Parametry nasion

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
wawrzyn
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2011, o 09:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Parametry nasion

Post »

Witam serdecznie,
słyszałem od znajomych, iż istnieje takie coś jak "miara ilości wschodówĺ, dzięki której mogę wmiarę ;) precyzyjnie zmierzyć ilość wykiełkowanych nasion.
niestety nie wiem, gdzie mogę coś takiego dostać :(. Czy ktoś z forumawiczów się może orientuje?

z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam,
wawrzyn :)
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: miara ilości wschodów

Post »

Zdolność wschodów to zdolność kiełkowania nasion danej rośliny.
Dla przykładu dla traw będzie ona wahać się od 75 do 95-98 % Wtedy dana odmiana spełnia wymogi i dobrze kiełkuje.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: miara ilości wschodów

Post »

Znalazłam jeszcze takie wyjaśnienie:
xipe pisze:Parametry nasion:

czystość - powinny być same nasiona, wolne od zanieczyszczeń nasionami innych gatunków np.: chwastów oraz wolne od fragmentów roślin itp.: - z reguły czystość nasion bliska jest 100%.
żywotność nasion - procentowe określenie ile zarodków jest żywych - czyli ile teoretycznie miałoby szansę na wykiełkowania.
zdolność kiełkowania - określa jaki procent nasion kiełkuje w laboratorium w idealnych warunkach, przy siewie do gruntu okazuje się, że polowa zdolność kiełkowania jest znacznie mniejsza od podawanej laboratoryjnej, u gatunków "mało ucywilizowanych", wywodzących się ze strefy klimatu umiarkowanego często nasiona mają tendencję do przelegiwania (kiełkują w ciągu kilku lat, bardzo nieregularnie) - jest to mechanizm obronny umożliwiający przetrwanie roślinom w latach kiedy wytwarzają mało nasion, obseruje się to u naszych chwastów - mimo, że zagon jest starannie odchwaszczany, nie dopuszczamy do kwitnienia i wydawania nasion to nowe siewki komosy, gwiazdnicy czy rdestu pojawiają się (bank nasion w glebie).
energia kiełkowania - określa procent nasion kiełkujących w określonej jednostce czasu.

Wiele gatunków roślin zachowuje zdolność kiełkowania przez wiele lat:
- nasz pospolity chwast szczawik zajęcy potrafi wykiełkować nawet po 700 latach
- w Chinach udało się uzyskać siewki lotosu z nasion wykopanych przez archelogów, nasiona liczyły od 500 do ponad 2000 lat. Jak widzimy rośliny potrafią podróżować w czasie.

pozdrawiam :D Paweł
(źródło: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53#p206253 )
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”