Adenium - Róża pustyni cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
1234samnie
50p
50p
Od: 21 maja 2010, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róża pustyni cz.2

Post »

Nie wiem czy to przez to słońce wczorajsze, ale po dzisiejszej nocy 3 nasionka się obudziły - tzn 2 pękły i widać, że w środku jest mały biały korzonek, a z jednego ten korzonek już wyszedł na jakieś 3-4 mm. :) Czyli jest nadzieja, dla tych co nie mają w domu optymalnej temperatury :) Dziś słonko zaczyna znowu grzać mocniej, więc wystawiam talerz na jego działanie, zobaczymy co z tego wyniknie!
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak ktoś rozpoczyna przygodę z adenium to liczymy na fotorelację :)
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
Awatar użytkownika
zbyshq
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 sty 2011, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przedwczoraj zaryzykowałem, wziąłem podstawkę, watę i położyłem na niej 4 namoczone wcześniej nasionka i przykryłem warstwą waty, nawilżyłem i przykryłem szklanym kloszem. Temperatura 16-20 stopni na parapecie, trochę ciągnie od okna. No ale... dziś patrzę, 2 nasionka pękły uwidaczniając białe kiełki. Pozostałe 2 wyglądają jakby miały lada co kiełkować. Więc niższa temperatura aż tak nie przeszkadza :) Może będzie 100% skuteczności (nasiona od piotrka_m - Pozdrawiam) ;)

1234samnie jak u Ciebie w twojej niskiej temperaturze?? Ile ostatecznie wykiełkowało i jak się teraz mają??
1234samnie
50p
50p

Post »

zbyshq pisze: 1234samnie jak u Ciebie.....
Nie narzekam :) Słoneczne dni uczyniły wiele dobra - 6 nasionek już w ziemi leży, reszta się moczy - 3 wypuściły małe kiełki i jutro wylądują w ziemi. Niższa temperatura wydłużyła czas kiełkowania, ale na szczęście jak dotąd wszystko jest w porządku. Zobaczymy jak niższa niż optymalna temperatura wpłynie na dalszy wzrost kiełkujących nasion.
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Ja moje jak tylko zauważyłam biały punkcik włożyłam do ziemi. Na razie cisza. :?
Mają ciepło ponad 25 stopni.
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09

Post »

Witam pierwszy raz mam styczność z różą pustyni nasionka od piotek m dostałam 28 luty wysiałam 29luty połowę nasion czyli razem dostałam jakieś 27 nasionek zrobiłam tak jak Piotr pokazał na talerz ręczniczki przykryłam folią zostawiłam w łazience w temperaturze od 25 stopi nawet do 27 stopni i tyle wykiełkowało
1luty poszły do ziemi jak pisał Piotr zrobiłam miesznkę ziemia do kaktusów i piasek wygotowany dzisiaj druga część wykiełkowanych wsadziłam w ziemię i stoją jeszcze w łazience
a to wszystko wygłąda tak
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek odpadło z 5 nasionek które nie wykiełkowały myślę że jutro pokarzą te wcześniej wysiane pierwsze listki mam taką nadzieje sukces jak na pierwszy raz z tą roślinką nigdy nie widzianej dziękuję za obejrzenie tego co pokazałam jak będą listki to pokażę :D
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p

Post »

Miło popatrzeć :)
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
Awatar użytkownika
lilithbb
100p
100p
Od: 12 gru 2010, o 13:12

Post »

Kwiaty przyszłości? ;) Dziś jest dopiero 3 luty :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33

Post »

ciesze się bardzo że nasionka ładnie kiełkują....
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
1234samnie
50p
50p

Post »

pestka, pięknie Ci rosną! Brawo ;:138
U mnie wygląda to dużo gorzej, ale widać jaki wpływ na rozwój tych roślinek ma temperatura - u mnie nie ma optymalnej i widać tego efekty. Mamy nasionka od tego samego użytkownika, wysialiśmy mniej więcej w tym samym czasie i widać jak wiele dzieli moje kiełki od Twoich.
Obrazek
W tej doniczce jest 6 kiełkujących nasionek (chociaż widać tylko 4). Posadziłem je w ziemi do kaktusów. Są maleńkie, ale mam nadzieję, że dadzą rade. Szczególnie teraz licze na wzrost, bo zapowiada się kilka ciepłych i słonecznych dni :)
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p

Post »

Dadzą radę :) PS. Widzę 6 ;)
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p

Post »

Obrazek

-- 6 lut 2011, o 13:21 --

Obrazek
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p

Post »

Obrazek

-- 6 lut 2011, o 13:22 --

Obrazek

-- 6 lut 2011, o 13:22 --

Obrazek
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p

Post »

Obrazek

-- 6 lut 2011, o 13:23 --

Obrazek
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p

Post »

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”