Moje okna... - Ziel-ona

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak jak inne fikusy. :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuje Przemo :) A tan korzeń nadziemny przypominający kaudeks nie wpływa na sposób pielęgnacji?
x-C-j
---

Post »

Magazynuje wodę te fikusy prowadzi się praktycznie jak bonsai. :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to już wszystko wiem. Powiedz mi jeszcze jak pielęgnować kolejne moje cudo (Faucaria?). Ja traktuje go jak sukulenta, ale mam go od niedawna i nie wiem o nim jeszcze nic. Nie znalazłam żadnych informacji ani w książkach, ani w internecie. Pomóż! Z góry dziękuje :)

Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

To faktycznie Faucaria ale jaka i jakie warunki musisz jej zapewnić to musisz poczekać na tengela27 lub blabla speców od kaktusów i sukulentów. :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może to Faucaria tigrina, mogący osiągać do 10 cm wysokości gatunek, przeważnie jednak osiągają skromniejsze rozmiary. Liście mają kolor szarozielony, brzegi liści pokryte licznymi kolcami. Jeden z popularniejszych gatunków w hodowli. Kwiaty duże- żółte. Gatunek ten bywa czasami nazywany tygrysią paszczą. Pasuje???
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

Ziel-ona pisze:Dobrze, że ja mam daleko do Castoramy, bo by mi zabrakło funduszy i miejsca na parapetach :) Mirabilis może musisz czyhać na nowe dostawy - na kwiatki jeszcze nie przelane? W sumie to różnie bywa z tymi zakupionymi kwiatkami. Moje też nie wszystkie się zadomawiają. Z doświadczenia wiem, że najlepiej rosną kwiatki, które samemu wyhoduje się ze szczepki.
Mam jeszcze malutkie pytanko...może ktoś wie jak pielęgnować fikusy ze zdjęcia? Czy traktować je tak samo jak inne gatunki fikusów czy w jakiś szczególny sposób?
Albo po prostu nie mam ręki do niektórych gatunków.

Co do fikusa, jest bardziej wrażliwy na przędziorki w porównaniu z innymi fikusami. Dość szybko rośnie i wymaga częstego cięcia. obcięte gałązki bardzo łatwo się ukorzeniają, ale nie tworzą tego charakterystycznego korzenia (chyba, że wymaga to czasu lub specjalnych zabiegów)
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Mirabilis :) Zastosuje sie do Twoich wskazówek i mam nadzieję, że szybko "podskoczą" mi do góry. W sumie kupiłam je jakiś miesiąc temu. Listków nowych jeszcze nie wypuściły - albo czekają na wiosnę, albo sie aklimatyzują. Najważniejsze jest jednak chyba to, że listków jak na razie nie gubią :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem czy się nie pospieszyłam, ale zaczęłam robić sadzonki :) Na ogrodzie zaczyna się pomału coś dziać, więc może na parapety tez już czas :). Wy też nie próżnujecie więc ja też zaczynam...

Obrazek
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlaczego wcześniej nie zauważyłam Twojej faucarii? Jest śliczna ;:26 . Dzięki forum na nowo odkryłam piękno sukulentów. Mają nawet własny parapet. Co do sadzonek też mam wsadzone kawałki rhipsalisa od jakiś 2 tygodni, po tym jak mój szanowny małżonek sprawdzał na roślinie matecznej zasadę Newtona :evil:
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

Co do faukarii to rośliny z tego rodzaju są dość łatwe w hodowli. Do prawidłowego wzrostu potrzebują silnego oświetlenie. Trzeba uważać z podlewaniem, jak u innych sukulentów - przelanie może spowodować gnicie korzeni. Ziemia przepuszczalna jak w przypadku innych sukulentów.
Kwiaty tych roślin wyglądają jak stokrotki,ale o średnicy kilku centymetrów w kolorze żółtym, a czasem białym. Kwiaty wyrastają po środku rozety liściowej.

Faucaria wytwarza odrosty boczne, z których można ją rozmnażać.

Tyle wiem, jeśli idzie o wiedzę z literatury. Co do praktyki to raczej nic, bo nie hodowałem tej roślinki, ale z tego co się orientuję to KaRo może mieć jakieś doświadczenie ;)
Dawid
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirabilis sukulenty to moi ulubieńcy, więc mają calutki parapet dla siebie. Faucarie dostałam od mamy przed świętami, dopiero się aklimatyzuje, ale mam nadzieje, ze polubi mój parapet :) I liczę na to, że odwdzięczy się kwiatami!
Damian wielkie dzięki :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomyliłam imiona tengel27 - Dawidzie dzięki! :D
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

U mnie sukulenty maja jeden parapet ale szykuje dla nich więcej miejsca tylko nie mam jeszcze tyle sukulentów ile bym chciała :wink:
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anna czarnota pisze:U mnie sukulenty maja jeden parapet ale szykuje dla nich więcej miejsca tylko nie mam jeszcze tyle sukulentów ile bym chciała :wink:
Szczęściara. Ja już nie pamiętam uczucia: "mam wolne miejsce, co by tu posadzić".
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”