Kaktusy darekcn4

Zablokowany
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusy darekcn4

Post »

to jest ciekawe w sumie jak kompletujecie kolekcje :idea: najpierw Astrophytum a potem Uebelmannie i Discocactusy ;:224 - zamiarujecie to wszystko trzymać razem :?: że nieśmiało zapytam ;:109 problem polega na tym ze w warunkach dobrych dla tych 2 gatunków Astrophyta dostaną parchów na epidermie w ciągu 2 m-cy o ile nie szybciej :idea: 8-) kolekcję nie zakłada się na zasadzie: te kaktusy są fajne to te będę miał a potem kupuje się nasiona sieje ,szczepi, wykańcza rośliny,kupuje nowe nasiona i tak w koło Macieju :idea: trzeba najpierw określić jakie warunki się posiada i do tego dobierać rośliny,ważne jest tez to co się potrafi-nie ma sensu się porywać na jakieś trudne gatunki jak ktoś nie ma wprawy w uprawie- bo możne to być bardzo przykre rozczarowanie i można się w ogóle zniechęcić do hodowania tych pięknych roślin. Ja hoduje kaktusy coś ze 30 lat a uebelmannie które sobie kupiłem tak że 3 lata temu zabiłem w 3 m-ce :idea: ;:209 postawiłem je z innymi roślinami na słonku i właśnie to słońce,bardzo wysoka temperatura i suche powietrze{czyli wszystko co najlepsze dla Astrophytum} je wykończyło :idea: ;:224
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Swagman pisze:to jest ciekawe w sumie jak kompletujecie kolekcje :idea: najpierw Astrophytum a potem Uebelmannie i Discocactusy ;:224 - zamiarujecie to wszystko trzymać razem :?: że nieśmiało zapytam ;:109 problem polega na tym ze w warunkach dobrych dla tych 2 gatunków Astrophyta dostaną parchów na epidermie w ciągu 2 m-cy o ile nie szybciej :idea: 8-) kolekcję nie zakłada się na zasadzie: te kaktusy są fajne to te będę miał a potem kupuje się nasiona sieje ,szczepi, wykańcza rośliny,kupuje nowe nasiona i tak w koło Macieju :idea: trzeba najpierw określić jakie warunki się posiada i do tego dobierać rośliny,ważne jest też to co się potrafi-nie ma sensu się porywać na jakieś trudne gatunki jak ktoś nie ma wprawy w uprawie- bo możne to być bardzo przykre rozczarowanie i można się w ogóle zniechęcić do hodowania tych pięknych roślin. Ja hoduje kaktusy coś ze 30 lat a uebelmannie które sobie kupiłem tak że 3 lata temu zabiłem w 3 m-ce :idea: ;:209 postawiłem je z innymi roślinami na słonku i właśnie to słońce,bardzo wysoka temperatura i suche powietrze{czyli wszystko co najlepsze dla Astrophytum} je wykończyło :idea: ;:224
Czyli jaki "kaktusiarski" staż Twoim zdaniem trzeba mieć żeby sobie kupić Uebelmannie :?: :?: :?: bo z Twojej wypowiedzi wynika że 30 lat to za mało :wink:
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

30 lat jest za mało jak się hoduje co innego i nagle ni z gruszki ni z pietruszki zaczynamy uprawę całkowicie innych roślin które mają całkowicie inne wymagania.Przykład- ano ja sam- od ok 10 lat hoduję rodzaje Pediocactus i Sclerocactus- na własnych korzeniach są one na tyle trudne ze gatunki typu Ariocarpus,Aztekium, Turbinicarpus czy Pelecyphora można uznać za tak samo trudne w uprawie jak Rebutia :idea: Ze mną też tak było przez pierwsze lata - za diabła nie chciało toto rosnąc :idea: Powoli powoli{kosztowało to sporą kupkę pieniędzy na nasiona} zacząłem poznawać o co chodzi.Wszystko co do tej pory wiedziałem o uprawie kaktusów miało się nijak do uprawy tych rodzajów. Podlewamy kiedy jest zimno-kiedy robi się ciepło nie :idea: Jak "zwykłe " kaktusy zaczynają rosnąc to te dwa gatunki są już na ogół po kwitnieniu i kończą wegetację-w czerwcu jest już całkiem po sezonie, który znowu się rozpoczyna pod koniec września kiedy rośliny często wypuszczają pąki i z nimi zimują. Zastanówcie się nad jedną sprawą-dlaczego Uebelmannie i Discocactusy są rzadko spotykane w kolekcjach- przecież nasiona są dostępne i można je kupić- ale jakoś roślin nie ma zbyt wiele - wniosek jest prosty- muszą być bardzo ciężkie w uprawie, zamiast radości z zakupy nasion radził bym rozglądać się za jakimiś trwałymi podkładkami typu Myrtillocactus bo Peireskiopsis jest dobry na jakieś 5 lat a potem trzeba ukorzeniać albo przeszczepiać :idea: :wink:
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Najlepiej chyba zacząć od melaków jeśli chce się iść w stronę Brazylii. One z tej grupy są najmniej wymagające.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jasne że melaki są sporo łatwiejsze w uprawie,ale jak chłopaki chcą mieć hardcor to niech walczą-jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz :idea: :wink:
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Trochę przykre Swagmanie, że na starcie skazujesz kogoś od razu na porażkę.
Tym bardziej kibicuję Darkowi trzymam kciuki za jego Uebelmannie i Discocactusy ;:136
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Swagman pisze:jasne że melaki są sporo łatwiejsze w uprawie,ale jak chłopaki chcą mieć hardcor to niech walczą-jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz :idea: :wink:
Prawda. Z moich pierwszych wysiewów takich chwastów jak lobiwie czy echinopsy do teraz przetrwały 2 sztuki E.ancistrophora. Ale doświadczenie wtedy zdobyte procentuje do dziś.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja go nie skazuje na porażkę tylko staram się przygotować psychicznie :idea: Wam młodym to się wydaje ze to jest tylko posiać i już a to są strome schodki z których się spada na łeb i jest to bardzo bolesne i kosztowne - co byś powiedział na taki przypadek- kupujesz nasiona za 1tyś zł i masz z tego 2 rośliny :idea: :?:- trochę drogo wychodzi -prawda :?: ;:109
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Trochę drastyczny przykład ;). Ale bardzo obrazotwórczy.
Swagman pisze:Wam młodym to się wydaje ze to jest tylko posiać i już a to są strome schodki...
Nie mów (nie strasz ;)), że wysiewy czegokolwiek są aż tak trudne. Ja mam dopiero (bardzo) małe doświadczenie z rebucjami i mam nadzieję, że wiosenne wysiewy nie zakończą się porażką :D.
Wam młodym to się wydaje
Nie mów, że jesteś aż tak strasznie stary :P
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43

Post »

Wodzu widzę, że skutecznie chcesz mnie zniechęcić... :wink:
Jednak obstaję przy swoim...

Nie byłem ostatnio na forum, bo komp mi padł, a właściwie zjarał się :twisted: :twisted: :twisted: .
No ale dzisiaj zakupiłem nowy więc oto jestem :D :D :D .
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Darek to raczej nieskutecznie :D
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

Tak jest Kolego :D :D :D .
Jestem nieugięty w dążeniu do celu.
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

i bardzo dobrze, do odważnych świat należy
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

Jasne, że tak. Damy radę! :D :D :D
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p

Post »

Znalazłem fajną stronkę z kultywarami Astrophytum.
Polecam zainteresowanym :).

http://www.astrophytum.ch/cultivare.shtml

Bardzo ciekawe zdjęcia roślinek.
Pozdrawiam, Darek.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”