Phalaenopsis henrykus cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Phalaenopsis henrykus cz.2

Post »

Co tu powiedzieć...
Wszystkie są PIĘKNE!!! ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Dobry wieczór.
Oj dawno mnie tu nie było! :oops:
Tyle pięknych i ciekawych rzeczy opisujecie i pokazujecie,że zapomniałem o własnym wątku,że ani się obejrzałem a minął tydzień.

Piękna wiosna za oknem,coraz więcej wiosny u Was a u mnie?...
To już nieaktualne zdjęcie: Obrazek różowy zrzucił już oba kwiaty,przekwita również oncidium.

To pożegnalna fotka MM: Obrazek,został tylko jeden kwiatek.

Szybko to poszło,za szybko ;:110 .Nie nacieszyłem się nim zbyt długo.
Może właśnie takie są u mnie skutki zimy:nie utrata pąków a skromne kwitnienia i niezbyt długie.
Zastanawiam się również czy przyczyną nie może być to,że są młode kwiaty,kwitnące pierwszy raz po kwitnieniu sklepowym i czy nie odreagowywują w ten sposób "pędzenia" szklarniowego.

Zimowe krajobrazy,wiosenne krajobrazy,naprzemiennie,jak w naturze...
Bordowy już żyje wiosną,nadal obficie kwitnie i jakby mu było mało:przedłuża pęd i wypuszcza nowy liść.A może pamiętacie jak pisałem,że urwałem mu go kedyś ;:14
Szaleje pistacjowy,ten który,po przesadzeniu wypuścił keiki.To kolos,mój najdorodniejszy.Doniczka 16,liście 30 cm,keiki za chwilę przerośnie matkę.Matka ma się dobrze,też wypuszcza nowy liść.
Inne phal.wydłużają pędy,nowe liście;Cambria wychodzi z psb z doniczki,Oncidium tez inwestuje w zieleninę,zaczyna się również ożywienie w moich drobiazgach,reanimkach.Muszę Wam je kiedyś pokazać.
Z nadzieją patrzę również na mojego Equestrisa.On chyba także ucierpiał od przechłodzenia:juz nie otworzył więcej pączków,zrzucił je /dwa/ ale teraz coś zaczyna się pokazywać na uśpionych pączkach,z trzech wychodzą jakieś dwumilimetrowe "cosie" ;:109 .

To były wiosenne krajobrazy ale są i zimowe.Trzy Phalenopsisy nie mogą się pozbierać,wiotkie i niby rosną,niby kwitną ale są marniutkie.I to jest zadanie na najbliższe,pierwsze,wiosenne dni:przegląd i przesadzanie.Zauważyłem również,że w dwóch Katlejkach żółkną mi najmłodsze /sercowe/ listki.Straciła również oba liście najmniejsza psb Dendr. Phal.
...tu przerwał,lecz róg trzymał,
wszystkim się zdawało...
Tyle dzisiaj;starczy.Trzeba namoczyć podkładki,zerknąć do Was no i trochę jeszcze pobyć z domownikami.

Dzięki za odwiedzinki,miłe słowa i takie tam.
Pa,pa pa.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Henryku, to "pa, pa, pa", to napisałeś, jakbyś miał tu następny raz zajrzeć za rok :;230

Przekwitaniem Mini Marka się nie przejmuj. One nie kwitną tak długo jak te 'marketowe' falenopsisy hybrydy.
Mój np. zrzuca juz powoli kwiaty z pierwszego pędu, a ten ostatni najmłodszy pęd dopiero tworzy pąki.
I tu leży tajemnica dłuższego kwitnienia. Porobiłeś cudne fotki kwitnienia twojego MM i one na pewno dłuuugo Cię pocieszą (i nas również ;:333 )
Koniecznie pokaż Twoje 'reanimki' Ciekawa jestem w czym leży problem :wink:
gejzerka

Post »

Podsumowanie zimy Henryku? Wyszło nostalgicznie. A może to przygotowanie do wiosny :) Już zaczyna się ruch w doniczkach, a za chwilę zacznie się radość, amok i galop niczym na wyścigach. Tu korzonek, tam listek a gdzie indziej pędzik ;:65 Nie nadążysz z oglądaniem tych cudowności a co dopiero z opisem :D Nie smutaj, że przekwitają - znów Ci zakwitną i być może obficiej niż dotychczas. Będzie ;:3 , będzie ciepło... i będą nowe kwiaty ;:168
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Henryku śliczne fotki grupowa jak i MM ;:138 i nie smutaj się u mnie też krótko kwitł ;:108 za krótko. Podsumowanie faktycznie tak jak pisze Ela wyszło Ci bardzo nostalgicznie :roll:
Oby do wiosny ;:3 :wit
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Henryku, może MM przedłuży pęd jeszcze, więc nie ma się co załamywać.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Zgadzam się z poprzednikami, zabrzmiało, jak pożegnanie na dłużej.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ed ... b4367.html

Henryku, "portret rodzinny" baaaardzo wiosenny :D
Co do MM, to z moich obserwacji mogę podpowiedzieć, że kiedy MM kwitnie, bardzo trzeba uważać na wilgotność podłoża. Mini-minimalne przesuszenie prowadzi do zrzucania kwiatów.

Życzę kolejnych pięknych kwitnień ;:7
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Henryku :wit
Ucztą dla oka było podziwiać Twoje śliczności ;:3 ;:3
Ulubieniec forum `Pan Marek`.. i moim ulubieńcem będzie. Piękne fotografie, urocze ujęcia, sam miód :wink:
Zaciekawiona popędzę do I. części wątku :P
wszystko moje jest tu:
zapraszam
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Henryku rodzinne zdjęcie piękne ;:63
M.M. no cóż jak u większości krótko kwitł ,ale głowa do góry za niedługo może będzie nowy pędzik ;:196
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Henryku bardzo duże znaczenie (oprócz wilgotności podłoża oczywiście) ma temperatura: im niższa - tym dłużej utrzymują się kwiaty. Nie sądzę, aby tak duże znaczenie miał tu wiek rośliny.
Oczywiście życzę, aby zaraz przedłużył pęd i cieszył kolejnymi kwiatami :uszy
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Nie,nie.Nie mam zamiaru znikać.To "pa,pa..."miało w domyśle raczej do jutra,do następnego wpisu.
A że nostalgicznie?!,także niezamierzone.Może to już tęsknota do wiosny,a może wpływ wspomnień i podsumowań. :D
Dokładnie rok temu kupiłem pierwszy storczyk,rok temu zaczęła się moja przygoda ze storczykami.

Będę,będę,już by mi brakowało storczyków,brakowało Was.

A co do warunków uprawy to temp.prawie stała,ok.25 st./ciepło,nawet bez grzania/,wilgotności nie znam ale stoją w grupie,nad pojemnikiem z keramzytem,dodatkowo codziennie zraszam wierzchne sph.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

No to bardzo ciepło, u mnie kwitnące stoją teraz na blacie kuchennym przy oknie, gdzie nie ma kaloryfera - temp. ok. 19 - 20 stopni. Na okres utrzymywania się kwiatów nie narzekam, odpukać :wink:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ależ piękny wpis na pierwsze urodzinki pobytu na forum, Henryku ;)

Uwielbiam takie posty...można czytac i...dumać ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Henryku w końcu i ja po przerwie dotarłam do Twojego wątku, cieszę się że Twoje... pa,pa,pa to tylko....pa, pa, do jutra, Miło jest spotkać się na forum pooglądać wspólnie zdjęcia, poradzić w problemach z uprawą. Kwiaty są żywe, więc w końcu przekwitają, ale po nich przychodzą następne, ...i znów możemy pełni nadziei patrzeć jak budzi się w nich życie.
pozdrawiam wiosennie i życzę Tobie wiele ;:3
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”