Podagrycznik pospolity-jak się pozbyć
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
masz 2 sposoby: tak jak radzi Mary, owinąć folią krzaczki i związać na dole sznurkiem, opryskać, folię usunąć dopiero na drugi dzień -sposób skuteczny. I drugi-mechaniczny, widłami amerykańskimi podważać i wytrzepywać, nie urywać a wybierać każdy korzonek, za drugim podejściem z widłami uda Ci się usunąć większość korzeni ale pozostaną te, które poprzerastały korzenie tuji, wtedy pozostaje pędzelek i malowanie preparatem liści podagrycznika. Powodzenia!
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Podagrycznik pospolity-jak się pozbyć
Tyle tu fachowców więc może kto pomoże jak pozbyć się podagrycznika raz na zawsze.
W nieużywanej części ogrodu przerosło mi to od sąsiada i nie daje się usunąc. Wykopując, to chyba jeszcze rozmnożyłam.
Randapem wypaliłam wszystko dookoła ale nie tego chwasta.
Co roku z tym próbuję walczyc ale bezskutecznie.Teściowa co roku to pieli, ja pryskam i nic. Co robię nie tak?
Forum bardzo żywe,cudowne,liczę że ktoś pomoże i zastosuję to latem. Z góry dziękuję.
Proszę o poradę jak skutecznie pozbyć się podagrycznika pospolitego ???
W nieużywanej części ogrodu przerosło mi to od sąsiada i nie daje się usunąc. Wykopując, to chyba jeszcze rozmnożyłam.
Randapem wypaliłam wszystko dookoła ale nie tego chwasta.
Co roku z tym próbuję walczyc ale bezskutecznie.Teściowa co roku to pieli, ja pryskam i nic. Co robię nie tak?
Forum bardzo żywe,cudowne,liczę że ktoś pomoże i zastosuję to latem. Z góry dziękuję.
Proszę o poradę jak skutecznie pozbyć się podagrycznika pospolitego ???
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Podagrycznik pospolity-jak się pozbyć
Żadna to porada chyba (również miałm)ale
- widły(jak najmniej uszkadzają korzenie) i
- wiaderko (do zbierania i wywiezienia jak najdalej).
Ja w ten sposób się pozbyłam, mam tam teraz warzywniak, często zruszam ziemię a najdrobniejszy korzonek zaraz usuwam.
Powodzenia !
- widły(jak najmniej uszkadzają korzenie) i
- wiaderko (do zbierania i wywiezienia jak najdalej).
Ja w ten sposób się pozbyłam, mam tam teraz warzywniak, często zruszam ziemię a najdrobniejszy korzonek zaraz usuwam.
Powodzenia !
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
-
Claudio, pierwszą rzecz, którą musisz zrobić to odciąć świeży napływ podagrycznika od sąsiada. Coś trzeba wkopać, mogą to być płytki chodnikowe na sztorc, może jakieś stare płyty z grubego plastiku albo zrobić murek. Bo inaczej to będzie Syzyf z Ciebie. Wtedy dopiero możesz z podagrycznikiem powalczyć. Ja walczyłam tak jak pisze Lobuzka; widły amerykańskie i krok po kroku, każdy korzonek wybierałam, trwało to 2 lata, bo zawsze coś gdzieś wylazło. A najgorzej, gdy wlezie w korzenie jakiegoś krzewu, wtedy to tylko rundapem, tylko w większym stężeniu. Oby tylko u sąsiada nie zakwitł ten podagrycznik, bo i żaden murek nie pomoże.
Pozdrawiam! Gienia.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
Dzięki. A jaką chemie zastosować i w jakim stężeniu?
Niestety u sąsiada kwitł. Ja chyba długo nic tam nie posadze, bo ciągle mi odrasta,ale będę prubowała jak co roku.
Niestety u sąsiada kwitł. Ja chyba długo nic tam nie posadze, bo ciągle mi odrasta,ale będę prubowała jak co roku.
-
Z drugiej strony bloku, w którym mieszkam, jest trawnik, brzozy, świerki, sosenki. Tam też jest sporo podagrycznika a przyniosłam z działki samosiejki leszczyny czerwonolistnej, posadziłam no i miałam problem. Wtedy tylko zastosowałam rundap, wokół osłoniętych leszczynek opryskałam bardziej stężonym preparatem. Kupiłam w sklepie saszetkę (chyba 40ml- nie pamiętam już dokładnie) do rozpuszczenia na 1 litr wody, ale wymieszałam tylko z 1/2 litra wody. Po około dwóch tyg. chwaściory znikły i było czysto i ładnie około pół roku, potem znowu wlazły.
Claudio, najważniejsze to wybrać korzenie, jeśli się nawet zasieje to już łatwiej wyplewić małą siewkę niż starą, mocno ukorzenioną roślinę.
Claudio, najważniejsze to wybrać korzenie, jeśli się nawet zasieje to już łatwiej wyplewić małą siewkę niż starą, mocno ukorzenioną roślinę.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kolejnym sposobem to przykryć go czarną folią, udusi go, takie tu porady czytałam na forum.Myślę, że ta folia musi leżeć 1 rok lub 2. To bardzo trudny chwast do zwalczenia.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi, jak co roku będę z tym walczyć.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
Maryann dzięki na taką odpowiedź czekałam, bo ja znam tylko randap (który nie zadziałał). Zobaczymy czy masz rację.
Jak czytałam to nigdzie nie jest napisane że coś zwalcza podagrycznik pospolity. Więc zdam się na Wasze doświadczenie z tym chwastem.
Zależy mi bardzo żeby to opryskać i zapomnieć o tym.Piszcie jeśli coś o tym wiecie.
Liczę na Was. Dziękuję i pozdrawiam Wszystkich.
Jak czytałam to nigdzie nie jest napisane że coś zwalcza podagrycznik pospolity. Więc zdam się na Wasze doświadczenie z tym chwastem.
Zależy mi bardzo żeby to opryskać i zapomnieć o tym.Piszcie jeśli coś o tym wiecie.
Liczę na Was. Dziękuję i pozdrawiam Wszystkich.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja ostatnio wymyśliłam że zamęczę podagrycznik.
Zamęczę go na śmierć
Nie mam nerwów, nie wytrzymuję od malowania Rundapem do odpowiedniego czasu.
Coś mnie trafia i wyrywam.
I jakieś pozytywne skutki tego widzę.
Wyłazi mniej, jakieś draństwo słabsze, bardziej mikre.....
Za kilka lat zamęczę dziadostwo na amen !
Aha !
Jak wyrywam to ciągnę pomalutku, ostrożnie by wyrwać jak najwięcej korzeni.
Jeśli liście nie dostarczą korzeniom papu to w końcu padnie ta zaraza.
Mam nadzieję........
Zamęczę go na śmierć

Nie mam nerwów, nie wytrzymuję od malowania Rundapem do odpowiedniego czasu.
Coś mnie trafia i wyrywam.
I jakieś pozytywne skutki tego widzę.
Wyłazi mniej, jakieś draństwo słabsze, bardziej mikre.....
Za kilka lat zamęczę dziadostwo na amen !
Aha !
Jak wyrywam to ciągnę pomalutku, ostrożnie by wyrwać jak najwięcej korzeni.
Jeśli liście nie dostarczą korzeniom papu to w końcu padnie ta zaraza.
Mam nadzieję........
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
Dzięki. No właśnie randap nie skuteczny.
Czytam i czytam i nie wiem co kupić.
Co powiecie na: Basta 150 SL, Perzocyd 280 SL, Starane 250 EC, Chwastox trio 540 SL ?
Na Fernando nie jest napisane że na podagrycznik ale może pomoże.
Spodziewam się więcej porad żanim coś kupie.
Czytam i czytam i nie wiem co kupić.
Co powiecie na: Basta 150 SL, Perzocyd 280 SL, Starane 250 EC, Chwastox trio 540 SL ?
Na Fernando nie jest napisane że na podagrycznik ale może pomoże.
Spodziewam się więcej porad żanim coś kupie.
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
Swój podagrycznik wytrułem Roudup 460 + siarczan amonu (do zakwaszania) w stężeniu 150-200% zalecanego. Pozostały nędzne resztki w pobliżu roślin, które chciałem oszczędzić.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Wiesz, też przerobiłem sporo środków i dość- jak znalazłem środek bardzo dobry, to nie szukam lepszego(a w opinii wielu jest [w zeszłym roku jeszcze był] najlepszy); więcej czasu na rozdrabnianie sie nie mam. Co więcej- praktycznie sprawdziłem. Co do Basta to wygląda na odmianę Roundup'u a Perzocyd działa na jednoliścienne, więc albo spali wszystko(a jak coś jest do wszystkiego....), albo tylko jednoliścienne.Claudia pisze:więcej porad żanim coś kupie.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!