parapetowce Ani
- gosiiiaczek
- 500p
- Od: 11 sty 2011, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: parapetowce Ani
Aniu możesz napisać jaką średnicę mają Twoje wazony??
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
- andzia0801
- 200p
- Od: 10 sty 2011, o 23:23
wazony kolejno wg ostatniego zdjęcia
- wysokość/średnica (cm)
cylinder (2szt): 25/10,5
kufel;) : 15/7,5
cylinder mniejszy: 18/8,5
zwężany w środkowej części: 19/17,5
rozszerzany u góry: 25/15
prawie kula: 15/14
- wysokość/średnica (cm)
cylinder (2szt): 25/10,5
kufel;) : 15/7,5
cylinder mniejszy: 18/8,5
zwężany w środkowej części: 19/17,5
rozszerzany u góry: 25/15
prawie kula: 15/14
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Dopiero na 'storczyki w szkle' zauważyłam, że masz swój wątek
Jak już pisałam tam: Kusisz, oj kusisz na to szkło, wiesz
?
Pięknie to wygląda

Jak już pisałam tam: Kusisz, oj kusisz na to szkło, wiesz

Pięknie to wygląda

- andzia0801
- 200p
Witam,
chciałam pokazać, co obecnie dzieje się na moim parapecie. Jest luty, do wiosny jeszcze trochę czasu zostało. Moje rośliny dają mi powód do dumy, uśmiechu i nadziei, że wiosna tuż tuż.
Pąki, dziś jeden "pękł"

ten koleżka, oprócz pąków wysuwa coraz bardziej liść:

a temu rośnie pęd i korzenie, uwielbiam na nie patrzeć

tu moje obecne kwitnienia:

i dendrobium, które zasusza trochę liści, ale nadal rozwija pąki, ten rok był dla niego trudny, wychodzi na prostą w keramzycie ;)

Pozdrawiam
chciałam pokazać, co obecnie dzieje się na moim parapecie. Jest luty, do wiosny jeszcze trochę czasu zostało. Moje rośliny dają mi powód do dumy, uśmiechu i nadziei, że wiosna tuż tuż.
Pąki, dziś jeden "pękł"

ten koleżka, oprócz pąków wysuwa coraz bardziej liść:

a temu rośnie pęd i korzenie, uwielbiam na nie patrzeć

tu moje obecne kwitnienia:

i dendrobium, które zasusza trochę liści, ale nadal rozwija pąki, ten rok był dla niego trudny, wychodzi na prostą w keramzycie ;)

Pozdrawiam
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ślicznie i wiosennie u Ciebie ;)
Piękny biały z pomarańczową warżką
Piękny biały z pomarańczową warżką

- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
A co ja mam zrobić,żeby mi paphiopedilum zakwitło? Rośnie sobie,rozetki wypuszcza,a nie kwitnie 

Pozdrawiam - BabajAGA
- andzia0801
- 200p
Niestety nie mam recepty na kwitnięcie paphiopedilum. Może napiszę po jakich perypetiach kwitło u mnie ;)
Najczęściej kwiaty pojawiały się po przesadzeniu i oddzieleniu rozetek, przesadzałam, bo albo mi się doniczka znudziła, albo widziałam, że coś złego się robi z rośliną, albo przelałam; z tego co pamiętam to moje sabotki kwitną raz w roku, w grudniu.
Zazwyczaj były w mniej przewiewnych warunkach i miewały tzw. mokre nogi. Obecnie są w tradycyjnych "storczykowych" doniczkach z większą ilością otworów, w korze z keramzytowym drenażem. Dodatkowo stoją na tackach z mokrym keramzytem i podlewam je przez przelewanie, a czasem przez namaczanie.
Zobaczę za rok, czy takie warunki im spasują. Obecnie obserwuję i cieszę się z każdego milimetra liścia
Najczęściej kwiaty pojawiały się po przesadzeniu i oddzieleniu rozetek, przesadzałam, bo albo mi się doniczka znudziła, albo widziałam, że coś złego się robi z rośliną, albo przelałam; z tego co pamiętam to moje sabotki kwitną raz w roku, w grudniu.
Zazwyczaj były w mniej przewiewnych warunkach i miewały tzw. mokre nogi. Obecnie są w tradycyjnych "storczykowych" doniczkach z większą ilością otworów, w korze z keramzytowym drenażem. Dodatkowo stoją na tackach z mokrym keramzytem i podlewam je przez przelewanie, a czasem przez namaczanie.
Zobaczę za rok, czy takie warunki im spasują. Obecnie obserwuję i cieszę się z każdego milimetra liścia

Witam 
Spodobały mi się Twoje storczyki i sposób ich prowadzanie.
Twój wątek natchnął mnie do wykorzystania kilku bezużytecznych naczyń szklanych.
Mam tylko pytanie. Czy i ewentualnie jak często nawozisz Twoje roślinki?
Życzę powodzenia
Laura

Spodobały mi się Twoje storczyki i sposób ich prowadzanie.
Twój wątek natchnął mnie do wykorzystania kilku bezużytecznych naczyń szklanych.
Mam tylko pytanie. Czy i ewentualnie jak często nawozisz Twoje roślinki?
Życzę powodzenia

Laura
- smykla
- 50p
- Od: 9 wrz 2007, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też mam pytanie czy keramzyt trzeba najpierw podlać ?szybko wsiąka woda , zastanawiam sie bo mam też storczyki
ewa
- andzia0801
- 200p
Storczyków w wazonach jeszcze nie nawoziłam. Ja w ogóle mało kiedy stosuję nawóz. Moje pozostałe domowe kwiaty podlewam regularnie wodą z akwarium i do storczyków w wazonach co którąś dolewkę też daję "akwariówkę" (odstana i z nawozem ;))
smykla - nie bardzo rozumiem o co pytasz z tym podlewaniem keramzytu.
Woda w wazonie jest cały czas, korzenie nie są zanurzone.
smykla - nie bardzo rozumiem o co pytasz z tym podlewaniem keramzytu.
Woda w wazonie jest cały czas, korzenie nie są zanurzone.
Dziękuję, Andziu, za szybką odpowiedź. Akwarium niestety nie mam
Cóż, trzeba będzie poeksperymentować.
Pozdrawiam

Cóż, trzeba będzie poeksperymentować.
Pozdrawiam

- syljed
- 200p
- Od: 17 lis 2010, o 18:12
Wspaniałe okazy,a sabotki z nóg powalają.W ciekawy sposób zagospodarowałaś wazoniki.

- andzia0801
- 200p
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
No, śliczny widok... w sam raz, na pobudkę 

- andzia0801
- 200p
Witam,
W trakcje ostatnich zakupów w Tesco spotkałam się z promocją osłonek ceramicznych (5,99 szt) różne różniste ;) Bardzo spodobały mi się te na zdjęciu poniżej (kolor taki nieokreślony - jakby beż/cappuccino) Postanowiłam kupić dla moich Sabotków. Spójrzcie jak się w nich prezentują.

Chciałam również pochwalić się kolejnym kwiatkiem i pączkami na moim bordowym Phalaenopsisie:

I jeszcze jedna radość u moich storczyków w keramzycie. Wybija kolejny listek

Pozdrawiam
W trakcje ostatnich zakupów w Tesco spotkałam się z promocją osłonek ceramicznych (5,99 szt) różne różniste ;) Bardzo spodobały mi się te na zdjęciu poniżej (kolor taki nieokreślony - jakby beż/cappuccino) Postanowiłam kupić dla moich Sabotków. Spójrzcie jak się w nich prezentują.

Chciałam również pochwalić się kolejnym kwiatkiem i pączkami na moim bordowym Phalaenopsisie:

I jeszcze jedna radość u moich storczyków w keramzycie. Wybija kolejny listek

Pozdrawiam