Pieczarki - uprawa amatorska
Re: Pieczarki - UPRAWA amatorska
Nie mogę się doczytać jak nawadniać balot z boczniakiem.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja uprawiałem boczniaki w workach foliowych z 1 centymetrowymi otworami co10 cm. Za dużo nie odparowuje wody i tylko trzeba co jakiś czas zrosić z góry wodą, tak aby za bardzo woda nie spływała na posadzkę . Boczniak także potrzebuje trochę światła w przeciwieństwie do pieczarki .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
To może teraz ja pochwalę się pieczarkami, które mi rosną
sama radość

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne pieczarki i dużo, widać że zapewniłaś idealne warunki rozwoju.Jak gęsto rosną

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Wszystko opisane w wątku o boczniakach.dawid8148 pisze:Nie mogę się doczytać jak nawadniać balot z boczniakiem.
Dobrze przygotowane podłoże nie wymaga nawadniania przed drugim wysypem. Proces przygotowania podłoża ma mu zapewnić na tyle dużo wilgoci, by wystarczyło. Przerośnięte podłoże jest jak z gumy i trudno go nawodnić podlewając z zewnątrz.
Ja robię otwory w worku dziurkaczem biurowym. Otwory mają pół centymetra średnicy, co sprawia, że podłoże nie wysycha tak szybko. Otwory powiększam dopiero wtedy, kiedy wyraźnie widzę maleńkie, jeszcze białe łebki boczniaków.
Boczniaki, które mają zapewnione świeże powietrze i dużo światła są ładniejsze i nie mają długich trzonów. Trzony są bardzo twarde, a nawet gumowate. Należy dążyć do tego, by to kapelusze były dobrze rozwinięte, a ma to miejsce wtedy, kiedy jest na tyle światła, by grzyby nie musiały go szukać rosnąc wysoko i rozwijając trzony zamiast kapeluszy.
Lilu śliczne masz pieczarki, ale będzie smakowicie
Napisz coś więcej o nich, skąd je masz, gdzie trzymasz (miejsce, temp.), ile czasu uprawiasz
Bardzo mnie to ciekawi, bo wacham się nad zakupem i zajmowaniem się tym ;:35
choć wiem, że wolała bym amatorsko uprawiać pieczerkę niż boczniaka, choć i jego uwielbiam

Napisz coś więcej o nich, skąd je masz, gdzie trzymasz (miejsce, temp.), ile czasu uprawiasz

Bardzo mnie to ciekawi, bo wacham się nad zakupem i zajmowaniem się tym ;:35
choć wiem, że wolała bym amatorsko uprawiać pieczerkę niż boczniaka, choć i jego uwielbiam

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po prostu super, zaskakujący pomysł.Lilu pisze:W szafce pod zlewozmywakiem w kuchni
Zamówiłam na all....o. Faza III, więc jak tylko przyszły to tylko wysypałam torf na podłoże i podlewałam.
U mnie w szafce pod zlewozmywakiem jest dość chłodno - 16 stopni. Ale to akurat. Bo temp. optymalna to 16-20 stopni. Kilka dni temu zerwałam kilka większych pieczarek i byłam zawiedziona, myslałam że to już wszystko a tu niespodzianka
No a smak...
U mnie w szafce pod zlewozmywakiem jest dość chłodno - 16 stopni. Ale to akurat. Bo temp. optymalna to 16-20 stopni. Kilka dni temu zerwałam kilka większych pieczarek i byłam zawiedziona, myslałam że to już wszystko a tu niespodzianka

No a smak...
- richu
- 50p
- Od: 15 paź 2010, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A można wiedzieć czy mieszkasz w bloku czy mieszkanku gdzieś? Bo chciałem w bloku je hodować jednak wydaje mi się że jest za sucho ogólnie a wiadomo że taki grzyb potrzebuje wilgoci.
Mieszkam w domku, nie bloku. Ale moja mama ma w bloku i trzyma tak jak ja. Jeszcze nic nie ma, ale jak coś jej wyjdzie to dam znać.
Oooo rodzinka zaangażowana pieczarkowo
Dziękuje za informacje bardzo cenne oraz z góry owarunkach blokowych upraw mamy, bo to i mnie dotyczy.
Czekam na foto-relacje i wage zbieranych plonów
Pozdrawiam

Dziękuje za informacje bardzo cenne oraz z góry owarunkach blokowych upraw mamy, bo to i mnie dotyczy.

Czekam na foto-relacje i wage zbieranych plonów

Pozdrawiam

Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
No chwalcie się swoimi zbiorami czakamy na zdjęcia,
ja jeszcze nie mam czym się chwalić.
ja jeszcze nie mam czym się chwalić.
Czekamy

Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7