Fikusy - identyfikacja

Rośliny doniczkowe
rotkasia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sty 2008, o 10:48

Post »

Dzięki za odpowiedź! Rzeczywiście plamki na liściach są od wody bo nie wiem co mam z nim zrobić z opłukałam pod prysznicem. Nie widać tego na zdjęciach ale od góry na gałązkach pojawiają się szare palmy , tak jakby nalot i zaraz opadają liście. zobaczymy co dalej bedzie
:)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może zaatakował Ci roślinkę wełnowiec albo mączniak ale to musiałabyś zrobić dokładne zdjęcia i pokazać jak to wygląda. :D
rotkasia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sty 2008, o 10:48

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dokładniej nie potrafię. Wełnowiec odpada, już go przeżyłam i wyglądało zupełnie inaczej. Ten nalot mogę zetrzeć z gałązek.
x-C-j
---

Post »

Nie wydaje mi się by to była jakaś choroba bynajmniej z tych zdjęć to nie wynika, umyj(dla bezpieczeństwa) całą roślinkę wodą z denaturatem w stosunku 3:1 (woda:denaturat) każdą gałązkę i listek i zapewnij odpowiednie dla fikusa warunki, linka do opisu o fikusach wcześniej Ci podałem. Do zraszania używaj wody destylowanej :D
mamateo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lis 2007, o 11:25

Co to za odmiany beniaminków?

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pierwsze 2 mają drobne listki podobnych wielkości, pierwszy jasne-pstrokate, a drugi ciemnozielone o wydłużonym końcu...
Ten ostatni na 3 zdjeciu to może być starlight lub variegata??
x-C-j
---

Post »

Pierwszy z nich to Variegata, drugi Natasja, a trzeci to bardzo słabo wybarwiony Golden King. :D
mamateo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Przemo ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138

Wielkie dzięki!!!!!

A czemuż ten Golden King tak słabo wybarwiony (takie mi się nieśmiałe pytanko nasunęło, jak Cię męczę, to mnie pogoń :wink: :wink: :wink: ).

I dodaję Ci jeszcze jeden egzemplarz, bo dobrze ci idzie :wink: :wink: :wink: :wink:

Obrazek

Taki młodasek, z października, o ile się nie mylę...
x-C-j
---

Post »

mamateo pisze:Przemo ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138

Wielkie dzięki!!!!!

A czemuż ten Golden King tak słabo wybarwiony (takie mi się nieśmiałe pytanko nasunęło, jak Cię męczę, to mnie pogoń :wink: :wink: :wink: ).

I dodaję Ci jeszcze jeden egzemplarz, bo dobrze ci idzie :wink: :wink: :wink: :wink:

Obrazek

Taki młodasek, z października, o ile się nie mylę...
Tak wygląda na zdjęciu może w rzeczywistości te jaśniejsze miejsca są bardziej kremowe niż to wygląda, ten młody wygląda mi na beniamina natasza lemon ale nie mam 100%pewności. Za młody okaz. :D
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16

Post »

O rany, Przemo jak ty je odróżniasz? Po czym rozpoznałeś, że na pierwszym zdjęciu jest "Variegata" a na trzecim "Golden King"?
Teraz ogladam mojego benjaminka i kombinuję który to. :lol:
Pozdrawiam. Małgorzata
x-C-j
---

Post »

Malkar pisze:O rany, Przemo jak ty je odróżniasz? Po czym rozpoznałeś, że na pierwszym zdjęciu jest "Variegata" a na trzecim "Golden King"?
Po liściach :D
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wszelkie odmiany variegata są białawe a golden żółtawe

ja tak je odróżniam
choć daleko mi do wiedzy Przema
mamateo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Malkar pisze:O rany, Przemo jak ty je odróżniasz? Po czym rozpoznałeś, że na pierwszym zdjęciu jest "Variegata" a na trzecim "Golden King"?
Malkar, jeśli wielkość liści ma tu znaczenie (Przemo, ma???- czy tylko kolor, jak pisze agaxkub), to Variegata ma listki drobniutkie, od 0,5 cm w porywach do 2 cm (przynajmniej moja sztuka takie ma), natomiast Golden King duże, kilkucentymetrowe.
x-C-j
---

Post »

Poznaje się po wielkości, kształcie i ubarwieniu liści a w przypadku czysto zielonych gatunków po wielkości i kształcie. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Madalenka1984
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sty 2008, o 17:41

Post »

Kupiłam go jakiś czas temu, niestety nie miał nazwy kwiaciarka też nie wiedziała jak sie nazywa. jedno co wiem to to ze nie kwitnie, bynajmniej u mnie jeszcze coś takiego nie miało miejsca. jak go pielęgnować i gdzie powinien stać? Obrazek Obrazek
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wygląda jak fikus retusa.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”