Robią niesamowite wrażenie szkoda, że wszystkie moje hipeastra nie kwitną w tym samym czasie, ale za to dłużej trwa u mnie Hipkowy sezon Ile przeciętnie kwitnie u Ciebie jeden pęd kwiatowy?
dziękuję za miłe słowa, oj dużo ich jest 14 cebul dużych kwitnących i 8 cebulek młodych z własnej hodowli mam nadzieję że któraś mała już zakwitnie w tym sezonie, niektórych odmian mam po dwie cebule np. dancing queen czy apple blossom ale kwitną w kilkumiesięcznym odstępie czasu więc się świetnie uzupełniają
kwiaty utrzymują się w zależności od sezonu w którym kwitną ale najczęściej jeden pęd kwiatowy utrzymuje się ok 2 tygodni gdyż nie wszystkie kwiaty rozkwitają się na raz ale średnio są to dwa tygodnie czasami nawet krócej szczególnie w okresie zimowym kiedy pali się w piecu i ciepłe powietrze z grzejnika powoduje szybsze okwitanie wtedy staram się stawiać hipka jak najdalej od źródła ciepła co nie jest łatwe ze względu na warunki mieszkaniowe, w sezonie letnim gdy hipki kwitną zdejmuje je z okna żeby słoneczko ich nie przypaliło i za szybko nie okwitły ale nawet jak kwitną krótko to i tak miło popatrzeć bo ciszą wzrok i to bardzo
Filifionka widok piękny , ale widzę że wkleiłaś kilka starych kwitnień z tamtego roku bo już gdzieś widziałam te zdjęcia
A teraz moje hipcie które zaczynają coś z siebie dawać reszta ma tylko liście więc je przeniose do piwnicy to będą na wiosne na działkę .
Teraz pokarze całą grupę w komplecie.
U mnie tylko jeszcze jeden hipek, ma pędy kwiatowe, a reszta obrasta w liście a u Ciebie zapowiada się kilka kwitnień, więc teraz wiem do kogo zajrzeć, aby nacieszyć oczy