W moim ogródeczku ... Halina 2011 /cz.6
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogródeczku ... Halina 2011 /cz.6
Halinko,jak się skuszę to na hosty,ale do tej pory nigdzie nie spotkałam nasion.
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Małgosiu
podziwiam, bo ja wolałabym kupić gotowe sadzonki 
Elu - Tosia1
pole do popisu masz trochę ograniczone, trawnika już sporo skubnęłaś, ale mam nadzieję, że znajdziesz miejsce na wysiewy
Kompozycje ogrodowe z "Przepis Na Ogród" marzec 2011
Kompozycja naturalistyczna

Kompozycja nieformalna

Kompozycja w tonacji żółtej

Elu - Tosia1

Kompozycje ogrodowe z "Przepis Na Ogród" marzec 2011
Kompozycja naturalistyczna

Kompozycja nieformalna

Kompozycja w tonacji żółtej

- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Halinko,posiłkując się fachową literaturą dużo łatwiej stworzyć piękny ogród.Dobrze mieć taką ściągawkę !
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Wreszcie i ja dotarłam do Ciebie . Mnóstwo porad i fachowej dyskusji można sie dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy . Tez kupuję ten przepis na ogrod i czerpie z tego dużo informacji włącznie z kalendarzem . Czerwony pełny maczek śliczny . Nie wiedziałam Halinko ,ze jesteś wielbicielką maków . Kiedyś tez miałam tę jednoroczną ketmię ,ale żebym była nią zachwycona tego bym nie powiedziała . Rozsiewa sie bardzo mizernie pojedynczymi sadzonkami . Będe teraz częściej zaglądać do Ciebie
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Ciekawe porady pokazujesz i fajne zestawienia roślinne, tylko jak pierwiosnki mają przetrwać pod brzozami kiedy tam jest sucho, no w każdym bądź razie pod moimi brzozami a też mam je posadzone właśnie w trójkąt i w środku miałam parzydło i po kilku latach padło z braku wody. A przecież ogród naturalistyczny to powinien przetrwać bez nadmiernej pielęgnacji. 

- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Halinko, ładnie to wygląda na fotografiach i planach, ale mi zawsze wychodzi inaczej 

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Mnie też nie wszystko na tych planach leży, ale to bardzo dobrze, że je Halinko zamieściłaś.
Jest z czym porównać i mieć własne przemyślenia.
Pod brzozami to mnie raczej pasują trawki ozdobne i kozaczki
/ mniam / 
Jest z czym porównać i mieć własne przemyślenia.
Pod brzozami to mnie raczej pasują trawki ozdobne i kozaczki

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dobrze jest czerpać inspirację z takich planów. Można podejrzeć gotowe rozwiązania

Halinko, fajnie, że pokazałaś ciekawe projekty rabat :P To wspaniała inspiracja dla ogrodników-amatorów
Wracając do rączników, to ja je sieję już trzeci czy czwarty rok i -jak dotąd- nie miałam kłopotów ani z ich kiełkowaniem, ani z uprawą w ogrodzie. Wyrastały mi na ogromne prawie trzymetrowe drzewa i nie było osoby, która by się nimi nie zachwyciła
Ale trzeba przeznaczyć na nie duuużo miejsca w ogrodzie na słonecznym stanowisku i w żyznej ziemi.

Wracając do rączników, to ja je sieję już trzeci czy czwarty rok i -jak dotąd- nie miałam kłopotów ani z ich kiełkowaniem, ani z uprawą w ogrodzie. Wyrastały mi na ogromne prawie trzymetrowe drzewa i nie było osoby, która by się nimi nie zachwyciła

Ale trzeba przeznaczyć na nie duuużo miejsca w ogrodzie na słonecznym stanowisku i w żyznej ziemi.
Witaj Halinko.
Jestem ciekawa czy kącik o upojnym zapachu drzew i krzewów już realizujesz.Ketmie podziwiam-u mnie tylko jedna ale wielka i zawsze pięknie kwitnie.Podobają mi się bagienne z kwiatami jak talerze.
Napisałaś,że w sklepach już są cebule lilii?Muszę poszperać i kupić ale te pachnące,orientalne.
Tak na marginesie to muszę Ci napisać,że czerwieni u mnie jest bardzo mało-tylko rabatka przy wejściu do domu-czerwień połączona z żółcią.Strona pn-więc jest taka w żywych kolorach.Nawet pnące obok też w tych samych barwach.
Halinko czy bodziszek wielkopłatowy jest duży jako mkrzew i jak duże ma kwiaty?
Jestem ciekawa czy kącik o upojnym zapachu drzew i krzewów już realizujesz.Ketmie podziwiam-u mnie tylko jedna ale wielka i zawsze pięknie kwitnie.Podobają mi się bagienne z kwiatami jak talerze.
Napisałaś,że w sklepach już są cebule lilii?Muszę poszperać i kupić ale te pachnące,orientalne.
Tak na marginesie to muszę Ci napisać,że czerwieni u mnie jest bardzo mało-tylko rabatka przy wejściu do domu-czerwień połączona z żółcią.Strona pn-więc jest taka w żywych kolorach.Nawet pnące obok też w tych samych barwach.
Halinko czy bodziszek wielkopłatowy jest duży jako mkrzew i jak duże ma kwiaty?
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Aneczko kup u Pajdy.
Wszyscy chwalą.
Ja też kilka zamówiłam.
Wszyscy chwalą.
Ja też kilka zamówiłam.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Halinko
piękne porady i projekty prezentujesz
Też popieram pomysł kupna lili u pana P, w ubiegłym roku kupowałam i w tym też zamówiłam
Jest katalog do kupienia, można zamówić za grosze 

- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinko rącznik jest bardzo ozdobna rośliną,a właściwie wielkim krzakiem,może wyglądać nietuzinkowo,jako np.żywopłot,albo szpalerek...ale w dużym ogrodzie...tez bym go wysiała ,gdyby warunki mi na nie pozwoliły...
Porady bardzo cenne...tylko korzystać

Porady bardzo cenne...tylko korzystać

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Daunsiu - dwostr
dziękuję pięknie
Dobrze, że teraz jest tyle ciekawej literatury na ten temat, czasopism, nooo i nasze forum - skarbnica wiedzy.
Jadziu - JAKUCH
baaardzo się cieszę, że mnie odwiedziłaś i zapraszam częściej
Jadziu, uwielbiam polne i leśne kwiaty, takie, które rosną naturalnym środowisku.
Najchętniej, to bym zamieszkała w leśniczówce, nooo ale leśniczy mi się nie trafił.
Jesteś już drugą osobą, która nie była zachwycona hibiskusem jednorocznym.
Wygląda na to, że i u mnie będzie rósł tylko w jednym roku
W zasadzie, to nastawiam się na byliny, a z jednorocznych, to tylko: słoneczniki, aksamitki, nasturcje i nagietki.
Majeczko - edulkot
jeszcze nigdy nie korzystałam z takich gotowych projektów, ale wydaje mi się, że powinny być sprawdzone.
Pod brzozami planowałam posadzić kwitnące na biało byliny, np. konwalie i tylko konwalie, takimi kępkami.
Pierwiosnek lekarski rośnie u mnie pod dzikim bzem, gdzie jest sucho iii chyba dobrze mu tam, nooo ale może dlatego, że u mnie jest gliniasta ziemia, nooo i wiosną ziemia jest wilgotna - tak mi się wydaje.
Olu - AAleksandra
ja, już na tym planie zrobiłabym zmiany
Jeżeli chodzi o kompozycję naturalistyczną, to posadziłabym same pierwiosnki lekarskie, jakoś te krokusy fioletowe mi tam nie pasują.
W moim ogrodzie jestem na razie na etapie komponowania krzewów
Grażynko - kogra
my zielono zakręceniu musimy po swojemu robić
Ja, jestem typowym wzrokowcem iii muszę zobaczyć, żeby stwierdzić, czy mi się podoba, dlatego ganiam po całym ogrodzie ze szpadelkiem
Szczerze mówiąc, to kozaki mogły by tam wyrosnąć
Agatko - AgaNet
dziękuję
Dobrze, że można się na czym takim wzorować, własne zmiany wprowadzać i wtedy nasz ogród jest taki jaki nam się podoba.
Chociaż, dla mnie największą przyjemnością jest to, że mogę ciągle coś zmieniać i ze szpadelkiem po całym ogrodzie biegać

Dobrze, że teraz jest tyle ciekawej literatury na ten temat, czasopism, nooo i nasze forum - skarbnica wiedzy.
Jadziu - JAKUCH

Jadziu, uwielbiam polne i leśne kwiaty, takie, które rosną naturalnym środowisku.
Najchętniej, to bym zamieszkała w leśniczówce, nooo ale leśniczy mi się nie trafił.
Jesteś już drugą osobą, która nie była zachwycona hibiskusem jednorocznym.
Wygląda na to, że i u mnie będzie rósł tylko w jednym roku

W zasadzie, to nastawiam się na byliny, a z jednorocznych, to tylko: słoneczniki, aksamitki, nasturcje i nagietki.
Majeczko - edulkot

Pod brzozami planowałam posadzić kwitnące na biało byliny, np. konwalie i tylko konwalie, takimi kępkami.
Pierwiosnek lekarski rośnie u mnie pod dzikim bzem, gdzie jest sucho iii chyba dobrze mu tam, nooo ale może dlatego, że u mnie jest gliniasta ziemia, nooo i wiosną ziemia jest wilgotna - tak mi się wydaje.
Olu - AAleksandra

Jeżeli chodzi o kompozycję naturalistyczną, to posadziłabym same pierwiosnki lekarskie, jakoś te krokusy fioletowe mi tam nie pasują.
W moim ogrodzie jestem na razie na etapie komponowania krzewów

Grażynko - kogra

Ja, jestem typowym wzrokowcem iii muszę zobaczyć, żeby stwierdzić, czy mi się podoba, dlatego ganiam po całym ogrodzie ze szpadelkiem

Szczerze mówiąc, to kozaki mogły by tam wyrosnąć

Agatko - AgaNet

Dobrze, że można się na czym takim wzorować, własne zmiany wprowadzać i wtedy nasz ogród jest taki jaki nam się podoba.
Chociaż, dla mnie największą przyjemnością jest to, że mogę ciągle coś zmieniać i ze szpadelkiem po całym ogrodzie biegać