Tunel jaki kupić

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: tunel

Post »

A widzisz gdzieś lotnisko?
x_r-t

Post »

Nooooo. Tylko zarośnięte rabatami i młodnikami. Nie kryguj się, przecież wiem, że lądowisko masz na najwyższym balkonie.
x_r-t

Post »

Przeglądałem sieć i trafiłem na archiwalny artykuł o tunelach foliowych. Myślę, że warto go spopularyzować: http://www.mt.com.pl/archiwum/90-Nw-05- ... zialke.pdf

Kolejny efekt szperania w sieci. Tym razem prostu tunel własnej roboty z rur plastikowych:
http://www.hightunnels.org/ForGrowers/S ... oBuild.htm

Bardzo dużo materiałów poglądowych jest na obcojęzycznych stronach internetowych. Znalazłem sporo filmów o budowie tuneli foliowych.

http://www.youtube.com/watch?v=DgUbenZX ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=fhA3F4E1 ... re=related
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

OK, nazwy Sprzedawców na All... już tu padły, więc nie będę owijała w... sreberka :wink:
wojsko.com.pl to niższe ceny i tańszy transport, ale to tylko łuki namiotów - wiem, że to żaden problem, dla kogoś zmotoryzowanego, można zwiedzić okoliczne złomowce i dokupić brakujące elementy poziome, a później pospawać to wszystko i będzie taniej. Jednak dla mnie jest to kłopot. Dlatego zdecydowałam się na ofertę jurstar - stelaż kompletny, tylko sprzedawca nie ma podpisanej umowy z firmą kurierską i przesyłka z Góry Kalwarii do Gdańska wyniosłaby 170 zł, czyli koszt przesyłki jest wyższy, niż połowa ceny stelaża. Owszem, rozmawiałam ze Sprzedawcą o możliwościach znalezienia kogoś, kto przemierzałby tę trasę odpowiednio dużym samochodem, by przewieźć tyle żelastwa i od kilku miesięcy oboje poszukujemy takiej możliwości. Tymczasem nie tracę nadziei. A z wojsko.com.pl o mało co kupiłabym ten stelaż w ubiegłym roku (potwierdzam, w sezonie drożały), tylko All... z uwagi na jakieś procedury zawiesiło akurat tę ofertę.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

Jak ktoś zainteresowany stelażem kompletnym, mogę na pw podać nr do oferującego.Jak z transportem- nie wiem, pytałam tylko o cenę - 500zł.
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj, to jednak drogo :( Nawet gdyby transport miałby być darmowy.
Ten kompletny stelaż, który znalazłam na All... kosztuje 350 zł
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Awatar użytkownika
bogdan51
50p
50p
Od: 10 paź 2010, o 10:41

Post »

Jeżeli chodzi o moja beczkę, to jest ona 60litrowa z wyciętym dnem i zakopana w rogu tunelu. Na wierzch wyciąłem denko z otworem wentylacyjnym.Całość przykrywam kocami i starymi ubraniami, oraz włókniną. Nie zamoknie mi to bo jest pod dachem. Obrazek Obrazek Obrazek. Przed zimą była pełna. :heja
Bogdan
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A więc ta zakopana beczka pełni rolę mini-piwnicy do przechowywania warzyw :wink: ! Teraz już czuję o co chodzi , bo wcześniej źle zrozumiałem ,że ma za zadanie gromadzić nadmiar wody ( taka studzienka )
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Bogdanie, dziękuję za dodatkowe informacje i fotki. A przysypujesz te warzywka trochę, np. piachem, czy raczej nie?
pozdrawiam, Anita
rys68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lis 2010, o 18:29

Post »

Bogdan51,ta beczka w ziemi to bardzo dobry pomysł.Jestem pod jego wrażeniem :uszy .Skopiuję go.Pozdrawiam :wit
boreks
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 wrz 2009, o 09:27

Post »

a czy może już siejecie sałatę pod folią , bo teściowa juz ze 2 tyg temu posiała i przykryła agrowłókniną
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Zależy gdzie, w jakim rejonie.
U mnie to mija się z celem- tak jest zimno a raczej mrożno.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:wit No tunel z L... już stoi, z pewnością nie odleci na wietrze jest przytwierdzony do ziemi na amen, oczywiście nie tymi szpileczkami z kompletu, jest trochę krzywy ale to już nasza radosna twórczość-nasz pierwszy tunel, folia też mogła być bardziej naciągnięta i jakieś dziwne zakładki wyszły na froncie i z tyłu :;230 , folia wkopana też na amen, nie ma opcji żeby odfrunął, ewentualnie rurki pcv mogą się połamać ale nie sądzę, jak się rozleci to następny będzie drewniany. :wit
Wolski
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 lut 2011, o 20:10

Post »

Można po rodzinie, znajomych popytać, czy ktoś nie zostawił starych okien po wymianie i zrobić tunel właśnie z nich, widziałem na forum sporo takich samoróbek i się to sprawdza.
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Najlepiej zapytać w firmach wymieniających okna. Oni zabierają stare, bo muszą, no chyba że ktoś życzy sobie zostawić. Za niewielką odpłatnością można wybrać sobie okna :wink:

A co do folii na tunelu, to po zeszłotygodniowym porywistym wietrze, radzę dobrze wkopać brzegi folii.
Ja mam tunel metalowy na kotwach, które są zacementowana. Nie ma opcji żeby go podnieść.
Brzegi folii miałam zawinięte na dwie 1.5 metrowe deski i wkopane w ziemię. I jeden z takich brzegów właśnie wiatr wydarł, dechy poleciały z półtora metra, ziemia też a folia skręcona zatrzymała się na beczce :evil:

Drugi brzeg nie puścił, bo deski były wsunięte pod konstrukcję tunelu. Teraz z każdej strony tak zrobię ;:108
Pozdrawiam, Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”