Siew,rozsada,pikowanie pomidorów cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pikowanie pomidorów

Post »

Wielkie dzięki Moniko! To jeszcze długa droga przed moimi pomidorkami, ciekawe czy będą chciały się pokazać i nie będę czekać na próżno! :wink: ale tyle różnych posiałam że musi się aby parę sztuk udać :P mam taką cichą nadzieję. Lecz widzę że termin wysiewu już mam opózniony! No trudno, jak nie wypali to kupię znów na targu. Ale jestem uparta nie odpuszczę i za rok to samo aż do skutku, taka wredna jestem nie popuszczę tym pomidorom. :P ;:223
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, termin siewu raczej jest za wczesny. Pomidorki z przeznaczeniem do zimnych szklarni i tuneli foliowych należy siać początkiem marca. Te do gruntu, dopiero po połowie marca.
Chyba, że masz ogrzewaną szklarnię, to co innego.

PKasiu wysłałam Ci wiadomość - na pasku u góry.Zaglądnij :wink:
Pozdrawiam, Monika
PKasia
200p
200p

Post »

A jeszcze pytanko, dlaczego niektóre pomidorki mają patyczki, domyślam się że tak się je "prostuje" tak? No to znowu klops, jak nie zapózno to za wcześnie! Ja część posiałam dziś zgodnie z kalendarzem biodynamicznym działkowca, też gdzieś tu na forum odpisałam, a część miałam zamiar wysiać jutro zgodnie z kalendarzem Mari Thun, w taki też się zaopatrzyłam. Początkującemu nigdy dość pomocy przy stawianiu pierwszych kroków. I teraz już sama nic nie wiem!!! :? sugerowałam się podpowiedzią rodziców znajomego, oni to już tydzień temu wysiali!
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p

Post »

Rozsadzie patyków nie trzeba.
Dopiero po posadzeniu do gruntu należy pomidory przywiązywać do palików lub prowadzić na sznurkach. Byle pionowo. Odmiany wysoko rosnące są wiotkołodygowe.

Kasiu, jeśli masz pomidory sadzić w gruncie to wstrzymaj się z siewem do marca. Teraz nie ma sensu bo będziesz miała "umęczoną" i powyciąganą rozsadę do połowy maja. A właśnie po połowie maja dopiero wysadzamy rozsadę do gruntu.

Kasiu - u góry strony obok: Profil, Pomoc - są wiadomości - zaglądnij tam, wysłałam Ci prywatną wiadomość :)
Pozdrawiam, Monika
PKasia
200p
200p

Post »

Droga Moniko na jakim pasku? Ja nie tylko zielona jeżeli chodzi o pomidory ale i na forum to moje początki!!! Proszę o cierpliwość i z góry dziękuję!!! Obiecuję poprawę ale dajcie mi trochę czasu, by się wdrążyć, bo i w tym temacie nie mam nikogo pod ręką do pomocy. :|To mnie zmyliło to zdjęcie powyżej, tam sterczą jakieś patyczki słowo daje! A termin wysiewu potwierdzia Pani w sklepie ogrodniczym.
PKasia
200p
200p

Post »

Ach biednemu to nawet wiatr w oczy. Jak juz znalazlam gdzie to sie okazalo ze jestem nowa i nie mam mozliwosci odbierac takich wiadomosci a i na dodatek klawiatura komputera szwankuje, jak na zlosc, cos sie spszsieglo czy co!!!! :evil: :twisted: ;:223
PKasia
200p
200p

Post »

Ok klawiaturę naprawiłam przepraszam za poprzednią pisownię! A Moniko to na tym pasku były wiadomości ratujące mnie z opresji, bo tak teraz chyba nie wiedząc tego spać nie pójdę bo nie zasnę! Ten typ tak ma1 :D
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p

Post »

PKasia pisze:Droga Moniko na jakim pasku? Ja nie tylko zielona jeżeli chodzi o pomidory ale i na forum to moje początki!!! Proszę o cierpliwość i z góry dziękuję!!! Obiecuję poprawę ale dajcie mi trochę czasu, by się wdrążyć, bo i w tym temacie nie mam nikogo pod ręką do pomocy. :|To mnie zmyliło to zdjęcie powyżej, tam sterczą jakieś patyczki słowo daje! A termin wysiewu potwierdzia Pani w sklepie ogrodniczym.
Nie wiem po co są tam te patyczki. Może coś jest zaznaczone? Na 100% przepikowanym pomidorkom nie potrzeba żadnych podpór. :wink:

Kasiu, widzę, że odebrałas wiadomość. Tutaj masz fajny wątek o terminach siewu różnych warzywek w tym też pomidorków:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=42

Jeszcze raz potwierdzam, że połowa marca z przeznaczeniem do gruntu z powodzeniem wystarczy :D
Pozdrawiam, Monika
PKasia
200p
200p

Post »

Moniko bardzo przepraszam znowu mój błąd. Tak się cicho tu zrobiło że lepiej się postarałam i rozszyfrowałam wiadomość w pasku! Okazało się że to tylko ja nie mogę wysyłać takich prywatnych wiadomości ale to nie wielka strata, tak i tak nie mam dużo do podpowiedzenia. A TY po prostu jesteś wielka! Już tam szperam i zamawiam! Dzięki! No super powoli i ja się nauczę. A takiemu jak ja to się wszystko przyda! Lecz nie daje mi to spokoju dlaczego tak tu wszyscy mnie poganiają a tu jeszcze czas. Zdjęcie u góry też, tam już takie popikowane.
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Napiszę jak to wygląda u mnie choć zdjęć nie mam .Pomidorki sieję końcem lutego potem pikuję do doniczek i co tam mam nazbierane przez lata i ustawiam w domu w pokoju gdzie co prawda jest tylko jedno okno ale doświetlam ich żarówką kupioną specjalnie dla rośli dającą odpowiednie światło.Gdy tylko nie ma przymrozków wynoszę do tunelu (boki szkło- dach folia)gdzie mam zrobiony dodatkowy inspekt (styropian na dole i okna na górze) .Pomidorki maja tam wystarczającą ilość światła ,jeśli temperatura spada w nocy dodatkowo okrywam folia bezbelkową.
Awatar użytkownika
neil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2010, o 21:52

Post »

Lilu pisze:neil a czy przy oknie masz dostawioną deskę do prasowania, czy coś innego? :)
Bo ja cały czas się zastanawiam nad tym co tu wykombinować, by zmieścić ze 180 takich kubeczków. Niezły pomysł :D
Tak to jest deska do prasowania której już nie używam :) do niej przykręcony jest taki blat, i w ten sposób mam 2 metry do wykorzystania :) jak sadzonki idą na działkę to rozkręcam i chowam na drugi sezon :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PKasia
200p
200p

Post »

Cześć Kammo! To też cwane! Właśnie ci rodzice tego znajomego robią albo mają jakąś szklarnie w szklarni. Teraz mogę sobie wreszcie wyobrazić o co chodzi. Więc są jakieś szanse dla moich wysianych dziś!? Dzięki za pocieszenie :lol: No to będę działać. Mam taki foliok boki z ramą folia a dach falowana plastik, jak coś z będzie z tych pomidorków to wybuduję drugi w środku pierwszego- co to będzie...
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

Neil a jaką masz wielkość tunelu, i ile pomidorków tam sadzisz? Bo się zastanawiam ile może się zmieścić w moim 3m na 4m
:wit
Pozdrawiam Iwona :)
Awatar użytkownika
neil
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2010, o 21:52

Post »

Kasiu patyczki są dlatego że mam w domu kotka który lubi moje sadzonki i połamał mi kilka i trzeba było ratować :wink:
Do sadzonek nie trzeba podpórek,
A te zdjęcia są z tamtego roku, chciałam ci pokazać w co można pikować, w tym roku jeszcze nie wysiewałam,

Spokojnie jeszcze mamy czas, ja w tamtym roku też siałam pierwszy raz i udało mi się także Tobie też się uda :D
Mając tylu serdecznych ludzi na forum damy radę :heja
PKasia
200p
200p

Post »

tak myślę że można by też przefunkcjonować do tej sprawy suszarkę do bielizny, taki stojak też duży jak się te "skrzydełka" rozłoży. Jesteście super! I rozwiązała się zagadka z patyczkami! :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”