Moje okna... - Ziel-ona
- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A może to Faucaria tigrina, mogący osiągać do 10 cm wysokości gatunek, przeważnie jednak osiągają skromniejsze rozmiary. Liście mają kolor szarozielony, brzegi liści pokryte licznymi kolcami. Jeden z popularniejszych gatunków w hodowli. Kwiaty duże- żółte. Gatunek ten bywa czasami nazywany tygrysią paszczą. Pasuje???
-
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
Albo po prostu nie mam ręki do niektórych gatunków.Ziel-ona pisze:Dobrze, że ja mam daleko do Castoramy, bo by mi zabrakło funduszy i miejsca na parapetachMirabilis może musisz czyhać na nowe dostawy - na kwiatki jeszcze nie przelane? W sumie to różnie bywa z tymi zakupionymi kwiatkami. Moje też nie wszystkie się zadomawiają. Z doświadczenia wiem, że najlepiej rosną kwiatki, które samemu wyhoduje się ze szczepki.
Mam jeszcze malutkie pytanko...może ktoś wie jak pielęgnować fikusy ze zdjęcia? Czy traktować je tak samo jak inne gatunki fikusów czy w jakiś szczególny sposób?
Co do fikusa, jest bardziej wrażliwy na przędziorki w porównaniu z innymi fikusami. Dość szybko rośnie i wymaga częstego cięcia. obcięte gałązki bardzo łatwo się ukorzeniają, ale nie tworzą tego charakterystycznego korzenia (chyba, że wymaga to czasu lub specjalnych zabiegów)
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
-
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
Dlaczego wcześniej nie zauważyłam Twojej faucarii? Jest śliczna ;:26 . Dzięki forum na nowo odkryłam piękno sukulentów. Mają nawet własny parapet. Co do sadzonek też mam wsadzone kawałki rhipsalisa od jakiś 2 tygodni, po tym jak mój szanowny małżonek sprawdzał na roślinie matecznej zasadę Newtona 

Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
-
- Od: 6 sie 2007, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co do faukarii to rośliny z tego rodzaju są dość łatwe w hodowli. Do prawidłowego wzrostu potrzebują silnego oświetlenie. Trzeba uważać z podlewaniem, jak u innych sukulentów - przelanie może spowodować gnicie korzeni. Ziemia przepuszczalna jak w przypadku innych sukulentów.
Kwiaty tych roślin wyglądają jak stokrotki,ale o średnicy kilku centymetrów w kolorze żółtym, a czasem białym. Kwiaty wyrastają po środku rozety liściowej.
Faucaria wytwarza odrosty boczne, z których można ją rozmnażać.
Tyle wiem, jeśli idzie o wiedzę z literatury. Co do praktyki to raczej nic, bo nie hodowałem tej roślinki, ale z tego co się orientuję to KaRo może mieć jakieś doświadczenie ;)
Kwiaty tych roślin wyglądają jak stokrotki,ale o średnicy kilku centymetrów w kolorze żółtym, a czasem białym. Kwiaty wyrastają po środku rozety liściowej.
Faucaria wytwarza odrosty boczne, z których można ją rozmnażać.
Tyle wiem, jeśli idzie o wiedzę z literatury. Co do praktyki to raczej nic, bo nie hodowałem tej roślinki, ale z tego co się orientuję to KaRo może mieć jakieś doświadczenie ;)
Dawid