Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy

Post »

W ub. roku dodałam granulowany obornik bydlęcy do ziemi w której rosną pelargonie( rabatowe i bluszczolistne) i muszę powiedzieć, że wzrost, kwitnienie przerosły moje oczekiwania. Jeszcze nigdy nie miałam tak pięknych kwiatów, a uprawiam je od kilkunastu lat.
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też stosowałem granulowany obornik, ale pod róże. Nie stosowałem do datury bo nie wiem ile go stosować i kiedy. Datura jest żarłoczną rośliną, ale skądinąd wiem że przenawożenie jest gorsze dla rośliny od "niedonawożenia".
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

Moja datura teraz wygląda tak (zdujęcie słabe, bo mój aparat akurat pożyczony i robiłem je komórką):
ObrazekStoi sobie w piwnico-pralni w temperaturze raczej poniżej 10 stop. w ciemności zazwyczaj. Podlewam ją raz na miesiąc i nie nawożę.
A do światła, czyli do pokoju o temperaturze około 20 stopni wystawię ją za około tydzień. Ale zamierzam przyciąć ją o połowę, a te dwa badylki z cieniutkimi liśćmi zamierzam ukorzenić.
Moja stara 5-letnia datura niestety nie wytrzymała i spleśniała w tym roku i wylądowała ;:98 na śmietniku. A ta na zdjęciu to ubiegłoroczne dziecko tej wyrzuconej.
No i postaram sie zastosować do raz Adrianica :D
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Właśnie, jak jest z tym przycinaniem datur. Mam kilka rocznych, to myślę, że zostawię je w spokoju, bo to młodziaki. Ale co z dwuletnią? Ma z 1,80 i co dalej? Ciąć ją czy nie ciąć?
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

Andrzeju a ja wygląda pleśniejąca datura?
bo moje w piwnicy kiepsko wyglądają-końcówki jednej są jakby zwiędnięte innej końcówki uschnięte , co może być tego przyczyną ?????????
Pozdrawiam Iwona :)
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

Witam,
Moja miała biały nalot, pod którym kora robiła się miękka i śliska. Wydawało mi się, że to pleśń a ponieważ ładnie mi się odhodowała nowa, nie robiłem tragedii. Zresztą już w roku ubiegłym nie wyglądała najlepiej, pień wydawał się nieco niezdrowy, jak na zdjęciu:
Obrazek
a miesiąc temu w tych właśnie miejscach pojawiła się pleśń - więc niestety ...
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Adriano931
ZBANOWANY
Od: 4 lip 2010, o 10:40

Post »

Hejj za sadzonkowałem na początku stycznia już troszkę ukorzeniające się badylki z wody ale coś słabo się mają ..hmm może podpowie mi ktoś dlaczego..i co zrobić aby wymężniały troszkę chociaż :)
Obrazek
wanted
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2008, o 22:56

Post »

Moje datury zimują w ciemnej i ciepłej( ok.15-18 stopni)piwnicy.Podlewam je raz na miesiąc,nie nawożę.Na jesień przyciąłem dość mocno tak żebym mógł je schować do piwnicy.Kiedy dziś poszedłem je podlać oniemiałem.Powypuszczały długie ,młode pędy koloru żółtawego(chyba z powodu braku światła i nawożenia).Na niektórych młodych pędach są słabiutkie, delikatne ,żółte listki a niektóre pędy mają postać gołych, sterczących patyków.Nie wiem co mam z robić.Czy wystawić je do światła , zacząć nawozić i pozwolić rosnąć ,czy poprzycinać bądź całkowicie poobłamywać długie młode pędy i czekać aż wyrosną nowe.Pierwszy raz zimuję datury i nie wiem jak postępować.Poniżej zamieszczam zrobione dziś zdjęcia.Pozdrawiam i proszę o porady.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

Te pędy nabiorą koloru jeśli dasz je do światła ale nie mogą być w pełnym słońcu bo w ciągu godziny obwiędną. Możesz je podlać połową dawki helatu żelaza żeby chlorofil szybciej zabarwił liście i żeby rozpoczął się proces fotosyntezy
Adriano931
ZBANOWANY

Post »

A ma może ktoś jkieś rady co do moich badlków? :cry:
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

A kiedy je przesadzałeś do ziemi?
Adriano931
ZBANOWANY

Post »

początkiem stycznia...
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Hmm. Nie wiem jaką ziemię dałeś...Nie wyglądają na chore tylko osłabione.
Za bym postawił na oknie od srony południowej, podlał z połową dawki nawozu i opryskał topsinem. Sprawdź czy czegoś nie ma pod liśćmi. Teraz musze iść podlać swoje datury.
Adriano931
ZBANOWANY

Post »

ok spawdzę... a ziemie mają zwykłą z pola wymieszaną z piaskiem... i stoją na oknie balkonowym zachodnim...na I piętrze...
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Zacząłem przeszukiwać wątek wstecz i chciałbym się dowiedzieć czy osoby , które ubiegłego roku posiały nasiona mają jakieś wyniki ? Mnie znów kusi aby kupić , jest dużo ofert na czerwone i jeszcze pełne więc może........ ;:224
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”