Henryk - moje kaktusy i sukulenty

Zablokowany
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty

Post »

Henryku ;:196 właśnie dziś mam handrę i w ogóle kiepski dzień a te cudne kwiatuszki rozweselają ten wieczór przed snem i mam nadzieję, że jak zamknę oczy to będę widziała te cudowne kwiatki a nie te samochody przede mną ;:223
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj tak, kolekcja Henryka działa pozytywnie na samopoczucie :). Wcale się temu nie dziwię :).
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

hen_s pisze: Rebutia boliviensis
Obrazek

Rebutia (Aylostera) heliosa v. condorensis
Obrazek

Rebutia minuscula
Obrazek

Rebutia violaciflora
Obrazek
Henryku piękne słoneczka pokazałeś. ;:138 W sam raz na pochmurny poranek, taki jak dzisiaj u mnie. :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Panie Henryku - Forum i Pana wątek odkryłam niedawno - ale zajrzałam od początku - no i jak znalazł - może pomoże mi Pan podjać decyzję: moja kolekcja Asphodelaceae już przerasta pojemność domowych parapetów i okolic - myślę o zabudowie części balkonu - zgodnie z tym co Pan napisał na początku - Pan tak zrobił. Przed podjęciem decyzji powstrzymuje mnie wątpliwość co do zbyt niskich zimowych temperatur w oszklonej części tarasu - odciętej od mieszkania. Jak Pan rozwiązał ten problem?
Pozdrawam
bebos
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

myślę o zabudowie części balkonu (...) Przed podjęciem decyzji powstrzymuje mnie wątpliwość co do zbyt niskich zimowych temperatur w oszklonej części tarasu - odciętej od mieszkania. Jak Pan rozwiązał ten problem?
Wszystko zależy od tego CZYM zamierzasz zabudować balkon. U mnie jest loggia - miałem więc o tyle dobrze, że mam sufit już zabudowany a i ścianki działowe (balkon mam z dwu części) również.
W każdym razie jeśli zamierzasz zabudować oknami plastykowymi (duży koszt) to ubytek ciepła byłby stosunkowo niewielki. Jeśli drewnianą lub metalową ramą z wstawionymi szybami - tu jest dużo gorzej. Niestety w zimie należy liczyć się z niskimi temperaturami wewnątrz szklarenki co przy tych roślinach które hodujesz nie jest dobre. :|
Ja na zimę daję na swoją szklaną ścianę grubą kotarę z folii bąbelkowej + 0.5 m od ziemi grube płyty styropianowe. Do tego mam tam przeciągnięty grzejnik. No i jeszcze (w tym roku) po stratach zeszłorocznych zakupiłem termowentylator z termostatem który się włącza przy temperaturze niższej niż 2-3 stopnie.
Ponieważ większość roślin potrzebujących wyższych temperatur stoi u mnie na półkach wyżej to tam teoretycznie nie spada temperatura poniżej 4-5 stopni. I to im musi wystarczyć. Stojące na dolnych półkach rośliny pochodzą z gór A. Południowej więc znoszą temperatury niższe.
aha, okno między kuchnią a szklarenką jest całą zimę uchylone. To przyjemne z pożytecznym bo w domu jest wyższa wilgotność a w szklarence troszkę cieplej. :wink:
Mam nadzieję, że chociaż troszkę pomogłem. ;:132
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Fiolimena
200p
200p
Od: 22 maja 2010, o 22:48

Post »

Ależ piękniutko kolorowo u Ciebie Henryku :D. I Haworthie jakie cudnowne ;:63. Będzie o czym śnić po nocach :wink:.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Bardzo Ci dziękuję Heniu za odpowiedz, odpisałam nazwy i jak spotkam kupię :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Dziękuję! Planuję okna plastikowe - sufit jest, ale ścianek bocznych brak. Mam nadzieję, że termowentylator z termostatem wystarczy - no i okno...Pamiętać o uchylonym oknie z mieszkania! Myślałam o nieco wyższych temperaturach - 8-10 stopni - ze względu na "miękkie" haworcje i mieszańce aloesów i gasterii. Pewnie i ja będę sie uczyć na stratach.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślałam o nieco wyższych temperaturach - 8-10 stopni - ze względu na "miękkie" haworcje i mieszańce aloesów i gasterii.
Przy oknach plastykowych temperatury mogą być wyższe. Pamiętaj jednak, że podwójne szyby zabierają dużo światła i ultrafioletu tak potrzebnego do prawidłowego rozwoju roślin. Haworcje nawet te "miękkie" spokojnie wytrzymują temperatury oscylujące ok. 6-8 stopni C.
aha, możesz wystąpić do swojej spółdzielni mieszkaniowej o możliwość zainstalowania tam grzejnika CO. Wtedy na pewno będzie OK. :wink:
Awatar użytkownika
gnet
500p
500p
Od: 13 wrz 2010, o 23:02
Kontakt:

Post »

hen_s pisze:Rebutia (Aylostera) heliosa v. condorensis
Bardzo ciekawa ta boliwijska aylosterka ;:138
Pozdrawiam
Jacek
BLOG BOTANICZNY
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43

Post »

Powiem szczerze Henryku, ze jestem pod wrażeniem Twojego zaangażowania w stworzenie optymalnych warunków dla hodowli ulubionych roślinek.
Nic tylko brawa bić ;:138 ;:138 ;:138 .
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

Aklimatyzacja na niskie temperatury oraz na działanie wysokich temperatur, na które były wystawiane wszystkie cztery gatunki, doprowadziły do około 1 h tolerancji w temperaturze od -16 ° C i 68 ° C.
Źródło
P. S. NOBEL 2006 Shoot temperatures and thermal tolerances for succulent species of Haworthia and Lithops
autor też podaje, że przy odpowiednio długim czasie hartowania znoszą 4,5C
Taka ciekawostka :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jestem pod wrażeniem Twojego zaangażowania w stworzenie optymalnych warunków dla hodowli ulubionych roślinek
Dziękuję Darku ale... Hm... Nie przesadzał bym z tym zaangażowaniem. Jeśli chcę coś mieć to trzeba było pewne rzeczy zrobić, pewne przewidzieć, pewnych się nauczyć. Ty masz to samo, wszyscy mamy to samo - tyle, że każdy ma inne warunki do hodowli.
Tak naprawdę to ja zapewniłem swoim roślinom tylko absolutne minimum tego co potrzebują aby przeżyć i zakwitnąć. Reszta to już ich zasługa.
A szklarenka moja kwalifikuje się do generalnego remontu bo ma już kilka ładnych lat. :|
Niestety z powodu tego, że ciasnota tam straszna to się skończy pewnie (jak zwykle) tylko na pomalowaniu ścian... :?
Bardzo ciekawa ta boliwijska aylosterka
Taki maleńki klejnocik. :P
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

Henryku :wit
Taki `wczesny` poranek spędziłam tu sobie po cichutku nacieszając oczęta wszelkimi kwitnieniami od początku wątku. Bardzo miłe wrażenia, mnóstwo słonecznej energii na resztę dnia ;:3
Dobrej niedzieli :wit
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto - dziękuję. Jesteś bardzo miła. :)
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”