Ogród Magdy M

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Magdy M

Post »

Witaj Magdo zauroczyło mnie zdjęcie zimowe z twojego ogrodu a pergola wygląda jak zaczarowana,nie lubię zimy ale ta u ciebie mi się podoba. pozdrawiam
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Witaj Magdo!
Pospacerowałam po twoim ogrodzie zwabiona różami. I cóż moge powiedzieć. Ślicznie się zapowiada. Ogrom pracy już włożyłaś a widząc zapal z jakim tworzysz swój raj na ziemi wierze, że wkrótce będziemy oglądać piekny, dojrzały ogród.
Ja też w tym roku zachorowałam na róże,tyle że pod wpływem forum. Jednak ze względu na większość zagospodarowanego już miejsca moje różane nasadzenia mają trochę inny charakter.
Zawsze podobały mi się takie pergole z przejściem pod nimi. Muszę gdzieś wkomponować jeden taki łuk.
Ale altana bije wszelkie rekordy. Napisz proszę czy tez ją zamierzasz obsadzić różami? Jest cudna ;:138
Bardzo podoba mi się pomysł z bzem czarnym, zamierzam wiosną zakupić odmianę Eva i też spróbuje ja poprowadzić na takie drzewko.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aszka pisze:Dlatego nie mogę mieć oczka wodnego w ogrodzie.Moja sunia-nowofunland wykorzystuje każdy pojemnik z wodą żeby się popluskać.Wystarczy jej nawet łapa włożona w miskę z wodą do picia.A taki strumyk tudzież oczko-to by była radość.Latem wchodzi nawet w basenik wnuczek [im to nie przeszkadza].
O ogrodach tajemniczych bujnych marzymy tu na forum prawie wszyscy ;:3 i czekamy aż nam się rozrośnie to co wsadzamy.
Ja z początku też spisywałam ile wydałam ale...po co się stresować ;:223
Cześć Asiu,
Pamiętam zdjęcie nowofunlanda w niebieskim chyba baseniku. To musiało być u Ciebie! ;:138 Proszę o potwierdzenie. Nie zmuszaj psinkę, żeby się tak gniótł! Zrób mu duuże oczko, bądź człowiekiem :;230 . Ale byłby szczęśliwy!
No cóż czekamy na wiosnę, zobaczymy co przeżyło :roll: Co do spisywania wydatków, ja mam stresa, bo ich nie spisywałam w zeszłym roku, a tak coś czuję, że ... nie, nie, może lepiej tego nie rozpamiętywać ;:14
Czy to już wiosna w tym lutym? Ktoś ma w rodzinie górala, coby przepowiedział?

Całuski
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

eukomis pisze:Witaj Magdo zauroczyło mnie zdjęcie zimowe z twojego ogrodu a pergola wygląda jak zaczarowana,nie lubię zimy ale ta u ciebie mi się podoba. pozdrawiam
Cześć Halinko ;:138

Widoczek z pergolą prawdziwie bajkowy, nie potrzeba malarza! Szkoda, że takich dni jest naprawdę niewiele, a teraz to już chyba wiosna. Na to konto kupiłam w Obi kwitnącą kamelię i sadzonkuję koleusy. Trzeba przedłużać sezon!

Zapraszam znowu, oczywiście wepcham się z rewizytą :D

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

dodad pisze:Witaj Magdo!
Pospacerowałam po twoim ogrodzie zwabiona różami. I cóż moge powiedzieć. Ślicznie się zapowiada. Ogrom pracy już włożyłaś a widząc zapal z jakim tworzysz swój raj na ziemi wierze, że wkrótce będziemy oglądać piekny, dojrzały ogród.
Ja też w tym roku zachorowałam na róże,tyle że pod wpływem forum. Jednak ze względu na większość zagospodarowanego już miejsca moje różane nasadzenia mają trochę inny charakter.
Zawsze podobały mi się takie pergole z przejściem pod nimi. Muszę gdzieś wkomponować jeden taki łuk.
Ale altana bije wszelkie rekordy. Napisz proszę czy też ją zamierzasz obsadzić różami? Jest cudna ;:138
Bardzo podoba mi się pomysł z bzem czarnym, zamierzam wiosną zakupić odmianę Eva i też spróbuje ja poprowadzić na takie drzewko.
Witaj Dorotko,
Moja różana choroba rozwija się od zeszłego roku, a po tym jak mi rozkwitła Nostalgia, to już stan przewlekły. Mnie się bardzo podobają róże wkomponowane w otoczenie, ale u mnie na razie nie ma w co wkomponować :roll: Poza tym można wsadzić więcej odmian pojedynczo. Do wykonania pergoli polecam fachowców od balustrad, robią z solidnych materiałów i powinni być tańsi w porównaniu do marketów. Duża pergola jest obsadzona Westerlandem i czerwoną pnącą, ale bidusie mi marzną i apjat od nowa. Nie ma efektu na razie, ale pracuję nad tym :( . Pod Krakowem nie jest najcieplej i jeszcze ten wiatr cały rok. Hej też mam Evę - to ten o ciemnych, wąskich liściach tak? Ale jest na razie mikruskiem. Nie wiem, czy ma taką siłę wzrostu jak zwykły czarny bez.
Wybieram się do Ciebie na rekonesans,

Pa, pa :wit
Asia82
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 sty 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Twój ogród bardzo mi się podoba. też mam trochę miejsca do zagospodarowania więc czesto będę do Ciebie wpadać aby "podkraść" pomysły......
Sztuka życia to cieszyć się małym szczęściem...
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Tak, Eva to ta ciemna odmiana. mam nadzieję, że jej tempo wzrostu jest wolniejsze, bo u mnie już krucho z miejscem :(
Muszę zrobić rekonesans wśród fachowców...
Westerlanda też kupiłam, ale jesienny więc nie bardzo miało mu co przemarzać. Wiosną planuje go przenieść w inne miejsce (nie do końca przemyślałam jesienią zestawienia kolorystyczne) i tam mam nadzieje, że będzie mu dobrze.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Magdo,ta to u mnie :? I tak by było cały czas.I to nie jest problem wszak to wodołaz ale problemem jest to,że ona taka mokra chce do domu ;:14
Diana linieje tzn.wypada jej puszek to znak ,że będzie wiosna....kiedyś.Pewnie w marcu
No i dzisiaj miałam pod oknami koci koncert ;:223 koty się "marcują" [tak mówią]
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

Asia82 pisze:Twój ogród bardzo mi się podoba. też mam trochę miejsca do zagospodarowania więc czesto będę do Ciebie wpadać aby "podkraść" pomysły......
Asiu
Bardzo proszę, korzystaj ile chcesz, to dla mnie komplement. Ja też będę korzystać z pomysłów i kompozycji innych forumków, ale i tak wydaje mi się, że każdy ogród jest niepowtarzalny, bo wkładamy tam swoje serce ;:167
Będziemy w kontakcie.

:wit
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

Aszka pisze:Magdo,ta to u mnie :? I tak by było cały czas.I to nie jest problem wszak to wodołaz ale problemem jest to,że ona taka mokra chce do domu ;:14
Diana linieje tzn.wypada jej puszek to znak ,że będzie wiosna....kiedyś.Pewnie w marcu
No i dzisiaj miałam pod oknami koci koncert ;:223 koty się "marcują" [tak mówią]
Asiu od Nowofunlanda,

Jak sobie wyobraziłam Twoją psinkę otrzepującą się z wody w domku to ... :;230 . Ale tak naprawdę, to jest mało śmieszne, wiem wiem. A propos oznak wiosny w przyrodzie, to u mojej teściowej kury zaczęły nieść jajka i to na wyścigi :D . A przez całą zimę był strajk. Ciekawa jestem czy ta wiosna w zimie dociągnie do wiosny ha, ha.
Ściskam,
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

Droga Ewciu/Glorio

W myślach cały czas nazywam Cię Glorią, bardzo akuratny nick. Wyobraź sobie, że wczoraj wieczorem napisałam do Choduna o ofertę i już dzisiaj ją dostałam :heja . Wybór niesamowity. I teraz mam pytanie do Ciebie jako zaawansowanego różarza (nowomowa forumkowa ha,ha). Czy ceny tych róż są wyższe od tych, za które w szkółkach płacimy 5 zł, bo
1. Są to odmiany chronione, na licencji
2. takie są ceny sprzedaży wysyłkowej
3. Jedno i drugie?

Ciekawa jestem, czy kupując na miejscu w szkółce też tyle zapłacę? Podejrzewam, że róże z Rosarium nie są tak ogólnie dostępne, i to może zaważyć na zakupach u nich. A co sądzisz o kupowaniu róż w marketach? Mam na myśli sprzedawane pod odmianą. Gdzieś czytałam, że mogą to być róże produkowane w Afryce i mogą się nie nadawać do naszego klimatu. Z drugiej strony jakiś wybór w tych marketach jest. W Merlinie kupiłam np. okrywową Star Profusion. Może ktoś jeszcze zabierze głos. Nie chcę wyjść na sknerę ale jak pomnożę liczbę odmian, które bym chciała przez 20 zł. to.... ;:14

No już nie marudzę,
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

A teraz parę innych kwiatów, żeby trochę przerwać różany temat.

Aladyn

Obrazek

Irysek

Obrazek

Posłonek, bardzo ładnie zimuje

Obrazek

Czosnek Purple Sensation

Obrazek

Moje najukochańsze kwiatuszki

Obrazek

Obrazek

Pa,pa :wit
]
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Nie marudzisz :-D każda z nas przelicza.Ja swoje listy długo skreślam dopasowując do założonego budżetu.
W Rosarium przy odbiorze własnym dają rabat 5% i lubię u nich kupować.Mają licencję na produkcję swoich róż i jeśli chodzi o mnie nie zależy mi na etykietce-,za nią "podobno" nie jestem pewna płaci się dodatkowo.
Ta samo w Rosa Ćwik-róże na licencji- i jeszcze żadna z nich mi nie "wypadła".Czyli warto kupować w szkółkach nawet jeżeli trochę drożej.W RosaĆwik jeżeli kupisz za 75 zł to już nie płacisz za przesyłkę.To też kusi
Na różach z marketu tych woskowanych się zawiodłam albo miałam pecha :( Jest ich sporo wiosna i pomimo nauczki zawsze się skuszę ;:14 Boję się ,że w tym roku znowu zaryzykuję skuszona ceną i będę żałować.Ale jak sie oprzeć np.róży angielskiej za np.6 zł.Kupujesz i...może się uda :D
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

Aszka pisze:Nie marudzisz :-D każda z nas przelicza.Ja swoje listy długo skreślam dopasowując do założonego budżetu.
W Rosarium przy odbiorze własnym dają rabat 5% i lubię u nich kupować.Mają licencję na produkcję swoich róż i jeśli chodzi o mnie nie zależy mi na etykietce-,za nią "podobno" nie jestem pewna płaci się dodatkowo.
Ta samo w Rosa Ćwik-róże na licencji- i jeszcze żadna z nich mi nie "wypadła".Czyli warto kupować w szkółkach nawet jeżeli trochę drożej.W RosaĆwik jeżeli kupisz za 75 zł to już nie płacisz za przesyłkę.To też kusi
Na różach z marketu tych woskowanych się zawiodłam albo miałam pecha :( Jest ich sporo wiosna i pomimo nauczki zawsze się skuszę ;:14 Boję się ,że w tym roku znowu zaryzykuję skuszona ceną i będę żałować.Ale jak sie oprzeć np.róży angielskiej za np.6 zł.Kupujesz i...może się uda :D
Masz rację Asiu!
Kto nie ryzykuje, ten w kozie nie siedzi... To odnośnie róż marketowych. Cieszę się, że potwierdzasz dobrą jakość krzewów róż kupowanych w Ćwiku i u Choduna. To bardzo ważne, nie sztuką jest przepłacić i mieć figę. Jutro skonfrontuję listę ze szkółek z listą najzdrowszych róż z naszego forum. Chociaż podejrzewam, że te szkółki zrobiły już selekcję pod tym kątem.
;:180 , Całusy
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Witaj Magdo, Twoje Najpiękniejsze Kwiatuszki baaardzo przypominają mi moje...również cudne :D .
Ależ Ty masz pole do popisu w swoim ogrodzie :shock: . Zazdroszczę areału i wyobraźni. ;:108
Fajnie urządziłaś tę część w stylu śródziemnomorskim, no i oczywiście różankę :uszy .
Właśnie róże to coś, co kręci mnie od ubiegłego roku. Jesienią zakupiłam "trochę" odmian
i skręca mnie, gdy pomyślę ile jeszcze czasu do czerwca. Oczywiście nie omieszkałam
dokonać wiosennego zamówienia w Rosarium ;:14 :lol: . Wszystko przez to forum... :roll:

Piszesz, że chcesz mieć gęsty, buszowaty ogród. To może zacznij od nasadzeń ozdobnych
drzew i krzewów. Jest ich tak wiele i niektóre naprawdę piękne, Np. obecnie kwitnący oczar,
potem forsycja, kalina, wiśnie japońskie, migdałek i wiele, wiele innych. A może ukwiecone
przez całe lato krzaczory róż parkowych lub historycznych? ;:224

Masz miejsce to sadź! :D
Powodzenia w tworzeniu ogrodu, Magduś. :wit
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”