gdzie stoi wóz(cały ten placyk bez roślin) mam zamiar zasiać trawę,Kamienie wyznaczają rabaty:Główna zaczyna się wężykiem pod obórką dalej przy siatce w stronę drogi.Najstarsze okazy to sumak octowiec,świerk pospolity,stary krzak jaśminowca,jabłoń na rogu obórki i 3szt jałowca Skyrocket(rok temu przesadzone z ogródka przed domem ale przyjęły się ładnie) reszta to młodzież.Rabata jest częściowo obsadzona ale wiosna/lato zapewne pokaże co trzeba zmienić, dosadzić itp
Na tym zdjęciu widać że,koniecznie trzeba naprawić szczyt obórki i usunąć stary słup zanim ruszy winobluszcz.Na ścianie zawiśnie stare koło drewniane od woza oczywiście
Przed wozem posadziłem ognik "Red Column" o czerwonych kuleczkach,ale mróz go nie oszczędził tej zimy

zobaczymy moze odbiję
Przy ścianie obórki posadzona jest czerwona róża pnąca,ale zanim urośnie i zakwitnie musi znieść towarzystwo dalii
Kolej na rabatkę odgradzającą przyszły trawnik, choć nie wiem czy dobrze,że ona powstała? W tym wężyku ograniczonym kamieniami posadziłem: tulipany,irysy,liliowce,astry jesienne-trwałe i chryzantemy tak by cały rok kolorowo było na rabatce,ale zastanawiam się czy nie popsuje to widoku na wóz i rabatę przy siatce. Co o tym myślicie?
No to czas na roślinki:
Sumak octowiec-zostawiłem go dla takich właśnie jesiennych kolorków(zdjęcie z 2008r) Pod sumakiem rośnie mięta i cebulowe roślinki
Jaśminowiec wonny jest bardzo stary może mieć ok 20 lat
Rudbekia owłosiona -bardzo ją lubię więc nie zabraknie jej na rabacie przy siatce, ale już nie będzie tak sobie rosła w samopas(rozsiewa się niesamowicie)
Dalie różne, w tym roku dołączą do nich jeszcze inne kolory
Chryzantema czerwono-złota zakwita już w sierpniu
Miłego oglądania