Brunnera - dyskusje

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Brunnera - BAZA i dyskusje

Post »

Dzięki za odpowiedz. Będę więc powiększać ilość swoich tegorocznych roślinkowych zakupów...
wazka2009
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 mar 2010, o 13:54

Post »

Lorrie pisze:Moje Brunnery pod wodą.. myślicie że przeżyją..? :(
Jeśli tej wody jest naprawdę dużo (rozeta liściowa, pąki) są pod wodą, dotyczy to również miodunek jest bardzo mała szansa że nie wygniją. W ramach eksperymentu można by do czasu zejścia wody przykryc kłącze agrowłókniną i przysypac ziemią. Należy unikac zastoisk wody.

**** nie reklamuj strony zanim nie poznasz się z naszym regulaminem,KaRo

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Właśnie znalazłam na all - brunnerę "variegatę". Czy taka odmiana istnieje, czy to tylko nazwa nadana przez sprzedającego?
Awatar użytkownika
zielone
50p
50p
Od: 14 mar 2006, o 14:25
Kontakt:

Post »

Oczywiście że istnieje!.
Wiele odmian roślin posiada dwie nazwy: hodowlaną i komercyjną
"Variegata" to synonim dla "Dawson's White"
podobnie
"Langtrees" to synonim dla "Aluminium Spot"
Pozdrawiam Przemek
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam u siebie 'Dawson's White' i 'Variegatę' z dwóch źródeł, jako dwie różne odmiany. Tez już czytałem, że to nazwy synonimiczne - ale u mnie póki co to dwie zupełnie różne rośliny. 'Variegata' ma ogromne liście (największe wśród moich 12 odmian bruner), natomiast 'Dawson's White' ma liście niewielkie jak na brunerkę - 6-8cm. Również wybarwienie liści wydaje mi się nieco inne, ale mogę się mylić. Więc sam już nie wiem jak to z nią jest, bo jedni szkółkarze mają w ofercie obie "odmiany", a inni twierdzą że to dokładnie to samo.
Awatar użytkownika
zielone
50p
50p
Od: 14 mar 2006, o 14:25
Kontakt:

Post »

Obrazek
Brunnera macrophylla "Diane's Gold" -zdjęcie wykonane w październiku.

Cały sezon jest zdecydowanie jaśniejsza od zielonolistnych. Polecam bez problemowa!

piterek - Brunnera mac. "Mr.Morse" a nie Mr.Mouse.

Brunnera mac. "Mr. Morse" PBR jest selekcją uzyskaną z (Brunnera mac. "Betty Browning" X Brunnera mac. "Ispector Morse")
Pozdrawiam Przemek
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

Pytanie do znawców brunerek. Która odmiana jest najbardziej żywotna, tzn, która najszybciej się rozrasta aby pokryła większy teren?
Marcin
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

miko4 pisze:Pytanie do znawców brunerek. Która odmiana jest najbardziej żywotna, tzn, która najszybciej się rozrasta aby pokryła większy teren?
Bardzo żywotne są 'Hadspen Cream', 'Jack Frost', 'Looking Glass', 'Spring Yellow'.
Pozdrawiam, Marta
miko4
200p
200p

Re: Brunnera - dyskusje

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Zapytam jeszcze, w jakiej rozstawie powinno się sadzić brunery, ile szt./ m2?

Marcin
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ja sadziłam mniej więcej co 50 cm. Jak masz dobrą i zasobną glebę to wystarczy, jeśli gleba słabsza posadź gęściej (nie mają wtedy takich dużych liści).
Pozdrawiam, Marta
miko4
200p
200p

Post »

U mnie gleba dobra i zatrzymująca wilgoć. Skorzystam z Twojej rady i posadzę co 50cm. Mam do obsadzenia ok. 4m2 i zgodnie z podpowiedzią posadzę odmianę Jack Frost, chyba ona najłatwiejsza do zdobycia.
Marcin
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

Wiosną, kiedy brunnera kwitnie liście nie są jeszcze tak duże, warto coś pomiędzy nią posadzić, jakieś drobne cebulowe albo pierwiosnki - nie będzie pusto a miejsce zyska na urodzie:) Jack Frost to bardzo dobry wybór:)
Pozdrawiam, Marta
miko4
200p
200p

Post »

To poproszę o radę jakie rośliny nadały by się do podsadzenia brunery. Rabatę cieniują liściaste, na wiosnę trochę słońca tam dociera.
Marcin
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marcinie, a jakie masz tam jeszcze rośliny ? Możesz tam posadzić to co napisała Marta. Każde cebulowe i inne,które kwitną skoro wiosna. Ale jeszcze ładnie prezentują się z brunerami wszelakie hortensje, Rh, pierisy i inne cieniolubne.
Szybko rosnącą brunerą, jest jeszcze Langtres. Ale ona potrzebuje więcej słońca. Wtedy plamki są bardziej wyraźne i jest ich więcej. Inaczej będzie zielona.
Do miejsca z przewagą cienia, szczególnie latem jest Dawson White. Ona może mieć jedynie światło rozproszone inaczej będzie poparzona przez słońce. Jest piękna i rozświetla ciemne zakątki ogrodu :)
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

Marcinie jeśli chcesz coś pomiędzy brunnery (do podsadzenia) to raczej wcześnie kwitnące cebulowe, najlepiej nadają się przebiśniegi, ranniki, śnieżyca wiosenna może jakaś kokoryczka albo małe wcześnie kwitnące żonkile (Minnow, Jetfire albo Tet-a Tet). Kiedy cebulowe przekwitną brunnera zasłoni ich zasychające, brzydkie liście.

U mnie brunnery rosną głównie z pierwiosnkiem lekarskim, bardzo lubię to zestawienie - potem w maju rozwijają się liście host.
Do towarzystwa brunner o jasnych kwiatach polecam jakieś rośliny o ciemnym listowiu, gładkie hosty (byle nie w niebieskawym odcieniu bo zrobi się całość sina, co w cieniu ładnie nie wygląda). Fajnie wyglądałyby paprocie, jakieś niewymagające, np Polystichum polyblepharum (jest zimozielony) albo Polystichum setiferum. Bez problemu znoszą kilka godzin światła, zwłaszcza rozproszonego. Dobrze z brunnerami komponują się trawy złotolistne, Miliu effusum 'Aureum', Hakonechloa macra 'Aureola' czy Carex elata 'Aurea'. Wszystkie wymienione bez problemu będą tam rosły.
Pozdrawiam, Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”