Mój skrawek ziemi - Gabriela - /cz. 1.r 2008/
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Doroto. Te ostróżki "były" wysiewane i miałam kilka kolorków, ale firmy nie pamiętam bo to już kilka lat temu.korzo_m pisze:Gabrysiu, a Twoje ostróżki są z siania jeżeli tak to jakiej firmy nasionka kupowałaś. Ja kupiłam jednego roku ostróżkę jednoroczną ,ale nie były tak ciekawe jak Twoje, teraz same się rozsiewają i nie mogę ich wyplenić.
A piszę były, bo już ich nie mam. Podczas przerabiana rabat rozdałam sąsiadom. Ale w tym roku wysieję na nowo i mam nadzieję że znowu będą takie. A jednorocznych nie hoduję, nie mam miejsca.
- Gabriela
Mnie też było szkoda ale cóż było robić, wyhoduję nowe. Może będą jakieś nowe ciekawe kolorykorzo_m pisze:Szkoda,że nie wiesz jakiej firmy, będę szukała to są nasiona ostróżki wieloletniej? Ja w swoim ogródku też mam 2 ostróżki,które kupiłam doniczkowane ,ale bardzo powoli się rozrastają. Twoje są ,przepiękne szkoda,że ich się pozbyłaś.

Jak się uda to pokażę. Jak będę kupować nasionka teraz, to schowam opakowanie, żeby nie zapomnieć.
- Gabriela
Wisienko Grażyna ma rację to kwiat pustynnika. A odmładzanie to nic innego jak wykopanie całej rośliny, podzielenie jej iWisienka pisze:Gabi!
Najbardziej podoba mi się to zdjęcie. Jest takie nietypowe. A tak przy okazji - co to za kwiat?
Dzięki za odpowiedzi! A co rozumiesz przez odmładzanie?
Ostróżki rzeczywiście piękne kolory maja. Fajnie, że wklejasz te "wspomnienia lata".
wsadzenie nowszych przyrostów do ziemi. I znowu spokój na parę lat. :P
- Gabriela
Nie jestem pewna na 100% ale wydaje mi się że to mogło być z firmy "Polan". A z dwóch torebek powinno Ci wykiełkować sporo roślin, tylko uwaga na ślimaki, bardzo lubią młode ostróżki. A jak chcesz różne odcienie to kup mieszankę. Mogą wyjść całkiem ładne kolorki.korzo_m pisze:Gabrysiu szukałam w internecie nasion ostróżki nazywaną trwałą ,są dostępne z firm Polan i Legutko. Ja postaram się kupić z obu firm, gdyż mogą różnić się kolorystyką. Myślę ,ze dwie torebeczki mi wystarcza.
- bogusia177
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne kwiaty Gabrysiu, ale ostróżki to biją wszystkie na głowę
Szkoda, musiałaś się ich pozbyc. Siane od nowa nie od reazu będą chyba takie dorodne.
Dorotko, nie kupuj nasion od "Legutki"!
Kiedyś usiłowałam wyhodować własnie ostróżki z ich nasion, dwa razy. Dwa razy nie wzeszło ani jedno nasionko.
Z innymi nasionami tej firmy tez miałam podobne przygody, inni forumowicze również.

Szkoda, musiałaś się ich pozbyc. Siane od nowa nie od reazu będą chyba takie dorodne.
Dorotko, nie kupuj nasion od "Legutki"!
Kiedyś usiłowałam wyhodować własnie ostróżki z ich nasion, dwa razy. Dwa razy nie wzeszło ani jedno nasionko.
Z innymi nasionami tej firmy tez miałam podobne przygody, inni forumowicze również.