Znalazłam wasze forum wczoraj, poczytałam troszkę i postanowiłam pokazać zdjęcia moich roślinek... Nie jest ich za wiele i są w niezbyt dobrej kondycji... Myślę, że powiecie mi co to za roślinki i jak o nie dbać
Jestem z niego bardzo zadowolona - wg mnie ładnie rośnie. Mam tylko jeden problem - na ziemi ma maleńkie białe robaczki - widac je na ostatnim zdjęciu - po prawej stonie, zaraz przy kwiatku. Po przesadzeniu kwiatka problem znikł, ale po jakimś czasie pojawił się ponownie.
Mam go już kilka lat - kiedyś był bardzo duży i gęsty - niestety 2 lata temu podczas remontu ucierpiał i teraz nie rośnie - puszcza nowe listki, ale odrazu usychają i opadają...
A to Chrysalidocarpus lutescens - areca ma podobne wymagania jak howea poczytaj tutaj.
Obydwie palmy są do przesadzenia w prawidłową ziemię i doniczkę o takim kształcie(palmowa zwężająca się ku dołowi większa w średnicy o 6-8 cm od tych w których teraz rosną), Areca ma za suche powietrze bo schną końcówki liści poprzycinaj je zostawiając 3mm pasek suchej tkanki przy zdrowych liściach. Obydwie palmy po przesadzeniu powinny stać na podstawkach z keramzytem i jeśli stoją w pokoju w którym temp. jest wyższa od 22 stopni powinny być codziennie zraszane.
Zdjęcie prawidłowej doniczki.(dwie różne)
Mam go już kilka lat - kiedyś był bardzo duży i gęsty - niestety 2 lata temu podczas remontu ucierpiał i teraz nie rośnie - puszcza nowe listki, ale odrazu usychają i opadają...
To cissus i również wymaga przesadzenia, po samej ziemi widać że to raczej popiół. A ogólnie Twoje roślinki mają chyba troszkę za sucho, dracena to odmiana marginata, z difenbachią ok ale również ma straszny popiół i to do tego torfowy.
Poczytaj co Ci napisałem odnośnie tego białego nalotu na ziemi i usuń to jak najszybciej bo pozbędziesz sie wszystkich roślin dodatkowo poczytaj również tutaj
Mam ją już kilka lat i wcale nie rośnie - do tego niezbyt ładnie wygląda, taka pojedyncza. Już od jakiegoś czasu planuję ją wyrzucić, ale jakoś mi szkoda... Może jakiś pomysł co z nią mozna zrobić?
Mam ją już kilka lat i wcale nie rośnie - do tego niezbyt ładnie wygląda, taka pojedyncza. Już od jakiegoś czasu planuję ją wyrzucić, ale jakoś mi szkoda... Może jakiś pomysł co z nią mozna zrobić?
Przede wszystkim przesadzić i zapoznać się z warunkami uprawy tutaj a w wolnej chwili przejrzyj cały dział Encyklopedii i poczytaj o wymaganiach roślin doniczkowych.