Leśny ogród Moni68 cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.8

Post »

Witaj, Moniu. Nasz Pawełek też chorował ( nie tylko on), ale córeczka trzymała mnie z daleka, żebym się nie zaraziła.
Dziś kinderbal z okazji 6 urodzin. Jeszcze raz dziękuję za diagnozę.
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Moniu! Masz pięknie rozrośnięte kępy funkii! Ile mają lat?
Wspominałaś,że zamierzasz kupić wiele klematisów. Kiedyś na wystawie "Zieleń to życie"' zapytałam w stoisku Marczyńskiego, jaki powojnik najlepiej by sie nadawał do ogrodu w lesie sosnowym - powiedzieli, że w zasadzie żaden... Czy masz już doświadczenia z powojnikami u siebie? Nie obawiasz się , że nie dadzą sobie rady u Ciebie w lesie? Jakie odmiany wybrałaś?
Ja do tej pory nie sadziłam u siebie powojników, a chciałabym.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochane, witam Was serdecznie :D
Bardzo dziękuję za odwiedziny i wszystkie miłe słowa ;:167 Mam nadzieję, że zdrowie Wam dopisuje- niestety, przy takiej pogodzie łatwo o chorobę... U nas na tyle szybko wszystko wróciło do normy, że nawet pojechaliśmy na weekend do Białowieży. W założeniu miała to być wyprawa na kulig- jednak płacąc za imprezę w grudniu kto mógł przypuszczać, że na początku lutego będzie taka odwilż :lol: Śnieg był jedynie w głębi puszczy, poruszaliśmy się więc bryczkami. Nie przeszkodziło nam to jednak w świetnej zabawie :) Nie tylko Białowieżę, ale i całe Podlasie polecam na weekendowe wyprawy- region jest piękny i jeszcze mało popularny. Często robimy takie wypady, zwłaszcza że to nie są duże odległości z Warszawy i z powodzeniem wystarczą 2- 3 dni do pełnego relaksu. Białowieża nastawiona jest na turystów- nie ma problemów z zakwaterowaniem i każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie- począwszy od 4-gwiazdkowej Żubrówki sieci Best Western, przez 3-gwiazdkowy Hotel Białowieski, pensjonaty Gawra i Unikat po pokoje gościnne niemal w każdym domu. W hotelach miejsca trzeba rezerwować wcześniej, bo często są tu organizowane różne konferencje. Poza zwiedzaniem muzeum, cerkwi, spacerami puszczańskimi szlakami tematycznymi można wziąć udział w kuligu, a latem pojeździć bryczką, a nawet skorzystać ze spa i kompleksu basenowego w Żubrówce.

Oto kilka zdjęć. Na początek wnętrze soboru w Hajnówce.
Obrazek Obrazek

W parku pałacowym- nieopodal tego budynku mieści się Dyrekcja Białowieskiego Parku Narodowego i multimedialne muzeum poświęcone florze i faunie Puszczy. Obok restauracja w wyremontowanych zabudowaniach dworcowych z czasów carskich. Można tam również wynająć pokoje.
Obrazek Obrazek

I oczywiście żubry :lol: - w rezerwacie pokazowym
Obrazek Obrazek

Wiadomość z ostatniej chwili- zakwitły przebiśniegi! Hosty pokazane na ostatnich zdjęciach mają po 5-7 lat.
Niestety, muszę zabierać się do pracy, więc o rh i clematisach napiszę wieczorem.
Miłego dnia Wam życzę :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Moniś ;:196
Cieszę się bardzo , że u Was już wszystko ok, że Pawełek zdrowiutki :D
Jak widzę za Wami wspaniały weekendowy wyjazd, super, świetnie, ze dobrze się bawiliście. Zdjęcia z wypadu piękne :D
Teraz dla odmiany u mnie choróbsko, moja starsza córcia zachorowała na grypę :roll: Mam nadzieję, ze szybko przejdzie :roll:
Teraz paskudny okres, zgnilizna na dworze, więc i choroby się plęgną :roll:
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Monisiu przepiękne zdjęcia pokazałaś :D A te żubry,jakie kilosy . Ja już powoli robię zakupy w nasiennym i dziś posiałam por ,bo już nie mogłam się powstrzymać :;230 Dużo zdrówka dla was i słoneczka kochana. Aha już nie mogę się doczekać ,kiedy zakwitną tulipanki od ciebie ;:196
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Moniczko super wypad, super fotki i Pawełek widzę zadowolony jak zawsze buzia uśmiechnięta, trzeba przyznać żubry potężne, sama przyjemność patrzenia na nich, Hajnówka jak widać o każdej porze roku jest urocza.

U nas dziś wichury, choć przyznam nie jest zimno, tylko niebezpiecznie.

Miłego dnia
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57

Post »

Moniko masz rację że Podlasie jest piękne :!: :!: :!: Też tam byłem 2 lata temu, przez 4 dni zwiedziłem wszystko. Latem dodatkową atrakcją, oprócz dobrej pogody, jest jeszcze przejazd przez Puszczę B. kolejką wąskotorową. Byłaś może w Grabarce, ta cerkiew, to mnie najbardziej zachwyciła :?:
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Pięknie spędzone chwile w pięknych miejscach :) Ty Moniko zawsze znajdziesz coś wyjątkowego :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Moniś ;:196 Ja też tam Byłam nie raz i Żubrówkę piłam na zdrowie ;:167
Awatar użytkownika
egeria75
100p
100p
Od: 30 maja 2009, o 17:49

Post »

Moniko, Bardzo, bardzo się cieszę że podoba Ci się Podlasie. Zapraszam częściej :D
Pozdrawiam Jola
Moje rabatki - egeria75
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Moniko! No,piękna wycieczka :D Ja jeszcze nie byłam w Białowieży,ale od dwóch lat planujemy tam wypad :D w ur. nawet mieliśmy zarezerwowany pensjonat ale plany się zmieniły i nie pojechaliśmy :( mam nadzieję,że w tym roku nam się uda :wit
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Moniko no to byłaś dosłownie rzut beretem ode mnie ( do Hajnówki mam 23 km ) także polecam piękne Podlasie na wypady . Jak jest ciepło to obowiązkowy przejazd wąskotorówką przez puszczę na Topiło ( urokliwie , sielsko i blisko przyrody ;:108 ;:108 ;:108 )
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, Witam Was serdecznie :D
Bardzo dziękuję za odwiedziny i wszystkie miłe wpisy ;:167 Zacznę od spraw bieżących, czyli przedwiośnia zimą. Wcale mnie to nie cieszy, bo rośliny podjęły wegetację, a zima na pewno jeszcze wróci. Mam tylko nadzieję, że spadnie śnieg. Warto teraz zatroszczyć się o rh, bo najbliższy miesiąc może być dla nich bardzo trudny. Przede wszystkim trzeba je podlać rozgarniając przykrycie z liści. W pogotowiu należy mieć agrowłókninę do zacienienia w mroźne słoneczne dni. Pamiętać należy, że ona w ogóle nie chroni przed zimnem, więc nie zdejmować zimowego okrycia z młodych krzewów. I mieć nadzieję, że szczęśliwie dotrwają do wiosny!!

Aguś, mam nadzieję, że córcia lepiej się już czuje ;:196

Lucynko, tak myślałam, że zaczęłaś nasienne zakupy!! Mam nadzieję, że tulipany ładnie zakwitną ;:196

Anuś, dziękuję ;:196

Kamyku, dziękuję za podpowiedź! W Białowieży byłam wielokrotnie, ale ani razu nie jechaliśmy kolejką. Grabarkę widziłam parę lat temu- warto odwiedzić to miejsce ;:108

Celinko, dziękuję ;:196

Zytuś, bo chyba właśnie tam Żubrówka najlepiej smakuje ;:196

Witaj, Jolu, w moim ogrodzie :D Z przyjemnością zajrzę do Twojego wątku. Podlasie bardzo mi się podoba!

Alu, mam nadzieję, że w tym roku uda się Wam pojechać do Białowieży, naprawdę warto! Puszcza pięknie wygląda wiosną, gdy zakwita dno lasu.

Mirko, dziękuję za odwiedziny i sugestię :D

Krysiu- leszczyno, wszystkie nowe rh w tym ogrodzie kupiłam w swoim ogrodniczym lub podczas zagranicznych podróży.
Większość rh sprzedawanych w naszych sklepach ogrodniczych pochodzi ze szkółek Ciepłuchy i Majewskich. U tego pierwszego pojawiło się sporo ciekawych odmian. Sądzę, że najlepiej byłoby poprosić o sprowadzenie konkretnych odmian właścicieli sklepu, w którym najczęściej się zaopatrujesz. Jestem całkowicie przeciwna kupowaniu rh przez internet- uważam, że krzew przed zakupem należy dokładnie obejrzeć!! Nie mogę się wypowiedzieć na temat asortymentu marketów ogrodniczych, bo nigdy się w nich nie zaopatrywałam.
Swoje zakupy nazwałabym raczej przypadkowymi- nie choruję na jakieś konkretne odmiany, po prostu kupuję te, które w danym momencie mi się najbardziej podobają. Kiedyś dominowały róże i fiolety, teraz raczej pastele. Nie jest to jednak regułą.

Na pierwszym zdjęciu jeden z moich ulubieńców- Bernstein. Niemniej i wściekle różowa Cynthia potrafi zachwycić :lol:
Obrazek Obrazek

Tamaryszku, za krótko mam clematisy, żeby dać Ci wiążącą odpowiedź. Mój M, podobnie do p. Marczyńskiego twierdzi, że nie mają one racji bytu wśród sosen. Dlatego dopiero trzy lata temu posadziłam Multi Blue, a ubiegłej wiosny trzy kolejne. Rosną w najbardziej "ogrodowych" miejscach, gdzie duże nagromadzenie roślin złamało dominację sosnowo- dębową. Cóż mogę powiedzieć... kwitną, ładnie przyrastają (poza First Lady), nie chorują. Myślę, że warto spróbować- są piękne i tanie :D
Mam cztery odmiany z grupy wielkokwiatowych wcześnie kwitnących, więc moje tegoroczne plany dotyczą raczej grup viticella i atragene, chociaż i kilka wielkokwiatowych wybrałam.
Osobiście nie polecam odmiany Purpurea Plena Elegans- na etykiecie prezentuje się ciekawie, w rzeczywistości nędznie. A może to tylko tak u mnie? Zakwitła, zanim zdążyłam ją posadzić, więc szybciutko się pozbyłam :lol:

Daniel Deronda. The First Lady
Obrazek Obrazek

Malaya Garnett pnie się po sośnie :lol: Multi Blue
Obrazek Obrazek

Znalazłam jeszcze jedno zdjęcie DD- na żadnym nie wygląda tak, jak na etykiecie...
Obrazek

Miłego dnia!!
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciekawe Monisiu jak w tym roku zakwitnie u mnie Multi Blue ,gdyż przesadziłam go w inne miejsce przy siatce żeby dopingował róże a one jego . ;:196 Sliczne kolorki jak znów zapowiadają ostry powrót zimy ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, nie mam żadnego doświadczenia z przesadzaniem clematisów. Myślę jednak, że pięknie zakwitnie ;:196
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”