Rośliny doniczkowe na południową wystawę,palące słońce
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Doniczkowce na słoneczne okna
Jakaś peperomia akurat w sklepie była, ale wcześniej poczytałam, że one nie bardzo słoneczne są, ale jak mówicie, ze dają radę to pewnie się skusze, bo podobają mi się. Ten "Hobbit" to z LM, więc nie ma co się dziwić. Inne wyglądały znacznie gorzej. Jeśli chodzi o pozostałe doniczkowce to niestety tylko marne resztki pozostałe z pogromu wełnowcowego. Wszystkie starsze kaktusy musiałam wyrzucić, w tym jednego ponad 10 letniego. 

- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Muszą to być peperomie o grubych woskowatych lisciach,bo na przykład śliczna caperata się nie nadaje na słońce.
Pozdrawiam - BabajAGA
- igielka78
Cenna uwaga, na pewno będę się rozglądać. A co sądzicie o stefanotisie, da radę?
- igielka78
I tego się właśnie obawiałam. Chyba muszę dokonać obrotu domu, żeby okna były przystosowane do moich preferencji kwiatowych.
- igielka78
No ja mam jedno płd-wsch do zagospodarowania i jedno północne w sypialni, ale tam niestety odpada. A reszta - słodkie południe.
Synadenium grantii-- ten to kocha słońce
problem może być tylko z przyrostem, bo jak już poczuje , że mu stanowisko odpowiada- rośnie jak szalone

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
Jeszcze na południowy parapet nadaje się spider lily, aloes, kliwia.
Rośliny na słoneczne, palące stanowisko
Witajcie,
zwracam się do Was z prośbą. Szukam rośliny do obsadzenia dużej donicy, więc i roślina powinna mieć wysokość od 50-7-cm w górę. Problem jest taki, że będzie ta roślina na stanowisku przy ogromnym oknie, przez które latem przez całe południe i popołudnie świeci palące słońce. Co lubi takie warunki? Super, gdyby miało jeszcze małe wymagania pielęgnacyjne-jak to w biurze....
Podajcie proszę chociaż nazwy, to po nich już sobie wynajdę szczegółowe informacje. Chociaż rozpisywanie chętnie widziane:)
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
zwracam się do Was z prośbą. Szukam rośliny do obsadzenia dużej donicy, więc i roślina powinna mieć wysokość od 50-7-cm w górę. Problem jest taki, że będzie ta roślina na stanowisku przy ogromnym oknie, przez które latem przez całe południe i popołudnie świeci palące słońce. Co lubi takie warunki? Super, gdyby miało jeszcze małe wymagania pielęgnacyjne-jak to w biurze....
Podajcie proszę chociaż nazwy, to po nich już sobie wynajdę szczegółowe informacje. Chociaż rozpisywanie chętnie widziane:)
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Re: rośliny na słoneczne, palące stanowisko
Opuncja...
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
A tak poważnie, to wydaje mi się,ze żadnemu drzewku nie zaszkodzi nadmiar słońca. Przecież to co hodujemy w mieszkaniach, to pochodzi z cieplejszego klimatu. Sporo Forumków było w cieplejszych krajach i zwróciło uwagę, co tam rośnie pod palącym słońcem. Fikusy, palmy - to prawdziwe dzieci słońca, a że u nas wytrzymują w ciemnych kątach - to chwała im za to.
Waleria
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Agawe w biurze już widzialam. Była ogromna, ładnie sie prezentowała. Polecam jeszcze sansewierwie inaczej "szable"
Olejander? 

hmm oleander myślę,że zimą złapałby tarczniki... coś na pewno nie kaktusowatego, bo to jest Pani Prezes, której takie rośliny nie leżą 
hmm palma to dobry pomysł. wszystkie lubią stanowiska słoneczne?

hmm palma to dobry pomysł. wszystkie lubią stanowiska słoneczne?