Sadzenie bulw,kiedy,jak
- Wiktoria_W
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kiedy posadzić bulwy begonii?
Moje trzy zeszłoroczne begonie przechowywane w garażu już wypuściły kiełki. Dziś przyszła paczka z kolejnymi dziesięcioma i osiem z nich też już przejawia oznaki życia. Zastanawiam się, czy może by tak spryskać wodą te dwie pozostałe
. Poza tym mam mieszane uczucia, jeśli chodzi o sadzenie. Za oknem leży śnieg, niebo zachmurzone ? może jeszcze ich nie poganiać? Ciekawe, jak długo wytrzymają takie wykiełkowane bez ziemi i czy jej brak w tej chwili bardziej im zaszkodzi, czy pomoże? Na opakowaniu jest napisane, żeby sadzić w marcu, więc może nic im się nie stanie.

-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Marzec tuż , tuż , a jak postawisz w widnym miejscu to potrafię pięknie urosnąć do maja. Ja w tym roku wyjątkowo jeszcze nie posadziłam, bo nie mogę wejść do piwnicy pod tarasem, bo jest wodaNormalnie, to sadziłam w połowie lutego. 

- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam 8 cebul, sa po moczeniu, ale żadna nie wypuściła kiełków. Czy one w ogóle żyją?? Jest sens je sadzić?
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja moje begonie już posadziłam
Na niektórych było już widać startujące kiełki.
Nie moczyłam bulw.

Na niektórych było już widać startujące kiełki.
Nie moczyłam bulw.

- AgaNet
Lorrie - też miałam trochę problemów z sadzeniem begonii, bo sadziłam je po raz pierwszy (zazwyczaj kupowałam gotowe sadzonki).
W moim wątku dziewczyny udzieliły mi paru podpowiedzi, skopuje tutaj info od Lidki. Może skorzystasz z jej porady:
"Z sadzeniem begonii też miałam problem, bo nie wszystkie miały tzw. siodełko, gdzie wyrastają kiełki. Ale skorzystałam z dobrej rady, by na początek posadzić je do doniczki wypełninej ziemią do 3/4. Bulwy kładzie się na tej ziemi i tylko lekko dociska. Podlewamy TYLKO ziemię wokół nich. W ten sposób szybko puszczają korzonki i widać, czy kiełki są u góry
Jak kiełki już się pojawią, dosypujemy stopniowo ziemi, aż całkiem zakryje bulwy. Mówię ci Aguś, sprawdziłam-ten sposób działa.
No i przy okazji można spradzić, czy bulwy są zdrowe i nie gniją, co się często u begonii zdarza. "
Begonie nie lubią przelania !
W moim wątku dziewczyny udzieliły mi paru podpowiedzi, skopuje tutaj info od Lidki. Może skorzystasz z jej porady:
"Z sadzeniem begonii też miałam problem, bo nie wszystkie miały tzw. siodełko, gdzie wyrastają kiełki. Ale skorzystałam z dobrej rady, by na początek posadzić je do doniczki wypełninej ziemią do 3/4. Bulwy kładzie się na tej ziemi i tylko lekko dociska. Podlewamy TYLKO ziemię wokół nich. W ten sposób szybko puszczają korzonki i widać, czy kiełki są u góry

Jak kiełki już się pojawią, dosypujemy stopniowo ziemi, aż całkiem zakryje bulwy. Mówię ci Aguś, sprawdziłam-ten sposób działa.
No i przy okazji można spradzić, czy bulwy są zdrowe i nie gniją, co się często u begonii zdarza. "
Begonie nie lubią przelania !
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Ja na nie poważnie zachorowałem , w zeszłym roku ich znowu nie miałem ale w tym powiedziałem sobie koniec, muszę mieć
. Czekam już na wszystkie sklepy w których mogą się pojawić :P . Słyszałem, że moczenie ich w wodzie wskazuje którą stroną je posadzić , ale jak widać nie zawsze dlatego tym bardziej metoda Lidki jest przydatna
.

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- AgaNet
Artur - nie trzeba moczyć bulw begonii. Sadzi się je WYPUKŁĄ stroną w dół.
Sposób Lidki jest dobry jak bulwa nie ma wyraźnego siodełka ( z którego kiełkuja liście) i tej wypukłej spodniej strony

Sposób Lidki jest dobry jak bulwa nie ma wyraźnego siodełka ( z którego kiełkuja liście) i tej wypukłej spodniej strony

- Tulipan998
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Ok dzięki
Kupiłem 3 opakowania w każdym po 2 cebulki w Tesco , stasznie drogie, w ogóle ceny w tym roku jakieś kosmiczne
.
2 łososiowe wiszące 13.99 zł i 2 chyba stojące bardzo pełne pomarańczowe 12.99 zł i żółte 9.59 zł
. Były jeszcze bordowe ale odpuściłem , liczę na biedronkę jeszcze bo chciałbym jeszcze kilka .
Fotki wstawię jutro bo aparat się ładuje
.
Jak myślicie posadzić już czy lepiej zaczekać ?
Edit : Już namoczyłem w wodzie , a jutro posadzę :P .

Kupiłem 3 opakowania w każdym po 2 cebulki w Tesco , stasznie drogie, w ogóle ceny w tym roku jakieś kosmiczne

2 łososiowe wiszące 13.99 zł i 2 chyba stojące bardzo pełne pomarańczowe 12.99 zł i żółte 9.59 zł

Fotki wstawię jutro bo aparat się ładuje

Jak myślicie posadzić już czy lepiej zaczekać ?
Edit : Już namoczyłem w wodzie , a jutro posadzę :P .
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Artur spójrz na moje begonie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 1#p2056891Tulipan998 pisze:Jak myślicie posadzić już czy lepiej zaczekać ?
Sadziłem pod koniec marca i liście rozwijały się przy dłuższym dniu dzięki czemu begonie nie wyciągały się tak bardzo i pięknie kwitły.
Tomek
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Ja tak nie potrafię czekać ,musiałam posadzić już,ale dzisiaj dla porównania dokupię jeszcze kilka bulw i posadzę je pod koniec marca.
Poobserwuję i wtedy będę mogła się wypowiedzieć,czy lepiej zaczekać
Poobserwuję i wtedy będę mogła się wypowiedzieć,czy lepiej zaczekać

- AgaNet
Ja musiałam juz posadzić, bo na bulwach pojawiły się kiełki 

- Tulipan998
- Kontakt:
Qurczę... , jak przeczytałem że miesiąc z ziemii wyłażą to się wystraszyłem i namoczyłem je już wczoraj... , więc muszę posadzić tylko zauważyłem kiełki w tym dołeczku a pisaliście że trzeba tym dołeczkiem do dołu....
. Chciałbym żeby mi kwitły cały sezon przy wejściu do domu, a nie zaczęły wcześniej kwitnąć w domu i wcześniej skończyły kwitnąć przy wejściu , czy to ma jakiś wpływ na to kiedy się je posadzi, czy może one i tak sobie kwitną do jesieni ?

-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Arturze dołeczkiem z kiełkami do góry nie do dołu . Begonie kwitną do późnej jesieni. Ja zawsze musze obcinać jeszcze z kwiatami kiedy przychodzą mrozy.zawsze mi żal to robić.
- AgaNet
Artur, nie dołeczkiem do dołu, tylko ta wypukłą częścią bulwy do dołu. U góry ma być siodełko - to ta część gdzie pojawiaja sie kiełki - i ona ma takie jakby wklęśnięcie/ mały dołeczek - to tym do góry !
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Begonie bez względu kiedy się posadzi kwitną do przymrozków.