Tunel jaki kupić

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: tunel

Post »

:wit Witajcie, ślicznie dziękuję za odpowiedzi, jestem już oświecona :idea: bardzo bardzo dziękuję.

Witia, dzięki za rysunek, będzie bardzo pomocny, wydrukuję go sobie i będę nadzorować pracę, żeby wszystko było tak jak na tym rysunku, :wit

Pheonix, już wysiałaś pomidorki :shock: :shock: :shock: , to już można ????
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

do pomidorów i papryki ściany boczne powinny być pionowe na wysokość min 120cm
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

Mój jest mniej więcej taki, ale w ścianach dałam poprzeczki dla usztywnienia, a w ścianie "szczytowej " belka taka jak w bocznej na której trzyma się dach, w dachu też żebra poprzeczne dla wzmocnienia.Mój ma wielkość 3/4m i wysokość w ścianie 2m w szczycie ok 2,40m.
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33

Post »

ciekawią mnie te łączniki, czy ktoś je stosował... a twój tunel czymś impregnowałaś (drewno)
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

jeśli w tunelu maja być pomidory warto pomyśleć o czymś do czego mają być one przywiązywane ,a co jednocześnie wzmocni konstrukcje np.takie poprzeczki
Awatar użytkownika
Romanek15
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 paź 2010, o 18:17

Post »

Ja posiadam tunel l... i nie jestem z niego zadowolony(łamią się rurki) i w tym roku będe chciał wykonać tunel samemu.
Pozdrawiam, Romanek :D
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

też myślełem kupić tunel l... ale czytam opinie i mam coraz więcej obaw że on jest niskiej jakości. A tunel 6x3m kosztuje 750zł - więc nie mało...
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
zuziach62
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lut 2011, o 16:06

Post »

Nie polecam tunelu l..., Doradzam zrobić swój własny niż kupować. Swój własny zrobiliśmy 3 lata temu i ani razu nie musielismy w nim nic naprawiać ani zmieniać ::)
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U nas też rurki się połamały,jednak wiemy gdzie tkwił błąd.Nie przyłożyliśmy się do rzetelnego zmontowania konstrukcji i naciągnięcia folii.Podczas wiatrów tunelem bardzo miotało.To ta wrodzona niecierpliwość się zemściła. ;:14
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Ja też odradzam. Jeśli ktoś ma możliwość zrobienia swojego,porządnego tunelu, to niech się nie zastanawia, chyba ze nie ma innego wyjścia.. Zakupiłam tunel L... dwa lata temu, bo nie mogłam doprosić się męża o drewniany. Straszna prowizorka,ale jak się nie ma co się lubi... Po roku ubłagałam wreszcie męża i teraz mam porządny,stabilny i funkcjonalny tunel :tan - nareszcie :wink:
pozdrawiam, Anita
pomidormen
1000p
1000p

Post »

piotek_m pisze:wiem że drewno to nie najlepszy materiał na tunel, ale co myślicie o czymś takim i zastosowanie do tego takich łączników to belek:
długość 6m, szerokość 3m i wysokość 2,20m...

konstrukcja wyglada bardzo fajnie, szkoda, że nie podałeś przekroju belek z jakich jest zrobiony.
Ten tunel musi stać na betonowych stopach bo inaczej bardzo szybko zgnije dolna belka i dla bezpieczeństwa trzeba go podeprzeć dwona słupami na środku. Kilka lat powinień wytrzymać.
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

ten którego zamieściełm fotke można kupić na stronie "szklarnie pszczółka" mam zamiar taki zrobić. Oni podają że dolna podstawa jest z belek 5x5cm, a reszcza 5x2,5xm co wydaje mi się troszke cienkie....
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:( no cóż trochę się podłamałam, mam nadzieję że chociaż ze trzy lata mój tunel przetrwa, przy stawianiu wezmę pod uwagę wszystkie Wasze rady i bardzo za nie dziękuję :wink:
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Jagódko,on przetrwa i dłużej, tylko będzie z nim trochę zachodu. Wiem jak to jest,jak człowiek marzy o takim tuneliku na pomidorki,wczesną sałatkę i inne warzywka. Dla mnie ten tunel ma jedną podstawową wadę - nie jest stabilny, trudno naciągnąć na nim porządnie folię, po zimie wisi jak flak. Takiego problemu nie mam na drewnianym stelażu. Pod ciężarem śniegu ten tunel zamienił się w łódkę.. :? , rurki wygięły się w drugą stronę,ale plusem jest to, że to taka wańka - wstańka i jak zrobiło się cieplej rurki się nagrzały i wróciły do swojego poprzedniego kształtu.No i te klamry - zaczepy łączące folie z rurką.. :evil: Mimo wszystko, to jednak foliak - jaki by nie był i na pewno da Ci też dużo powodów do radoości :)
pozdrawiam, Anita
pomidormen
1000p
1000p

Post »

kantówka 5x5 na pewno wystarczy do tekiej konstrukcji, szkoda tylko że nie masz możliwości impregnowania drzewa w taki sposób jak robią to w "szklarnie pszczółka". Niestety dostępne metody do wykonania samodzielnie nie są tak skuteczne. Najbardziej newralgine niejsce to kontakt z ziemią. Ja robiac swój tunel zacementowałem kawałki katownika 40x40 stalowego wystające 30 cm ponad grunt i do niego przymocowałem słupki.
W "szklarnie pszczółka" stosują łączniki metalowe, to co jest na rysunku wyglada na tworzywo sztuczne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”