Ogrodniczka z małopolski

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodniczka z małopolski

Post »

Super ,że już jesteś. :wit
Mam nadzieję,że wszystko ok i pokażesz,co nowego dzieje sie u Ciebie w ogrodzie. :)

Myślę o trawach.... spać mi nie daje myśl,że nie wiem,gdzie mogę je ulokować. ;:223 ;:223 I jeszcze ta pogoda paskudna...

:wit
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Kobea :tan
Obrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Obrazek
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Magda cudowna relacja z rozwoju kobey. Pąki są równie piękne jak rozwinięty kwiat :D
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Masz przepiękny ogród! Zróżnicowanie terenu, podobnie jak u mnie. Kiedyś załamywałam nad tym ręce. Teraz widzę, że ma to swoje plusy. Masz przepiękne rośliny. Piękna jeżówka. W zeszłym roku kupiłam jesienią, ale nie przetrwała zimy. Ale w przyszłym roku kupię ją koniecznie. Masz też cudne budleje. Ja mam złotą i nie jestem zadowolona. Dam jej jeszcze szansę w przyszłym roku, a jak nie będzie lepiej - wymienię na fioletową. Twoja jest przecudna!
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Hej :wit :wit

Jesteś? Pokaż co aktualnie kwitnie w Twoim ogrodzie,przepadłaś gdzieś...Mam nadzieję,że ręką wszystko w porządku.

Pozdrawiam.Anna
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p

Post »

Witam wszystkich serdecznie :wit
Agness dziękuję.Kobea nadal ma masę pąków i pięknie kwitnie :shock:
Izo bardzo mi miło :oops:
Zróżnicowany teren w ogrodzie to same plusy.Nadaje mu wyjątkowego charakteru i stwarza niezłe pole do popisu.
Ann-ka72 wróciłam ,chociaż nigdzie nie wyjeżdżałam ....
Odkąd zaczęła się szkoła to jestem mocno zabiegana,ponieważ odwożę moją przedszkolankę codziennie 3km do szkoły plus jakieś popołudniowe zajęcia ,więc ciągle siedzę w samochodzie :lol:
Ręka w zasadzie ma się już dobrze ,ale czeka mnie jeszcze rehabilitacja.
W ogrodzie nastały jesienne kolory i pracy w nim już niewiele, poza przeganianiem naszego psa,który wciąż niszczy moje rośliny :evil:
Wczorajszy dzień Paco powinien zaliczyć do bardzo udanych,bo szalał po mokradłach w lesie,gdzie wybraliśmy się na długi spacer.Kolory i nastrój oszałamiające :shock:
Wieczorkiem postaram się wkleić jakieś zdjęcia :D
Zapraszam do ogrodu
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu, czekam na zdjęcia Twojego ogrodu w jesiennych barwach i w zimowych
całuski, Elżbieta
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p

Post »

kajpej witaj serdecznie :wit
Bardzo dawno nic w swoim wątku nie pisałam,więc wklejam parę zaległych ,jesiennych fotek :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Magdo :wit
Faktycznie dawno się nie pojawiałaś, więc bardzo fajnie, że już jesteś :D i to na dodatek z takimi pięknymi fotkami :D Uwielbiam piękną złotą jesień, aż tętniącą kolorami ;:138
Awatar użytkownika
kasiatt
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Magdo!

Przyszłam z rewizytą do Ciebie :tan

Powiem Ci,że spacerowałam z zachwytem po Twoim ogrodzie.Jest przepiękny !!!
Widziałam Twój przepiękny złotokap i inne wspaniałe rośliny.Czym Ty karmisz roślinki,że tak wszystkie pięknie rosną???
Mam też morwę i miała już owoce.Będę często do Ciebie zaglądać i prosić o porady, jeżeli mogę.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam
Kasia
Początki ogrodnicze Kasi
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p

Post »

kasiatt witam serdecznie i zapraszam częściej :D
Szczerze, to jeśli chodzi o dokarmianie roślin to praktycznie tego nie robię...Jedynie róże ,azalie dostają nawóz a cała reszta rośnie podsypana a to popiołem z kominka;) a to podlana gnojowicą z pokrzyw.Często spulchniam ziemię ,podlewam i poluje na mszyce :wink: Jeśli chodzi o chemię to leń ze mnie straszny,a mogłoby być jeszcze bujniej... :roll:
Agness miło cię gościć :wit
Zaczynam wsiąkać na nowo w forum,bo zimy mam już dość :roll:
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Madziu,powiedz pod jakie konkretnie rośliny dajesz popiół z kominka, bo ja swój może niepotrzebnie wyrzucam?
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Piękny ogród. A można spytać co to za odmiana pięknie wybarwionego klonu palmowego? Też chętnie dowiem się jak ma się sprawa z popiołem:). Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p

Post »

"Popiół ze spalonego w kominku czy na ognisku drewna świetnie nadaje się do użyźnienia gleby w ogrodzie. Można nim nawozić rabaty kwiatowe, grządki w ogrodzie warzywnym oraz drzewa i krzewy preferujące zasadowy odczyn gleby. Nie poleca się wysypywania popiołu pod kwasolubne azalie, różaneczniki i na wrzosowiska. Wartości odżywcze tego materiału to ok. 2?4% fosforu, 5?10% potasu, 30?35% wapnia oraz duża ilość mikroelementów.

Popiół można kłaść pod rośliny w dni bezwietrzne lub dodawać go do kompostu, który często bywa zbyt kwaśny. Materiał zebrany podczas zimy można przechowywać do wiosny w plastikowej torbie w suchym miejscu.

Inne zastosowanie popiołu w ogrodzie:

* okrywanie roślin wrażliwych na mróz: kopczyki popiołu zmieszanego ze sproszkowaną korą dobrze chronią rośliny przed niską temperaturą;
* posypywanie śliskich nawierzchni ogrodowych w czasie zimy: zastosowanie wymienne z piaskiem;
* ochrona roślin przed ślimakami: wysypane popiołem kręgi wokół atrakcyjnych dla ślimaków roślin stanowią trudną do sforsowania, pylistą barierę."

Pozwoliłam sobie wkleić fachową literaturę;) odnośnie zastosowania popiołu w ogrodzie.

Mój mąż wynosi popiół i sypie gdzie popadnie...po czym idę ja i zbieram skąd być nie powinien ...hehehe.Ale już wie gdzie nie wolno ;:78
Zapraszam do ogrodu
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Madziu, u Ciebie można się fachowo podszkolić ;:108 Szkoda,że nie mam kominka, to wiedziałabym co zrobić z popiołem.A ja niestety mam tylko popiół z węgla i do niczego nie jest przydatny.
Ile lat ma twój klonik? Nie przemarzał Ci zimą?

Miłych snów ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”