Julitko, zachoruj, zachoruj na Masdevallie. Dla mnie one są niesamowite. Już samo to, że tak często kwitną ich hybrydy. Do tego różnorodność kształtu i koloru.
Co do ich chorub to praktycznie tylko jeden miał takie chore plamy ale nowe liście są już zdrowe. Te inne przypadki to raczej uszkodzenia mechaniczne.
Dzięki w imieniu sabotków i maluchów.
Goska1307 pisze:ciekawe jakie dopalacze stosujesz

bo moje maluszki rosną powoli
Gosiu moje maluchy stoją w salonie w plastykowych przezroczystych pojemnikach nad grzejnikiem. Okno od strony zachodnio północnej, lecz obecnie nie dochodzi wcale słońce. Spryskuję je dwa razy w tygodniu wodą przegotowaną wymieszaną z destylowaną. Dwa razy dodałam troszkę odżywki. Temperatura wynosi w pudełku 28-35 st. a wilgotność ok. 75-85%. Co dwa, trzy tygodnie trochę je podlewam, ale patrzę aby nie miały za mokro. To całe dopalacze.
auspex

u mnie i dziękuję w imieniu siewek.
fragolotta dziękuję
kasia74 w takim razie ja będę podglądać Twojego sabotka. I niech Ci sprawią to akwarium aby maluchy miały się dobrze.
Kasia01 Ta różnica temperatury jest ważna ale tylko do zainicjowania kwitnienia. Wiele Masdevalli w czasie rozwoju i wzrostu ma temp. do 20 st. ale do zainicjowania kwitnienia musi mieć różnicę temp. między dniem a nocą mini. 10 st. Najniższą temp. jaką znosi Twoja Masdevallia jest ok. 7 st. Jak wystawisz ją w kwietniu na balkon to akurat do lata będzie miała naturalne zmiany temp.
Merghen dziękuję w imieniu maluchów i sabotków. Myślę że Paph. Armeni-White x emersonii pierwszy pokaże swoje piękno. Paphio. concolor strasznie powoli rośnie.
Dusia ja też strasznie na niego czekam. Bardzo interesuje mnie jakie będzie mój miał wybarwienie.
Przemku, chyba masz radję z tymi Masdevalliami. Już 3 z 8 są zajęte przez nie.

A ja nie mam dosyć. Dzięki za link.
mis20 dzięki
Justynko, Oprócz Masdevalli właśnie sabotki są tą grupą, która u mnie dominuje. Kocham je szczególnie te z szerokimi bucikami.
Pschopsis już prwaie otwarty. Muszę mu znowu pstryknąć fotkę.
A teraz rozwinięte kwiatki
Epidendrum floribundum . W słońcu pachnie cytrynowo z lekką domieszką piepszu.