Ślimacze wzgórze
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ślimacze wzgórze
Lusiu - zaintrygował mnie orzech turecki z pierwszego zdjęcia. Czy masz może zdjęcie całego drzewka z liśćmi?
Ja dostałam kiedyś siewkę drzewa, które rodzi orzechy podobne do laskowych zebrane w taka kępkę. Drzewa te rosną w starym parku na Kociewiu w okolicach Gniewa. Zidentyfikowałam je dopiero w ubiegłym roku jako leszczynę turecką. Jestem bardzo ciekawa- czy to jest to samo.
Ja dostałam kiedyś siewkę drzewa, które rodzi orzechy podobne do laskowych zebrane w taka kępkę. Drzewa te rosną w starym parku na Kociewiu w okolicach Gniewa. Zidentyfikowałam je dopiero w ubiegłym roku jako leszczynę turecką. Jestem bardzo ciekawa- czy to jest to samo.
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Lusiu, serwujesz nam piękne fotki szyszek i kory drzew. Są bardzo malownicze i nie można ukryć że widzisz piękno tam gdzie się ono znajduje
nawet zimą znajdziesz taką piękną naturę do sfotografowania.
Przychodzę podziwiać z wielką przyjemnością i czekam na nastepne fotograficzne rarytaski. Uwielbiam naturę w każdym jej wcieleniu
Buziaczki
nawet zimą znajdziesz taką piękną naturę do sfotografowania.

Przychodzę podziwiać z wielką przyjemnością i czekam na nastepne fotograficzne rarytaski. Uwielbiam naturę w każdym jej wcieleniu

Buziaczki

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
- Lusia 57
- 1000p
- Od: 8 sty 2011, o 13:42
Ambo Leszczyna turecka jest wysokim drzewem. Dorasta do 25m a żyje do 200lat. Ja mam jej dwie sztuki. U mnie rosną pięć lat. Gdybyś chciała zobaczyć dorosłe drzewa to przejedź się do Wrzeszcza. Prawie cała ulica Uphagena jest nimi obsadzona. Jesienią zasypana jest orzechami, tylko przyjść z koszykiem i zbierać.
A oto moje młode drzewka
Te najwyższe roślinki to leszczyny tureckie

A oto moje młode drzewka
Te najwyższe roślinki to leszczyny tureckie

- Lusia 57
- 1000p
Leszczyna, Agnieszka 72 dziękuję bardzo za miłe słowa. Z niecierpliwością czekam kiedy moje, pięć lat temu posadzone patyki zamienią się w drzewa. Liczę co roku przyrosty, sprawdzam korę,czy przypomina korę dorosłego drzewa. Niektóre już przypominają prawdziwe drzewa.
- Lusia 57
- 1000p
Dziękuję, no i teraz muszę się bardzo starać aby Cię nie rozczarować.abeille pisze:Przychodzę podziwiać z wielką przyjemnością i czekam na nastepne fotograficzne rarytaski.

piękne , przepiękne zdjęcia , oohhh no brak słów
chyba dzisiaj w domku założe wątek o mojej działeczce
nie jest za bardzo wyszukana ale jakże wspaniale na niej wypoczywam ( choć najczęsciej podczas tego wypoczynku zalewają mnie 7 poty)
Czekam z niecierpliwościa na Twoją fotograficzną intrpretację wiosny
- majar
- 1000p
- Od: 26 sty 2011, o 14:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Luśka, nieświadomie wpisałam się w Twoją 'wizytówkę'
Jakaś litościwa, niewidzialna ręka usunęła ten wpis.
Szukałam (gmerając w profilu) i trafiłam tu. Jestem pod dużym wrażeniem Twoich zdjęć makro! Teraz zaczynam jeszcze raz, od pierwszego wpisu. (Fotki ze spaceru z Pusią - też widziałam
)
Pięknie patrzysz na świat...

- Lusia 57
- 1000p
- majar
- 1000p
- Od: 26 sty 2011, o 14:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeszcze miałaś zdjęcia takich zasuszonych i zwiędłych. Do głowy by mi nie wpadło, aby pstrykać takie 'umarłe' rośliny. Ty zrobiłaś, a efekt doskonały! Chyba teraz inaczej spojrzę na świat. 
Niemożliwe! Właśnie wkleiłaś!

Niemożliwe! Właśnie wkleiłaś!

- Lusia 57
- 1000p
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Lusiu, tak patrzę i podziwiam i myślę jak się ma Twoja języczka do Ślimakowego wzgórza albo odwrotnie?
Bo u mnie tego lata na języczce były same nerwy liściowe i kwiaty
Bo u mnie tego lata na języczce były same nerwy liściowe i kwiaty

- Lusia 57
- 1000p
Moje języczki są pod specjalną opieką. Posadziłam je za taką niby altanką, która stoi na środku działki, daleko od płotu. W koło niej staram się mieć krótko skoszoną trawę.To ważne, że daleko od ogrodzenia. Bo moje winniczki to wędrowniczki. Rano przychodzą do mnie zza płotu, wędrują w poszukiwaniu smakołyków ale gdy zaczyna przygrzewać słońce to robią odwrót. Najgorzej mają się moje warzywa. Warzywnik założyłam blisko ogrodzenia i tam ich jest najwięcej. W pięcioletnim okresie mojego ogrodu ubiegły rok był najmniej obfitujący w ślimaki. W ubiegłym roku, w maju pojawili się też zbieracze ślimaków. No i po ostrej zimie też jest ich mniej. Na szczęście, nie zauważyłam u siebie ślimaków bez skorupek, te są podobno paskudnie żarte i trudne do wytępienia.
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Lusiu, piękna ta Twoja czterosezonowa sesja zdjęciowa języczek. Również bardzo je lubię ale u mnie jest dla nich zdecydowanie za sucho
więc ogladam u innych
Główki nasienne języczek są bardzo ozdobne i graficzne, szkoda że nie zachowują nasion przez zimę, byłaby
dodatkowa ozdoba. U mnie niestety są te slimaki skorupkowe i te bezskorupkowe. To fakt że te drugie są bardziej żarłoczne i małe łatwo
chowają się w ściółkę, trudniejsze są do wybierania. życzę zwycięstwa w nierównej walce ze ślimakami z sasiedztwa
więc ogladam u innych

dodatkowa ozdoba. U mnie niestety są te slimaki skorupkowe i te bezskorupkowe. To fakt że te drugie są bardziej żarłoczne i małe łatwo
chowają się w ściółkę, trudniejsze są do wybierania. życzę zwycięstwa w nierównej walce ze ślimakami z sasiedztwa

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
- Lusia 57
- 1000p
Moja działka leży wśród innych jeszcze niezabudowanych. I bardzo chciałabym aby ktoś się obok nas pobudował. Wtedy krety, nornice odwiedzały by też sąsiednie działki. Jeszcze zima się nie skończyła a ja mam już tyle dziur i kopczyków w ziemi. Wszystkie jesienne nasadzenia są przekopane. Nie wiem czy to krety czy nornice. Już nie wiem jak mam chronić rabatki przed tymi kopaczami.
Kopczyki w sadzie.

A tu jesienią posadziłam roślinki okrywowe, wszystko przykryte ziemią.

Podkopany żarnowiec

Moje krety są szczególne. Nie boją się ani ludzi, ani psów ani głośnych dźwięków. Żadne dźwiękowe odstraszacze na nie nie odziałają.

Kopczyki w sadzie.

A tu jesienią posadziłam roślinki okrywowe, wszystko przykryte ziemią.

Podkopany żarnowiec

Moje krety są szczególne. Nie boją się ani ludzi, ani psów ani głośnych dźwięków. Żadne dźwiękowe odstraszacze na nie nie odziałają.