Nowy ogród Jacka 2010/11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010/11

Post »

Witaj Jacku zazdroszczę tych zwiastunów wiosny, u mnie tych kwitnących zwiastunów jeszcze nie widać. Jedyne co, to jest pełno bazi na wierzbach, gdzieś nieśmiało próbuje rozkwitać kwiat ciemiernika białego, zauważyłem też co mnie dziwi bo się na tym nie znam-że lilie puszczają z ziemi biało różowe kły, czy to nie za wcześnie?
Piękne wycieczki i zdjęcia przecudnych roślin, szkoda że u nas takie nie mogą rosnąć, byłoby fajnie.
Wiele jeszcze nie widziałem u Ciebie, moją uwagę zwrócił wspaniały skalniak z oryginalnymi bylinami :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Moniko :!: Jak co roku urlop mam zimą i jadę tam, gdzie ta pora roku nie przypomina naszej. Tegoroczna wyprawa była bardzo udana.

Piofigiel, cieszę się, że do mnie zajrzałeś :) Musiało być bardzo ciepło u Ciebie, skoro nawet lilie wyszły z ziemi :shock: U mnie powychodziły wiosenne cebulowe. Teraz ich wegetacja zostanie wstrzymana, bo wraca zima :(
Ciemierniki białe w starym ogrodzie kwitną zawsze listopad-grudzień. Masz chyba jakieś inne? U mnie korsykańskie mają spore pąki.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Taki urlop zimą to jak marzenie :roll:
Mam nadzieję, że i mnie się kiedyś spełni :wink:
x-d-a

Post »

Jacku, zazdroszczę tych ranników, bo to śliczne kwiatuszki, no i kwitną chyba najwcześniej!
Ja jakoś nie mam ich w ogrodzie, ale za to zakwitły mi przebiśniegi, a ciemierniki i wrzośce - lada chwila :heja
O tej porze roku cieszy każdy listek, każdy pączek, każdy kwiatuszek...A że u mnie dzisiaj słonecznie i cieplutko, mam nadzieję na takie widoki :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AniuDS, Twoje marzenie na pewno się spełni! Jest tam mnóstwo atrakcji dla dzieci więc tym bardziej byłby to wspaniały wyjazd dla całej Twojej rodziny ;:3

Dalu, to prawda ranniki są niesamowite :!: Mam je od niedawna ale biją na głowę krokusy i inne w szybkości kwitnienia. Spójrz sama, co one wyczyniają:

Obrazek

i jeszcze skimia mnie cieszy, bo kwitnie u mnie pierwszy raz. Zawiązała te kuleczki jesienią i ma je cały czas:
Obrazek
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Jetem pod wrażeniem :shock: tych ranników , szybkie są :wink: i piękny ciepły kolorek w środku zimy, moja stokrotka z niedzieli zmarzła dziś w nocy :(
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Super szybkie te ranniki...jakoś wcześniej nigdy na nie nie zwróciłam uwagi a one takie fajne ;:108
Jacku zakładasz oczko :?:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku u mnie po raz pierwszy tak szybko zakwitły ranniki , zazwyczaj koniec lutego lub dopiero w marcu , w zeszłym roku koniec pod marca .

A w tym roku , gdyby nie wróciły mrozy to za kilka dni była by wiosna na całego .

Genia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemek, w obecnej fazie ranniki wyglądają jak miniaturowe, botaniczne narcyzy. Ale to na zewnątrz to przylistki i dopiero będą ładne, jak się rozwiną pączki w środku :tan A po przekwitnięciu ranniki w przeciwieństwie do innych cebul mają bardzo ładne listki :!:

Fragolu, dół pod oczko wykopany. Jeszcze go poszerzę i obłożę kamieniami. Na tym etapie zakończę prace oczkowe w tym roku (brak funduszy na folię i pompę)

Geniu, to prawda; rośliny miały czas się rozbudzić podczas ciepłych dni w styczniu więc teraz myślą, że to już prawdziwa wiosna :;230
A za ranniki ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku ranniki śliczniutkie :D u mnie też kwitną, ale dzis przysypał je śnieg. Ciekawa jestem, czy jak stopnieje to one jeszcze będa, czy zastanie już tylko po nich ślad....
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Jacku, fajnie,że już dół wykopany. Jak masz zamiar mieć rybki, to na pewno wiesz o odpowiedniej głębokości oczka. Ja kupiłam folię bardzo grubą. Tą folią wykłada się wysypiska śmieci. Mogą jeździć po niej ciężarówki. Miałam złe doświadczenia ze zwykłą folią oczkową. Trzy razy budowałam moje oczko, bo zawsze folię szlag trafiał. Ostatnio do oczka wskoczył pies i pazurem przebił folię. Dlatego kupiłam za całe 500 zł 10 m folii i teraz jestem spokojna. A przy okazji wymiany, poglębiłam swoje oczko do 140 cm w jednym miejscu i jestem spokojna o ryby.
Ja nie mam ranników, ale postaram się o nie. :heja
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

I znowu coś będziesz robić o czym ja tylko pomarzyć mogę :( Na oczko to ja już od lat choruję...
Skimię okrywałeś na zimę..??
Ja sama jestem ciekawa mojej czy przeżyła ..sadziłam bardzo późno na jesieni...chyba jak przestanie padać to do niej zaglądnę... :wink:
Gratuluję piękny wakacji...zawsze zostają cudowne wspomnienia ;:138
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agness, rannikom nic nie będzie. A śniegu to Ci nawet zazdroszczę, bo jak ma być mróz, to lepiej śnieg na roślinach niż nic. Ja właśnie zarzuciłem trochę gałęzi iglastych na rośliny.

Tosiu, dzięki za wszystkie informacje i wspaniałą prezentację oczka w Twoim wątku. Gruba folia - to ma sens, bo to podstawowy problem - dziura w folii, o co nietrudno. Powiedz dokładnie ile milimetrów ma Twoja folia? Bym wiedział, czego szukać :idea:

Reni, skimii nie okrywałem ale pełno liści na niej leżało (do zdjęcia trochę odgarnąłem). Coś z nią jednak niedobrze, bo listki ma żółte a nie zielone. Odczyn gleby :?:
U mnie oczko powstało naturalnie, bo w jednym miejscu ciągle stoi woda więc tylko pogłębię, poszerzę to miejsce i już :)
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czyli pierwsze oznaki wiosną już i u Ciebie. Ciekawe czy i u mnie zakwitły ranniki, jutro się już przekonam - mam jedynie nadzieję, że się bardzo nie ochłodzi i nie spadnie śnieg :roll:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Muszę i ja sprawić sobie ranniki. Takie wczesne kwiatki bardzo cieszą. Myślałam, że to przebiśniegi są pierwsze w ogrodzie.
To fajny pomysł z tymi krzewami. Twoje bylinki będą pieknie wyglądały na ich tle.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”