Aniu - Anna11 
czyli na mojej gliniastej ziemi powinny rosnąć maki wieloletnie
A dlaczego zlikwidowałaś u siebie maki wieloletnie ?
Ja, te jednoroczne pełne czerwone kiedyś miałam, ale nie pokazały się w następnym roku ... a takie śliczne były
Sytuację uratowała Jola Graj, w tamtym roku, jesienią, wysłała mi nasionka, właśnie tych maków, wysiałam iii teraz czekam, żeby nasionka wzeszły.
Olu - aleksandra odwazna 
pięknie dziękuję za fotki i info o tykwie

Byłabym szczęśliwa, gdyby choć kilka owoców tykwy ucieszyło moje oczy, nooo i żeby mi się udało je wysuszyć
Żeby u mnie takie wyrosły, ojjj byłabym szczęśliwa
Krysiu - krysad71 
szczególnie gorąco Cię witam jako, że pierwszy raz do mnie zawitałaś, nooo i, że ze Śląska jesteś, z moich rodzinnych stron
Krysiu - goryczka143 
maczki będę siała bezpośrednio do gruntu w kwietniu, tak jak pisze na opakowaniu.
Lubię wysiewy bezpośrednio do gruntu, bo wtedy mam większe sukcesy.
Niestety, jak wysiewam w domu, do doniczek, to z 1/4 coś wychodzi, a potem w ogrodzie jakoś ciężko się mają.
Tykwę siałam w tamtym roku, wysiew domowy nooo i nieudany.
Spróbuję jeszcze w tym i następnym roku, a jak się też nie uda, to już skończę z tykwą.
Bardzo chciałabym mieć te urocze owoce tykwy, żeby je zasuszyć, dlatego będę próbowała.
Agnieszko - AGNESS 
dynie ozdobne kiedyś siałam, nooo i byłam z nich zadowolona. Pięknie wyglądały takie wiszące na płocie i krzakach różnego kształtu owoce. Potem zasuszyłam je w całości i wydrenowane, nooo i zdobiły moją kuchnię.
Zasuszone w całości mogą służyć jako instrument muzyczny, albo grzechotka

Należy je suszyć w suchym i przewiewnym miejscu.
Z dyniami ozdobnymi jest o tyle dobrze, że wysiewa się je bezpośrednio do gruntu w maju. Zauważyłam, że lubią mieć "nóżki" w cieniu, w wilgotnej ziemi.
Kiedyś też do nich wrócę.
Alinko - Alina662 
witam Cię serdecznie
Wiem, że wolnego czasu masz mało, a jednak do mnie zajrzałaś.
Ja, do Ciebie cały czas zaglądam, ale tak bezszelestnie

Nooo, to będę musiała dla tej tykwy sporo miejsca przygotować.
Żeby tylko wzeszły nasionka.
Dzidziu - Zabeczka101059 
nasionka maku wschodniego wysieję bezpośrednio do gruntu, tylko się zastanawiam, czy dla bezpieczeństwa, nie zrobić tego w doniczce zadołowanej w ogrodzie ?
Aniu - Anna Guba 
dynię ozdobną siałam kiedyś i nie było z nimi nigdy problemu, nooo a potem mi się znudziły w ogrodzie i przestałam wysiewać, podziwiałam zasuszone w kuchni, nooo a i te w końcu wylądowały na strych.