Zielona kolekcja Ani

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Zielona kolekcja Ani

Post »

Kwiat sabotka już odchodzi :cry: Ale miał go aż od połowy października!
Przyrościk onciudium duży. Dam niedługo zdjęcie.
Phal stoi ;(
Tymczasem trafił do mnie jeden niechciany phal.
A dwa nowe phale-niespodzianki przyjadą lada dzień.
Trzymacie kciuki za storczaki!
Pozdrawiam!
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Kontakt:

Post »

Otóż na moich storczykach, szczególnie na falkach pojawiają się uszkodzenia liści - nie umiem dokładnie wytłumaczyć, ale spróbuje. Końcówki, brzegi są uszkodzone/wyschnięte. Są to małe defekty, lecz ja chcę by moje roślinki miały idealne liście. U mojej znajomej, co ma storczyki tylko dla ozdoby (tylko dobrze podlewa) też są pouszkadzane, acz mocniej i liście nowe jakieś skarłowaciałe, skręcone [?].
Moje są podlewane co tydzień, w miarę potrzeby. Nawóz co 3-4 podlewania. Stoją na południowym oknie ( nie jest max. oświecone, więc nie poparzenie). Temperatura 18 stopni - najniższa. Otóż martwię się czy to z powodu niskiej wilgotności, czy niskiej temperatury ? Czytałam, że mogą stać w 18 stopniach...
Proszę o pomoc. Zdjęcia dam jutro.
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witam ponownie.
Keiki onciudium ?
Tak brzmi mój problem. Jako, że keiki są odpowiedzią na trudne warunki wg niektórych, a w sklepie z pewnością takie miał. Ta mała rzekomo psb ma same liście, a od dołu wypuszcza korzonki !
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Niektórzy mówią,ale to chodzi o phalaenopsis.Na oncidium to normalna pseudobulwa, która rośnie dla przedłużenia gatunku.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

LucynaF Ma rację, storczyk odżył. Rośnie mu nowa psb, potem korzonki... a jak dojrzeje, zakwitnie u Ciebie ;)

Gratulacje uratowania oncidium ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Kontakt:

Post »

Witam. Jako, że jovanka usuwa z oporem maniaka wszystkie moje tematy ( wyładowanie złości na nowej ? ) to jeszcze zarzuca mi, że kłamię.

Moje storczyki
Phalaenopsis nieoznaczony,
Phalaenopsis nieoznaczony, z białymi kwiatami,
S. botaniczny Phalaenopsis mariae http://www.orchidgarden.pl/components/c ... 0&fileout= takie kwiatki będą
Oncidium
Sabotek
Ascocenda orange x spotted http://www.orchidgarden.pl/components/c ... 0&fileout= takie kwiatki będą
Oto one:
dwa falki i motylnik

Proszę o komentowanie wszystkich tych, co mają coś innego do roboty niż oskarżanie niewinnych.
Pozdrawiam!
Moje storczyki
Mój Garnek
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Anno,
Takie teksty nie przechodzą forum .
Dokonałaś własnej interpretacji tego o czym napisałam.To jest nadinterpretacja ,a wprost manipulacja tekstem,wygodna dla Ciebie.
Dla mnie obraźliwa, a powody :roll: nieodgadnione. Co pewne dokonałaś tego w mało ciekawym stylu .Takim ,jaki nie może być akceptowany w tej naszej eleganckiej dziedzinie storczykowej.
Tego sobie nie życzymy.
Takie występy na forum to pomówienia.
czytam :roll:
Anno pisze:Witam. Jako, że jovanka usuwa z oporem maniaka wszystkie moje tematy ( wyładowanie złości na nowej ? ) to jeszcze zarzuca mi, że kłamię.
Anno pisze:Proszę o komentowanie wszystkich tych, co mają coś innego do roboty niż oskarżanie niewinnych.
Wszystko to chyba zbyt duże słowa , z oskarżaniem niewinnych to juz megalomania,

Ani się nie złoszczę, nowym pomagam ale nigdy nie zagłaszczę , staram sie nic nie zarzucać ,ba .Wskazania nie sa zarzutem.
oto pełny tekst wpisu moderacyjnego, aby wiedzieć i porównać o czym mówimy:
Anno - założyłaś już jeden temat i...wystarczy.
Teraz powtarzasz tutaj :te same zdjęcia = ten sam problem .A reszta storczyków to ..przyszłość czyli ... opowiadania.

- wyjaśniam,że uprawa storczyków nie ma nic wspólnego ze zbieractwem. Jak z nazwy wynika -to jest uprawa.
I nie piszemy skrótami np."bd"

Nie ma potrzeby tworzenia tematów dla każdego swojego problemu ,osobno /w większości to nie są problemy a umiejętność uprawy/.
Mogę zmienić tytuł na bardziej uniwersalny , który obejmie całość Twojej kolekcji w przyszłości.
Będzie temat ze wszystkim ---> kolekcja + problemy + sukcesy.Tak tworzy się historia ..
Proszę o kontynuację wpisów w istniejącym pierwszym temacie.
viewtopic.php?f=29&t=39309&start=0

Moderacja tematu
wyjaśnienie j.w.
Ogólnie biorąc... całość wpisów w tym temacie ... jest to falstart w sekcji.Łącznie z towarzyszącym postem altankowym
Temat zamykam, zostanie usunięty.
moderator JOVANKA

I nic w tym nie ma o oskarżeniach, zarzutach, kłamstwach, złośliwościach.
Czyli ...warto czytać z większym zrozumieniem teksty, zwłaszcza chcieć pojąć o co chodzi w takim, a nie innym ustawieniu na forum przebiegu rozmów.
Brak zrozumienia... skutkuje wątpliwą satysfakcją z bywaniem na forum.
Jezeli nie można akceptować, to trudno.....ale forum nie jest samograjem.

Dla mnie to jest kawałek pracy,który wykonuje od założenia sekcji.W takim stylu pracujemy od początku.
Jest to normalne, organizacyjne pokierowanie nowej osoby.I to się nie zmienia.I warto wiedzieć,ze na forum moderowanym zawsze jest możliwość ingerencji.

Powinności Moderatora oraz odpowiedzialność merytoryczna są określone,nie wchodzą w zakres oceny
przez użytkownika .

Działanie Moderatora na FO wpisy, decyzje i ustalenia nie podlegają dyskusji publicznej na forum - to niedopuszczalne.
Można się z nimi nie zgadzać; droga wyjaśnień jest inna i określona Regulaminem Forum.

w tym: par§ 5.1. Administratorzy oraz Moderatorzy mają prawo do/a, b,..../:
c) Wobec użytkownika który: złamał regulamin, nie przestrzega netykiety, zasad kultury osobistej, nie stosuje się do poleceń ....

Anno
Na podstawie par.5,1,c udzielam:
ostrzeżenia z wpisem administracyjnym.

moderator JOVANKA
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Kontakt:

Post »

Tak, bardzo ciekawe. Widzę, że bardzo łatwo Ci oceniać innych. Bo jak można nie zrozumieć takiego zdania
A reszta storczyków to ..przyszłość czyli ... opowiadania.
jako oskarżenie ?
I proszę mi wytłumaczyć kiedy ja jako użytkownik:
złamał regulamin,
nie przestrzega netykiety,
zasad kultury osobistej,
nie stosuje się do poleceń
Moje storczyki
Mój Garnek
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Pytanie o cytat jest bezdyskusyjne ,ale wyjaśniam .....
Twoje interpretacje mogą zadziwić. i..dziwią.
napisałam:
A reszta storczyków to ..przyszłość czyli ... opowiadania.
Tak....a Oto lista tej reszty. Przecież opowiadasz/wyliczasz storczyki ..bo nie pokazujesz. .Prezentacji brak czyli..to dopiero .przyszłościowa sprawa. I to oczywiste, proste jak drut.Na forum oczekujemy prezentacji a nie opowiadań.
Ja nie tworzę epickiego utworu.Piszę często skrótami i ....jak do tej pory zrozumiałymi , prawie wszystkim.
To jest cytat z Twojego poprzedniego tematu zamkniętego/jeszcze nie skasowanego/ ,który był moderowany i skwitowany moim powyższym stwierdzeniem io tego dotyczył:
Anno pisze:Więc postanowiłam się pochwalić moją zieloną na razie kolekcjom - brak kwitnień.
Mój zbiór:
Phalaenopsis nieoznaczony, z białymi kwiatami,
S. botaniczny Phalaenopsis mariae http://www.orchidgarden.pl/components/c ... 0&fileout= takie kwitaki bd
Oncidium
Sabotek
Ascocenda orange x spotted http://www.orchidgarden.pl/components/c ... 0&fileout= takie kwitaki bd
Dziś dam tylko dwa zdjęcia - by temat nie poszedł w zapomnienie.

Anno,

Powody zmoderowania i udzielonego ostrzeżenia podałam uzasadnieniem w poście . Nie wymagają powtarzania.
Decyzją powołany został stosowny paragraf regulaminu z jego brzmieniu.

Jest Regulamin Forum i obowiązują wszystkich i wszelkie działania z nim związane- każdy użytkownik po zapoznaniu się
z jego treścią, akceptuje warunki i zasady podczas rejestracji swojego uczestnictwa na forum.

tu przywołuje ponownie to, co nas obowiązuje dla utrwalenia :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p1229813
w tym m.innymi:
§ 2.3. Nie zezwala się użytkownikowi forum na publiczne podważanie decyzji Moderatorów. Skargi na pracę moderatora należy kierować do Administratora poprzez PW. Administrator jest ostateczną instancją decyzyjną na forum.

zasady odwołań od działań moderatorskich ustala par.§ 5.2 .

Przypominam ,że na forum nie prowadzimy rozmów w sprawie działań moderatorskich jest to niedopuszczalne pod rygorem sankcji.
Kolejny raz łamiesz zasady regulaminowe .

To jest dalsze publiczne prowokowanie i wywoływanie zamieszania wokół spraw proceduralnych i organizacyjnych z Twojej strony.
Dowolne kreowania własnych wizji , jest niemożliwe .
Do zasad forum nalezy się dostosować , a nie odwrotnie.

Ostrzegam ,ze następna eskalacja pretensji , spowoduje dalsze konsekwencje .Z zamknięciem również tej dyskusji tematycznej oraz inne działania przewidziane RF łącznie z banem.

moderator JOVANKA
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Kontakt:

Post »

Mimo tych animozji, postanawiam dalej prowadzić temat.
Przyrościk motylnika coraz większy
Obrazek
By metalania
oraz jego korzonki podrosły
Obrazek
By metalania

Nowy liść białego falka również większy
Obrazek
By metalania
oraz nowe "coś", mało widoczne. Korzeń ?
Obrazek
By metalania

A sabotek już tworzy dwie nowe rozetki, choć niedawno przekwitł
pierwsza
Obrazek
By metalania

druga
Obrazek
By metalania

I na koniec moja duma. Wszyscy uważali, że nic z tego nie będzie. Ja jednak spróbowałam zawalczyć o niego. Przestawiłam tegoż falka na ciepłą wiecznie pokrywę akwarium i podstawiałam pod nawilżacz. I co ? I rośnie zielone coś ;:138 ;:138

Obrazek
By metalania

Pozdrawiam!
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Anno, cieszę się, że mimo nieporozumień postanowiłaś wrócić, bo tu naprawdę moim zdaniem warto być :D . Zapomnijmy o tym co było i zajmijmy się tym co jest. ;:108
Wszystko Ci pięknie przyrasta, to coś mało widoczne, to myślę, że korzeń, a na tym bez stożka chyba keiki. Widać, że sabotki Cię lubią :D .
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dzięki ;:138 Zauważyłam również coś baaardzo malusieńkiego u falka mariae oraz u falka nieoznaczonego. Na razie jednak zbyt mikroskopijne by mój sprzęt to uchwycił.
Pozdrawiam!
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Kontakt:

Post »

Maluszek z dzisiaj. ;:138 Obrazek
Ciekawi mnie kiedy zobaczę moje pierwsze kwitnienia. :tan
Moje storczyki
Mój Garnek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Kontakt:

Post »

Sabotek. Pewnie to niezbyt normalne, ale nadałam mu imię :uszy El bandito.
A oto jego przyrościki
Obrazek
By metalania

Kolejna nowość . Nieoznaczony phal puszcza listka. :tan
Obrazek
By metalania

Wizyta u storczyków.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale piękny, żółty ptaszek :). I ładne storczyki, nawet masz Paphiopedilum.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”