Uprawa porów cz.1
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Por i Seler
Moniko, dzięki za info o Carentanie. Mam tylko nadzieję, że miniarki go nie zryją...
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Znalazłam takie ciekawe informacje http://sionekr.republika.pl/zwalczanie_m.htm
Może komuś się przyda?
Może komuś się przyda?
-
- 200p
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dorkasz1- a ja wysadzałam zawsze por i seler, sadzonki z targu po 15 maja z reszta rozsady, pomidory, kalarepa, sałata. Nawet nie wiedząc o opryskach dla tych warzyw, ja raczej nic nie pryskam. A o szkodnikach dopiero z twojego linku się dowiedziałam. Nie miałam problemu bo póżną jesienią wyrywam raczej wszystko. Ale w tym roku ma być wszystko inaczej, mam nadzieję na podpowiedzi. To jaką odmianę pora polecacie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Czy ktoś miał taki por ?
Pozdrawaim
Joanna
-
- 200p
Dzięki Joasiu! To już coś!
właśnie o takiego chodziło na lato do ogródka nie na przezimowanie ani na przechowywanie!

- justyna_gl
- Od: 10 lut 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie, jestem tutaj nowa. W tym roku chciałabym zrobić swoją rozsadę pora i selera niestety nie znam się jakie odmiany mam kupić. Może moglibyście mi poradzić?
- justyna_gl
- Od: 10 lut 2011, o 09:38
Dzięki wielkie, jadę po południu do ogrodniczego to spróbuję kupić 

- bisubis
- 50p
- Od: 14 wrz 2010, o 14:38
Re:
jak często należy przycinać rozsadę pora i od jakiej wielkości należy ją rozpocząć?ARABELLA pisze:Trzeba przycinac por,zeby nie wyciagal sie tak bardzo tylko grubialJa też nie pikuje
Pozdrawiam!!!
Artur
Artur
- bisubis
- 50p
- Od: 14 wrz 2010, o 14:38
poszperałem trochę na forum i znalazłem odpowiedź na mojego poprzedniego posta
jeśli chodzi o seler, to czytałem, że nasionka selera należy tylko lekko uklepać w ziemię, a co z nasionkami pora? Czy do momentu wykiełkowania kuweta powinna być przykryta folią spożywczą?

nadszedł czas wysiewu nasionek (ja wysiewam jutro pora 'Juhasa' i selera 'Edwarda'), więc może odświeżymy trochę podstawy wysiewu?ARABELLA pisze:Aniu por jest łatwy do uprawy,wystarczy,że posiejesz do kuwety i będziesz podlewać w miarę potrzeby,jak urośnie do około 7-10cm należy obciąć wierzchołki jakiś 1 cm,żeby zgrubiał i za około 2 tygodnie to powtórzyć. Potem tylko czekać i pod koniec kwietnia wysadzić do gruntu

jeśli chodzi o seler, to czytałem, że nasionka selera należy tylko lekko uklepać w ziemię, a co z nasionkami pora? Czy do momentu wykiełkowania kuweta powinna być przykryta folią spożywczą?
Pozdrawiam!!!
Artur
Artur
-
- 200p
Witam!
Swoje poprzednio wysiane nasionka przykryłam folią ale sporą część zdjęłam po kiełkowaniu razem z nią.Może do tego jest jakaś tajemnica, której nie znam. Więc ja już tego nie robię. Polecam miniszklarenki koszt ok 11-12zł ale to na lata!!!! Lecz są malutkie. Sadzę w nich tylko nasionka pomidorów. Sałatę, seler, por sieję do palet.
Ja wymyśliłam dla mnie taki patent: może komuś się przyda ( kupioną małą szklarenkę składaną foliową w sklepie (na wyprzedaży w ubiegłym roku w Biedronce za 25zł- ale, są w każdym markecie na wiosnę tylko drożej) rozmiar 125 cm ma wysokość, 69cm szerokości i 49 cm głęboka, przefunkcjonowałam tak na stojak dwa w jednym: Wstawiłam na parapet, do niej małe mini szklarenki z pomidorkami przykryte i te palety już nie przykryte, iż ma ona folię na zamek błyskawiczny. Ma to dodatkowe zalety, jest cieplej, mogę regulować temp. (powiesiłam termometr) otwierając lub zamykając folię, i dodatkowy plus, ma 3 a nawet 4 półki (jedną u góry mąż mi dorobił) więc na krótkim parapecie zmieściłam mnóstwo.
Jak z palet pokiełkowało to za radą wyniosłam w chłodniejsze (już bez konieczności przykrywania) a pomidorki jeszcze tam są. Jak podrosną zamierzam popikować i dalej w kubeczkach tak mieć tylko bez foli.
No i w miarę przyrostu sadzonek będę szklarenkę podwyższać (mąż wymyślił : iż szklarenka jest składana, to w miejsce oryginalnych rurek na wysokość, zastąpi rurkami z pvc jakie się używa do kładzeni instalacji wodnej - idealnie pasowały!!!
Ale może to się nadaje na jakieś inne forum -wynalazków-
Więc za niepowodzenie nie odpowiadam
!!!
Swoje poprzednio wysiane nasionka przykryłam folią ale sporą część zdjęłam po kiełkowaniu razem z nią.Może do tego jest jakaś tajemnica, której nie znam. Więc ja już tego nie robię. Polecam miniszklarenki koszt ok 11-12zł ale to na lata!!!! Lecz są malutkie. Sadzę w nich tylko nasionka pomidorów. Sałatę, seler, por sieję do palet.
Ja wymyśliłam dla mnie taki patent: może komuś się przyda ( kupioną małą szklarenkę składaną foliową w sklepie (na wyprzedaży w ubiegłym roku w Biedronce za 25zł- ale, są w każdym markecie na wiosnę tylko drożej) rozmiar 125 cm ma wysokość, 69cm szerokości i 49 cm głęboka, przefunkcjonowałam tak na stojak dwa w jednym: Wstawiłam na parapet, do niej małe mini szklarenki z pomidorkami przykryte i te palety już nie przykryte, iż ma ona folię na zamek błyskawiczny. Ma to dodatkowe zalety, jest cieplej, mogę regulować temp. (powiesiłam termometr) otwierając lub zamykając folię, i dodatkowy plus, ma 3 a nawet 4 półki (jedną u góry mąż mi dorobił) więc na krótkim parapecie zmieściłam mnóstwo.
Jak z palet pokiełkowało to za radą wyniosłam w chłodniejsze (już bez konieczności przykrywania) a pomidorki jeszcze tam są. Jak podrosną zamierzam popikować i dalej w kubeczkach tak mieć tylko bez foli.
No i w miarę przyrostu sadzonek będę szklarenkę podwyższać (mąż wymyślił : iż szklarenka jest składana, to w miejsce oryginalnych rurek na wysokość, zastąpi rurkami z pvc jakie się używa do kładzeni instalacji wodnej - idealnie pasowały!!!
Ale może to się nadaje na jakieś inne forum -wynalazków-
Więc za niepowodzenie nie odpowiadam

- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
No popatrz... ja kombinowałam gdzie upchać rozsady (pomidory 400 szt, inne warzywa w sumie ok 150, byliny i jednoroczne ze 100). Parapetów praktycznie nie mam. Ale na poddaszu założyliśmy kaloryfery... a taki namiot foliowy na stelażu z rurek to mam, chyba 120 cm długi, 50 szeroki i 60 wysoki... Jakby go tak na panelu ociepleniowym na 2 krzesłach tuż przy kaloryferze postawić... miałyby i ciepło i jasno... Hmm... muszę pokombinować, ale pomysł mi poddałaś wart próbowania.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- 200p
Potrzeba matką wynalazków!!!
Kombinujcie, kombinujcie i dajcie znać jak się wasze pomysły sprawdzają, może coś opatentujemy!

Kombinujcie, kombinujcie i dajcie znać jak się wasze pomysły sprawdzają, może coś opatentujemy!

- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Mój por posiany 3 dni temu już zaczyna się pokazywać,to znaczy na razie białe kropki
Dziś posiałam kolejny
Nie przykrywam nigdy folią tylko trzymam na parapecie i jest ok.

- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
PKASIU czy mogłabyś wrzucić fotki tego Twojego 'wynalazku'
, coś czuje, że mnie zainspiruje.
, ale mi się rymnęło 
ARABELKO Jaką masz temperaturę w pomieszczeniu, gdzie trzymasz pora? Ja posiałam mojego w poniedziałek i póki co cisza
Drugą turę planuję siać za ok dwa tygodnie.Tego posiałam wcześniej w ramach eksperymentu. 

ARABELKO Jaką masz temperaturę w pomieszczeniu, gdzie trzymasz pora? Ja posiałam mojego w poniedziałek i póki co cisza

pozdrawiam, Anita