Majkowy zielony dom i .....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i .....

Post »

An-ka dzięki w imieniu róż bo to ich zasługa nie moja ale mimo wszystko :oops: Tak Dr ma wigor i nic mu nie przeszkadza rosnąć, a Coral Satin pierwszy raz widzę bo do tej pory nawet na helpie nie było tzn jak szukałam może jakoś tak we wrześniu. Było zdjęcie gdzieś w Stanach ale całkiem nie podobny do mojego. Czyli zaczynam wierzyć że jednak to będzie ona. ;:180
Tosiu, już kiedyś troszkę czytałam na wątku oczkowym ale jakoś nie wiele z tego wyniosłam, muszę przysiąść i dokładnie tam pobuszować, Tobie też dzięki. ;:180
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze takich nie pokazywałam. To Westerland i Sympathia razem na łuku, jak nie przemarzną to wyglądają niczego sobie.

Obrazek

w zeszłym roku nie zgrały kwitnienia przez mrozy ale osobno też niczego sobie

Obrazek

Obrazek

jeszcze mam taką piękność nn nawet nie pamiętam od kiedy ale dopiero pierwszy raz pokazała kwiatki, takie duże na słabiutkiej łodyżce a miała być pnąca

Obrazek

i pozostałość po jakiejś przemarzniętej

Obrazek :wit
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

...piękna ta Westerland na tle tego błękitu niebios.... ;:180
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Majka, osłaniasz pnące na zimę? Nie do wiary, że potrafią tak wyglądać i kwitnąć :roll: cudo krzaczory :D
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krzaczory warte pozazdroszczenia nie mogę się na nie napatrzyć . Czym Ty je karmisz Majka ,że tak wyglądają
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nigdy ich nie okrywałam ale jak w zeszłej zimy zmarzła mi New Dawn i troszkę poczytałam fachowych wiadomości o różach to teraz ale już w styczniu po pierwszym ataku zimy ocieniowałam te bardziej wrażliwe i rosnące na słońcu żeby jeszcze nie puszczały soków i poczekały aż skończą się nocne przymrozki bo to jest najgorsze dla róż. ;:108
Właściwie niczym szczególnym, jak je sadzę to dostają obornik a potem kompost na zimę i od czasu do czasu obornik na kopczyk zimowy i to wszystko, żadnych specjalnych nawozów różanych ale wiecie, ja je kocham i często je głaszczę i gadam do nich jak coś przy nich robię albo tylko jak przechodzę to ręką pogłaszczę. Wiem że gadam jak wariatka ale to już jest takie stadium choroby różanej. :;230
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MAJKA ja też z nimi rozmawiam i dogadzam nawet muzykę im puszczam i nic nie pomaga :;230 . Może masz więcej słońca u Ciebie na działce
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tym bywa różnie, jedne rosną na patelni /Etiuda, Symathia/ inne mają dużo cienia /Coral Satin/ a przy ganku Dr Van Fleet ma słońce tylko po południu od zachodu. Mam bardzo suchą i piaszczystą ziemię i wcale nie przesadzam z podlewaniem /z wodociągów nie brałam wody już dobrych kilka lat tylko deszczówka/ więc muszą sobie radzić same a te co rosną przy domu to pewnie ciągną wodę z fundamentów /a tam podobno same kamienie a nie beton/ i osuszają ściany. ;:108
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Majeczko, ogladałam Twoje róże. Wiesz, ja jeszcze takich krzaków nie widziałam. Dobrze,że je pokazujesz w całości. Ja też ma Westerlanda i Sympatię na jednej pergoli. Teraz już będę mądrzejsza i je opatulę na zimę otuliną na całej pergoli. Ostatnio Westerland musiałam wyciąć do ziemi, ale pięknie odbił. A teraz ma takie brązowe konarki. Nie wiem czy zmarzł, czy taka jego uroda.
Majka, dobrze zaplanuj to oczko, nie śpiesz się. Bardzo bym chciała, żebyś miała pięknie. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Majka - napisz mi coś proszę o róży 'westerland'. Pytam wszystkich dookoła, bo różne są info co do uprawy i kwitnienia.
Nie przepadam za różami w swoim ogrodzie, o czym pisałam już niejeden raz - bo trudno mi je dopasować do reszty roślin. Ale ta konkretna róża ciągle mi się pcha przed oczy, czyli jakby się przymila :D
Może warto się skusić...

U Ciebie róże są 'u siebie', pięknie i bujnie. Bardzo mi się podoba...
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Przyznam się i ja,że ta róża bardzo mnie kusi.
Pozdrawiam , Joanna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosia na zapas się nie martw, chociaż teraz przy tych dobowych wahaniach temperatur to jeżeli masz pod ręką jakieś gałęzie iglaste lub włókninę to możesz okryć od słonecznej strony dół krzewu żeby się nie nagrzewał, a jak nie masz to trudno, specjalnie nie kupuj bo może rzeczywiście zmarzła, ale pewnie znowu odbije. ;:108 Oczko planuję i jakoś tego nie widzę ale myślę że jak przyjdzie czas to w końcu zobaczę całość bo ja jestem wzrokowcem i najpierw muszę widzieć w głowie żeby to przełożyć w teren. ;:224
Ulszulko Westerland to krzaczasta róża właściwie kwitnąca prawie cały czas z tym że jeden kwiatek utrzymuje się bardzo krótko, u mnie najwyżej dwa dni, ale za to jak cudownie pachnie. Jak nie ma mroźnej zimy to potrafi udawać pnącą. Pokażę Ci jak przebiega kwitnienie jednego pęku a pączków było w nim dość dużo.

Obrazek

28.06.2010

Obrazek

01.07.2010

Obrazek

02.07.2010

Obrazek

08.07.2010

Obrazek

13.07.2010 resztki jeszcze kwitną.
Powiem Ci że jak bym miała świadomie ją kupować i tylko tą jedną jedyną przedstawicielkę róż to bym jej nie kupiła. Wszystkie przekwitnięte kwiatki trzeba obcinać żeby mogła wciąż wypuszczać nowe pędy z pąkami czyli trzeba koło niej latać z sekatorem praktycznie co drugi dzień. Za dużo roboty dla takiej niewielkiej przyjemności. Jest obecnie bardzo dużo pięknych róż które długo trzymają pojedyncze kwiaty więc jest w czym wybierać. Takie jest moje zdanie ale decyzja należy do Was Urszulko i Joanno. :uszy
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Westerland ładnie się prezentuje ,ale czy chciałbym ją tego nie wiem ze względu na to ciągłe przemarzanie pędów . Jak chcesz sie pobawić w sadzonkowanie i chodowanie róż z patyczków to służę nimi po wiosennym cięciu
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

Majeczko, skarbie!!Trochę się z Tobą nie zgodzę. Ja swoją uwielbiam i jest godna polecenia. Moja w tamtym roku mi zmarzła. Obcięłam do samej ziemi, a miałam takie piekne kwitnienie,że szok. U Ciebie jest dużo piękności, ale jak któraś chce jedną, to Westerland jest godny polecenia. ;:196 :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To przemarzanie nie jest takim wielkim problemem tylko to ciągłe obcinanie przekwitłych kwiatków. Teraz jak ją mam to jej nie wyrzucę ale świadomie to bym chyba jej nie kupiła. :?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”