Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Post »

Asiu m. Genoveva jest niesamowita - w moim ostatnio ulubionym kolorze a do tego pachnie :P
Na Prinz Charming nie mogę się już doczekać ;:65
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Arletko, cieszę się, że rosną Tobie te odemnie. Na pewno niedługo pojawią się pędy kwiatowe. A ja już wpadłam całkowicie jeśli chodzi o Masdevallie. ;:224

kasia74 ;:196

Grażynko ja też przez nie nie mogę spać. A szczególnie jak się naoglądam u hodowcy i nie mogę ich wszystkich mieć, to przez kilka nocy o nich śnię. ;:108
Cieszę się, że możesz sobie u mnie poprawić humor. Zapraszam częściej.

chmara3 ;:196

Gosiu, moja kolekcja Masdevalli się trochę powiększyła i niedługo pokażę znowu nowe kwitnienia. Siewki rosną w tempie turbo.

Kasia01 :wit serdecznie i cieszę się, że do mnie zaglądałaś.
Masdevallia barleana jest odmianą botaniczną i należy do tych z umiarkowanych temeratur. Nie potrzebuje drastycznych zmian temperatury między dniem a nocą. Zimą obejmuje zakres 15-18 stop i latem 16- 22.
Jak większość botaników ma też stały okres kwitnienia. Przeważnie kwitnie jesienią. One też potrzebują dłużej na aklimatyzację w nowych warunkach niż hybrydy. Myślę, że w tym roku zakwitnie. Ważne jest aby miała wyższą wilgotność powietrza.

Kasiu Prinz Charming rośnie w niesamowitym tempie.

A teraz zapowiedzi kwitnień na moich sabotkach.
Paphiopedilum concolor
Obrazek

Paph. Armeni-White x emersonii
Obrazek

Kwitnący Paphiopedilum Rosy Dawn
Obrazek Obrazek

Psychopsis Kalihi lada dzień znowu otworzy swój kwiat i już szykuje kolejny pąk.
Obrazek

Moje siewki. Porównanie
12.12.10
Obrazek Obrazek

18.02.11
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu masz śliczne Masdevallie chyba zacznę na nie chorować :;230 :;230 szkoda że niektóre chorują. Sabotki przepiękne czekam na kolejne zdjęcia :heja a przedszkolaki rosną jak na drożdżach ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Faktycznie siewki rosną w tempie turdo ciekawe jakie dopalacze stosujesz :;230 bo moje maluszki rosną powoli ;:108 Paphiopedilum Rosy Dawn uroczy ;:63
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30

Post »

Jestem pod ogromnym wrażeniem hodowli siewek ;:138 ;:138 ;:138
fragolotta
100p
100p
Od: 17 cze 2010, o 18:18

Post »

gratulacje! siewki rosną w oczach! oby tak dalej!
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Asiu piękne zapowiedzi kwitnień sabotkowych. Biały sabotek śliczny, mój biały też ma małego pączusia.
Siewki bardzo ładne, faktycznie strasznie szybko Ci rosną. Moje a mam ich całe 5 sztuk, rosną wolno ale może z okazji urodzin doczekam się akwarium to je tam przeniosę i może wówczas ruszą.
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Witaj :wit,
Dziękuję za odpowiedź ;:180. Tak pomyślałam o tej różnicy temperatur, ponieważ wyczytałam na stronie, że ich różnica temperatur jest nawet koło 20C, a u mnie w pokoju to przez dzień i noc jest koło 20C. Hmm, dobrze, że przynajmniej listki rosną a na kwitnienie jeszcze poczekam ;:65. A tak poza tym to widzę, że sieweczki rosną jak na drożdżach, gratuluję ;:63, a tak z ciekawości się zapytam: czy sabotki kwitną kilka razy z jednej rozetki, czy tylko raz? Tak się zastanawiałam czy nie sprawić sobie i wpadło mi do głowy takie pytanko :oops:. Życzę oczywiście jeszcze więcej sukcesów uprawowych :!:
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Widać,że przedszkolakom u Ciebie jest cudownie, pięknie przyrastają. Czekam jednak na pokazanie buziek przez paphiopedilum. Paph. Rosy Dawn ma fantastyczny pycholek. Jak duży jest kwiat?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Siewki pięknie urosły, ale najbardziej mi się podobają liścia Paphiopedilum concolor! Są fantastyczne!
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

Asiuprzedszkole rośnie jak na drożdżach, widzę że za niedługo masdevallie obejmą we władanie wszystkie parapety. Ja jeszcze poczekam na wiosnę nim zacznę przygodę z maluchami. Patrzałaś tutaj : www. Bodenorchids.co.uk ?
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Joan pięknie Ci rosną maluszki, życzę powodzenia w uprawie.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękne sabotkowe zapowiedzi kwitnień ;)
I kwitnący jegomość - paphipedilum cudny... Sabotki zawsze mnie zachwycają...

Psychopsis ma już grubaśnego pączuszka i świetnie wybarwiony jest ;:108 Pęknie lada dzień...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Julitko, zachoruj, zachoruj na Masdevallie. Dla mnie one są niesamowite. Już samo to, że tak często kwitną ich hybrydy. Do tego różnorodność kształtu i koloru. ;:224 ;:224 ;:224
Co do ich chorub to praktycznie tylko jeden miał takie chore plamy ale nowe liście są już zdrowe. Te inne przypadki to raczej uszkodzenia mechaniczne.
Dzięki w imieniu sabotków i maluchów.
Goska1307 pisze:ciekawe jakie dopalacze stosujesz :;230 bo moje maluszki rosną powoli
Gosiu moje maluchy stoją w salonie w plastykowych przezroczystych pojemnikach nad grzejnikiem. Okno od strony zachodnio północnej, lecz obecnie nie dochodzi wcale słońce. Spryskuję je dwa razy w tygodniu wodą przegotowaną wymieszaną z destylowaną. Dwa razy dodałam troszkę odżywki. Temperatura wynosi w pudełku 28-35 st. a wilgotność ok. 75-85%. Co dwa, trzy tygodnie trochę je podlewam, ale patrzę aby nie miały za mokro. To całe dopalacze. ;:108

auspex :wit :wit u mnie i dziękuję w imieniu siewek.

fragolotta dziękuję ;:196

kasia74 w takim razie ja będę podglądać Twojego sabotka. I niech Ci sprawią to akwarium aby maluchy miały się dobrze.

Kasia01 Ta różnica temperatury jest ważna ale tylko do zainicjowania kwitnienia. Wiele Masdevalli w czasie rozwoju i wzrostu ma temp. do 20 st. ale do zainicjowania kwitnienia musi mieć różnicę temp. między dniem a nocą mini. 10 st. Najniższą temp. jaką znosi Twoja Masdevallia jest ok. 7 st. Jak wystawisz ją w kwietniu na balkon to akurat do lata będzie miała naturalne zmiany temp.

Merghen dziękuję w imieniu maluchów i sabotków. Myślę że Paph. Armeni-White x emersonii pierwszy pokaże swoje piękno. Paphio. concolor strasznie powoli rośnie.

Dusia ja też strasznie na niego czekam. Bardzo interesuje mnie jakie będzie mój miał wybarwienie. :wink:

Przemku, chyba masz radję z tymi Masdevalliami. Już 3 z 8 są zajęte przez nie. :;230 :;230 A ja nie mam dosyć. Dzięki za link.

mis20 dzięki ;:196

Justynko, Oprócz Masdevalli właśnie sabotki są tą grupą, która u mnie dominuje. Kocham je szczególnie te z szerokimi bucikami.
Pschopsis już prwaie otwarty. Muszę mu znowu pstryknąć fotkę.

A teraz rozwinięte kwiatki Epidendrum floribundum . W słońcu pachnie cytrynowo z lekką domieszką piepszu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p
Od: 11 sty 2011, o 12:11

Post »

pięknie tu u Ciebie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”