Papryka do gruntu. Część 1
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryka do gruntu.
a w opisie jest napisane, że czerwony rożek ( od franchi sementi ) to odmiana słodka, chyba zrezygnuję. Dzięki za odpowiedź.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Witia,niezły pomysł z tymi spodeczkami.9 lub 10 bo tak księżyc każe powysiewam metodą spodeczkową.Widzę dodatkowy plus ,bo w ten sposób masz wgląd co z nasionkami się dzieje a nie czekasz jak czasami na kiełki a tu strajk,niwychodzą . 

pozdrawiam
Alicja
Alicja
Re:
Jak będziesz wiedziała o warzywnictwie tyle co on, to będziesz mogła kpić....MagdaMisia pisze:lol w nicku chyba coś mówi <lol>Marcin88 pisze:adamlol - tak się zwie ;)osu77 pisze:a kto to jest ADAM ??czyzby jakis wszechwiedzacy ????
Pozdrawiam.
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Kinia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
- Pogrod
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 cze 2010, o 19:36
O co chodzi z tym zdrewnieniemida74 pisze:Ważnesadzonka papryki nie może być zdrewniała ,bo wtedy z plonów nici

Piotr
- Pogrod

No jak, zaczynamy z papryką do gruntu, czy jeszcze damy sobie na wstrzymanie z miesiąc ;:126
Piotr
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ja planuję siew na początku do 10 marca.
Tylko chyba muszę podkiełkować na wacie, bo posiana w ramach eksperymentu w styczniu wzeszła mi dopiero po 22 dniach
Tylko chyba muszę podkiełkować na wacie, bo posiana w ramach eksperymentu w styczniu wzeszła mi dopiero po 22 dniach

Pozdrawiam, Maciek.
- Pogrod
Ja osobiście odradzam na wacie, później łatwo uszkodzić kiełki przy przenoszeniu.Suppa pisze:Ja planuję siew na początku do 10 marca.
Kiełkuję na płukanym piasku w szklanym naczyniu nakrytym folią

Piotr
- karool
- 200p
Ja wysiałam na ligninę paprykę Robertina.W Ożarowie figuruje jako nowość ,gdzieś na forum wyczytałam,że godna polecenia do gruntu,może być do tuneli.Z opisu dość ciekawa,co wyjdzie zobaczymy.
Podaję skrócony opis-wys.30-50cm,zwarta,sztywne wzniesione pędy,nie wymaga palikowania.Owoce kształtu graniastosłupa,lekko żebrowane,czerwone z silnym połyskiem o masie 120-140 gr.Miąższ ciemnoczerwony,gruby/6-7mm/,soczysty ,słodki.
Jeżeli polecenia i opis się sprawdzą to może wreszcie trafię na dobrą papryczkę do gruntu,bo do tej pory eksperymentuję z różnym skutkiem.
pozdrawiam
Alic
ja

Podaję skrócony opis-wys.30-50cm,zwarta,sztywne wzniesione pędy,nie wymaga palikowania.Owoce kształtu graniastosłupa,lekko żebrowane,czerwone z silnym połyskiem o masie 120-140 gr.Miąższ ciemnoczerwony,gruby/6-7mm/,soczysty ,słodki.
Jeżeli polecenia i opis się sprawdzą to może wreszcie trafię na dobrą papryczkę do gruntu,bo do tej pory eksperymentuję z różnym skutkiem.
pozdrawiam
Alic

pozdrawiam
Alicja
Alicja
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
polecam, co prawda to już 3 rok jak jest nowością ... ale dobra, smaczna soczysta i owocuje do przymrozków - bezproblemowa
w tym roku tez wysiewam ROBERTĘ i ROBERTINĘ
w tym roku tez wysiewam ROBERTĘ i ROBERTINĘ
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- karool
- 200p
Edyta-dzięki.Upewniłaś mnie co do wyboru no i podjęłam decyzję o dosianiu kolejnej porcji.
Ta dodatkowa ilość, którą wysieję to będzie na Ciebie jak coś nie tak pójdzie, albo zaproszę Cię na
pod ten nadmiar urodzaju jak się sprawdzi.

Ta dodatkowa ilość, którą wysieję to będzie na Ciebie jak coś nie tak pójdzie, albo zaproszę Cię na

pozdrawiam
Alicja
Alicja
-
- Od: 16 wrz 2010, o 13:24
Ja swoją posiałam wczoraj - po kilka sztuk Alexandra, Cayenne i jakiejś no name (wydłubane nasionka). Każde nasionko wrzuciłam do osobnego półlitrowego pojemnika. Czy tak będzie dobrze, czy może lepiej paprykę pikować?
-Jola-
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Alicja czuję się zaproszona
Arr.. chyba lepiej pikować, zawsze po pikowaniu pomidory, papryka dostawały przyspieszenia w rozwoju, co prawda nie mam porównania z pomidorami, papryką niepikowaną więc jest to tylko moje "chyba"

Arr.. chyba lepiej pikować, zawsze po pikowaniu pomidory, papryka dostawały przyspieszenia w rozwoju, co prawda nie mam porównania z pomidorami, papryką niepikowaną więc jest to tylko moje "chyba"

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Sunrise
- 200p
- Od: 25 sty 2010, o 19:13
Witam
Mi też wydaje się, ze pikować. Ja swoje w zeszłym roku pikowałam i ładnie rosły. W ogóle traktowałam podobnie jak pomidory, tylko trochę dłużej wschodzą i potrzebują wyższej temperatury.
Wysiewałam swoje papryki w ręcznie robionej miniszklarence, tzn. 5-litrową butelke po wodzie przeciełam tak mniej więcej 10cm od spodu, ale nie przepołowiłam jej do końca. Na spód dałam zwilżoną ziemię do siewek, wysiałam nasionka i nakryłam górą butelki (ale bez zakrętki). Nasionak miały tam wilgoć i ciepło i szybko wzeszły.
Pozdrawiam,
Izabela

Mi też wydaje się, ze pikować. Ja swoje w zeszłym roku pikowałam i ładnie rosły. W ogóle traktowałam podobnie jak pomidory, tylko trochę dłużej wschodzą i potrzebują wyższej temperatury.
Wysiewałam swoje papryki w ręcznie robionej miniszklarence, tzn. 5-litrową butelke po wodzie przeciełam tak mniej więcej 10cm od spodu, ale nie przepołowiłam jej do końca. Na spód dałam zwilżoną ziemię do siewek, wysiałam nasionka i nakryłam górą butelki (ale bez zakrętki). Nasionak miały tam wilgoć i ciepło i szybko wzeszły.

Pozdrawiam,
Izabela